Perşembe, Kasım 21, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Siber saldırganlar spam mail kullanarak iş arayanları hedef alıyor

kaspersky-globaltechmagazineSpam mail genellikle küçümsenen bir tehdit türü olsa da kandırma ve psikolojik yönlendirme gibi sosyal mühendislik yöntemleriyle yayılarak çok sayıda kişiyi etkileyebiliyor.

Kaspersky Lab uzmanları 2019’un ilk çeyreğinde gelişmiş spam e-postalarda bir artış tespit etti. İş arayanlar, insanların çalışmak istediği büyük şirketlerin İK birimlerinden geliyor gibi görünen sahte tekliflerin kurbanı oluyor. Dolandırıcılar gönderdikleri bu sahte e-postalarla kullanıcıların cihazlarına zararlı yazılım yükleyip paralarını çalıyor.

Kaspersky Lab araştırmacıları bu tür e-postaları takip etmek için sanal ‘tuzaklardan’ yararlanıyor. Bu tuzaklar zararlı e-postaları tespit edip tehdit gruplarını yakalayabiliyor. Sanal tuzaklar bu son operasyonda, yeni iş arayanlardan faydalanmaya çalışan dolandırıcıları takip etti.

Sanal tuzaklardan elde edilen verilerin analizine 2019 Q1 Spam ve Kimlik Avı raporunda yer verildi. Raporda, bu spam e-postalarla insanlara büyük şirketlerde cazip iş teklifleri yapıldığı belirtiliyor. Bir iş arama sistemine ücretsiz olarak davet edilen insanlardan cihazlarına özel bir uygulama kurması isteniyor. Bu uygulamanın iş arama veri tabına erişim sağlayacağı söyleniyor. Saldırganlar, sürecin güvenilir görünmesi için kurulum ekranları arasına “DDoS Koruması” yazan bir pencere ve kullanıcıyı dünyanın en büyük işe alım ajanslarından birinin web sitesine yönlendirdiğini belirten sahte bir mesaj da eklemiş.

Gerçekte ise kurbanlar word dosyası gibi görünen zararlı kurulum dosyasını indirecekleri bir bulut depolama sitesine yönlendiriliyor. Kurulan dosya, kurbanın makinesine hırsızlık için en çok kullanılan zararlı yazılımlar arasındaki Gozi bankacılık Truva atını indiriyor. Kaspersky Lab bu yazılımı Trojan-Banker.Win32.Gozi.bqr olarak tespit ediyor.

Kaspersky Lab Güvenlik Araştırmacısı Maria Vergelis, “Dolandırıcıların büyük ve tanınmış şirketlerin adlarını kullandığına sıkça şahit oluyoruz. Bunu insanların güvenini kazanıp kötü amaçlarını gerçekleştirmek için tercih ediyorlar. Ünlü ve itibarlı markalar da kendi kimliklerine bürünen bu dolandırıcıların kurbanı oluyor. Kötü niyetli bu kişiler, hiçbir şeyden kuşkulanmayan kullanıcıları bilgisayarlarına zararlı yazılım indirmeleri için kandırıyor. Tanınmış işe alım ajansları ve saygın şirketlerin adlarının kullanılması bu saldırıyı daha da etkili hale getiriyor. Kullanıcılar, iş teklifinin gerçek olup olmadığını anlamak için e-posta adres satırında hata olup olmadığını kontrol etmeli.” dedi.

Zararlı spam e-postalardan kaçınmak için kullanıcılara tavsiyeler

  • Yönlendirildiğiniz web sitesinin adresini, bağlantı adresini ve göndericinin e-posta adresini her zaman kontrol edin. Bunlara tıklamadan önce gerçek olduklarından emin olun. Mesajdaki bağlantının başka bir bağlantı içermediğine bakın.
  • Tanımadığınız kişi veya kurumlardan gelen ya da şüpheli veya alışılmışın dışında adresler barındıran e-postalar, kısa mesajlar, anlık mesajlaşma iletileri veya sosyal medya paylaşımlarındaki bağlantılara tıklamayın. Kişisel veya finansal bilgiler istenen sitelerin yasal olduğundan ve adreslerinin ‘https’ ile başladığından emin olun.
  • Şirketin web sitesinin gerçek ve güvenli olup olmadığından emin değilseniz kimlik bilgilerinizi girmeyin.
  • Kendi becerilerinize uyan açık pozisyonlar için şirketin resmi web sitesine göz atın.
  • İş teklifinin gerçek olup olmadığını kontrol etmek için şirketi telefonla arayın.
  • İş teklifini olası hatalar için inceleyin. Şirketin adını, iş unvanını ve sorumlulukları dikkatlice kontrol edin.
  • Birçok farklı tehdide karşı kapsamlı koruma sağlayan, Kaspersky Security Cloud gibi güvenilir güvenlik çözümleri kullanın.

Raporda yer alan diğer bulgular

Kimlik Avı:

  • Kaspersky Lab’ın kimlik avı önleme modülü 2019’un 1. çeyreğinde, kullanıcıları dolandırıcılık sitelerine yönlendirmek için yapılan 111.832.308 teşebbüsü önledi. %24 artış gösteren bu rakam 2018’in 1. çeyreğinde 90.245.060’tı.
  • Bir numaralı hedef bankacılık sektörü olurken, onu sırasıyla global internet portalları ve ödeme sistemleri takip etti.
  • 2019’un ilk çeyreğinde, kimlik avı saldırısına uğrayan kullanıcı oranı en yüksek olan ülke Brezilya (%22, 2018’in 1. çeyreğinde %19’du) oldu. Bunları Avusturya (%17) ve İspanya (%17) takip etti.

Spam:

  • 2019’un ilk çeyreğinde, spam miktarının en yüksek olduğu ay Mart (%56,3) oldu. Dünya genelindeki e-posta trafiği içinde spam e-postaların oranı %56 olarak belirlendi. Bu oran 2018’nin ilk çeyreğindeki değerden %4 daha yüksek.
  • Spam e-postaların bir numaralı kaynağı Çin (%16) oldu. Onun ardından ABD (%13) ve Rusya (%7) geldi.
  • Zararlı e-postaların en çok hedef aldığı ülke ise Almanya (%12) oldu. Bu alanda Vietnam %6 ile ikinci, Rusya da %5 ile üçüncü oldu.

Teknoloji Makaleleri