Perşembe, Kasım 21, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Dünyada donanım pazarı nereye gidiyor?

deloitte-globaltechmagazineDeloitte Teknoloji-Medya-Telekominikasyon (TMT) Öngörüleri 2019 raporu bu yıl dünyadaki donanım pazarına dikkat çekiyor.

Pazar verilerine baktığımızda, son kullanıcının 2013 yılında 1.045 milyar dolarla en yüksek seviyeye erişmiş olan donanım harcamaları son beş yıldır düşüşe geçmiş durumda.

Özellikle dünya nüfusunun artışı göz önünde tutulursa donanım pazarındaki bu düşüş daha belirgin bir hal alıyor. “İnsanlar aldıkları cihazları daha uzun süre kullanma eğiliminde” diye belirtiyor Stewart. Donanım pazarına baktığımızda, her ne kadar bir dönem popüler olsa da kullanıcı artık VR gözlükleri ya da akıllı saatleri almak yerine ilgisini tamamen TV setleri, bilgisayar ya da akıllı telefonlara yönlendirmiş durumda. Duncan Stewart, “Kimse salonunda kafasında dalış gözlüğüyle oturmak istemiyor” diyerek bunu esprili bir şekilde dile getiriyor. Bu sırada yapılan araştırmalar, erkeklerin bilgisayarı, kadınların da akıllı telefonları daha fazla tercih ettiklerini söylüyor. Daralmaya başlayan donanım pazarının yanı sıra diğer bir taraftan son kullanıcının yazılım, içerik ve servis tarafına yaptığı harcamalarla bu pazarlarda büyüme daha çarpıcı bir hal alıyor.

Kaçınılmaz Teknoloji : Yapay Zeka

Son yıllarda giderek artan bir ivmeyle üzerinde konuşulan bir diğer kavram ise yapay zeka. Yapay zeka tarafında en büyük sıkıntı firmaların uzman kaynak bulamıyor olmaları. Bunun yanı sıra gerek alt yapı gerekse ihtiyaç olan yüksek hacimli veri miktarı da bir kısıt olarak karşılarına çıkıyor. Tüm bunları göğüsleyebilecek yapılar da ancak büyük şirketler. Diğer taraftan bu engeli aşmanın diğer bir yolu da içine yapay zeka gömülü olan hizmetlerin bulut üzerinden alınması. Deloitte’un araştırma yaptığı %87 kurumsal firma yapay zeka / makine öğrenme gücüne bu şekilde sahip olmayı planlıyor. Hazır servisleri de bu şekilde aldığınız zaman eğer rakipleriniz de bu hizmetleri kullanıyorsa sunduğunuz servislerin farklılaşma noktasında bir sıkıntı ile karşılaşıyorsunuz. Diğer taraftan eğer ekibiniz ve kendi verileriniz varsa ancak donanıma yatırım yapmak istemiyorsanız artık bulut üzerinden sadece makine öğrenme eğitimini yapmanın maliyeti önceki senelere göre hayli düşmüş durumda. Bu ya da şu şekilde yapay zeka günlük hayatın içinde tamamen oyun değiştirici bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Stewart, konuşmasına şöyle devam ediyor: “Eğer makine öğrenmesine yatırım yapıp doğru ekip ve yapı kuramazsanız başarısız olacaksınız; ancak eğer hiç yatırım yapmayacak olursanız da tamamen yok olmaya mahkûm olacaksınız”.

Kuantum Bilgisayarların Ürkütücü Tarafı

Halen çok pahalı ve çok özel hesaplamalar için kullanılan kuantum bilgisayarlar büyük araştırma kurumları ve devlet kaynaklarının kullanımı için kalmaya devam edecek ve klasik bilgisayar pazarını yakın zamanda etkilemeyeceksek. Diğer bir taraftan tahminen 2030 yıllarına doğru kuantum bilgisayarların pazarı etkilemeye başlayacak. Çözümü yıllar sürecek matematiksel problemlerin saniyeler mertebesinde çözülmesini sağlayan kuantum bilgisayarlar çözülemeyen kodları ve girilemeyen sistemleri erişilebilir hale getirecek.

Hali hazırda bazı devletlerin, internet üzerinden şifrelenmiş büyük verileri dinleyip topladığı düşünüldüğünde, bu verilerin kuantum bilgisayarlar tarafından normal yazı haline getirilip ne amaca hizmet edeceğini düşünmek hayli ürkütücü. Zira bahsedilen veriler sosyal medya hesabınızdan yayınladığınız bilgiler ya da kredi kartı verileriniz değil; sağlık verileri, askeri, ilaç ve mühendislik sırları gibi çok kritik bilgiler. Bu nedenle siber güvenlik planlarınızı yaparken kuantum geleceğini de göz önünde bulundurarak, kuantum dirençli yapıların oluşturulması alanındaki gelişmelerin takip edilmesi oldukça önemli.

5G

2019 yılında bizi bu sektörlerde neler bekliyor sorusunu sorulduğunda da ilk başlık 5G. Ancak, insanlar küçücük ekrandan bir şeyler seyretmek istemiyor, ya da alışveriş yaparken cep telefonlarından ziyade ürünü daha iyi bir şekilde görebildikleri bilgisayarlar üzerinden yapmayı tercih ediyorlar. Her ne kadar katlanılabilir ekranlar ya da telefonların ekranlarının büyütülmesi ile bu direnç kırılmaya çalışılsa da pratikte katlanılan ekranların bir süre sonra deforme olma eğilimi ya da en temel ve önemli unsur olan pil ömrü kısıtı 5G teknolojisindeki donanım pazarını mobil taraftan ziyade özellikle de fiber erişimi olmayan evlerdeki sabit kablosuz erişimine doğru kaydırıyor. Akıllı hoparlöre geldiğimizde, kullanım alanlarına bakıldığında %60’ı müzik dinleme amaçlı. Bunu hava durumu bilgisi alma, alarm kurma, genel bilgiler edinme ve eğlence amaçlı kullanımlar takip ediyor. Aslında akıllı hoparlörler pahalı bir radyo alarmlı saatten çok da farklı değil. Pazar olarak da yeni bir akıllı telefon olma yolunda gitmedikleri aşikar.

3 Boyutlu Yazıcılar

3 boyutlu yazıcı pazarına bakıldığında, her yıl iki haneli büyüyerek 2020 yılındaki pazarın 3 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Yaygınlığı bu denli artsa da yine de üretim tarafında devrimsel bir niteliğe ulaşması şu an için uzakta gözüküyor.

Medyadaki Trendler

Medya tarafına baktığımızda, araştırmalar, spor üzerine iddia oynayan kişilerin televizyonda sporları daha fazla seyrettiğini ortaya koyuyor. Örneğin, televizyonda sporları izleyen 18-34 yaşındaki erkek izleyicinin %40’ının haftada en az bir kere spor üzerinden iddia oynayacağını tahmin ediyor. Bu veriler, TV yayın sağlayıcılarının iddia şirketleriyle beraber çalışacağı ve reklam sektörü için de bir gelir kaynağı olacağını göz önüne seriyor.
Trendler geleneksel televizyon izleyicilerinin azalırken radyo dinleyenlerin artmakta olduğunu gösteriyor. İlginç bir gösterge de radyo dinleyenlerin daha çok yüksek gelirli, iyi eğitimli bir çalışan kesim olması. Ev, iş ve araba olarak daha çok nerede radyo dinlendiğine bakıldığında tahmin edildiği gibi %80 üzerinde arabada dinleniyor. Bu da reklamcılar için iyi bir gelir fırsatı. Diğer taraftan podcast dinleme oranları artıyor olsa da paraya dönüştürülmesi kolay olmadığından niş olarak kalmaya devam edecek.

Teknoloji Makaleleri