İlaç sektörünün devlerinden Merck, blockchain teknolojisi ile saptanabilen bir gerçeklik ispatı sistemi için patent aldı.
Fiziksel ürünlerin dijital dünyaya güvenli şekilde entegre edilmesi için çözüm sunan bu yeni teknoloji, bir yandan tedarik zincirinin bütünlüğünü korurken bir yandan da sahtecilikle mücadelede önemli rol oynayacak.
Dünyanın lider bilim ve teknoloji şirketi Merck, yapay zeka ve blockchain teknolojilerinin yardımı ile bazı fiziksel objelerin benzersizliğini ve gerçekliğini test edecek sistem ile Amerikan Patent ve Marka Ofisi’nden onay aldı. Merck’in yeni patenti yapay zeka ve blockchain teknolojisinden yararlanarak yeni bir güvenlik prosedürü oluşturuyor ve “kripto objelerin” oluşumunu düzenliyor.
Merck’in yeni patenti yapay zeka ve blockchain teknolojisinden yararlanıyor
Özellikle ilaç sektöründe karlılık ve kötü niyetli emeller birleşince, son dönemde sahte ilaç sektörünün pazar payı çok artmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, şu anda yasa dışı sitelerde satılan ilaçların yüzde 50’si sahte. Benzer şekilde uluslararası nakledilen her 5 cep telefonundan biri de sahte. Bu nedenle geliştirilen yeni patent, tedarik zinciri üzerindeki kontrolü artırarak sahtecilikle mücadelede büyük avantaj sağlayacak. Firmalar blok zinciri üzerinden Nesnelerin İnterneti (IoT) ve bağlantılı iş akışı ortamları sayesinde tedarik zincirlerini kontrol altına alabilecekler.
Konu ile ilgili açıklama yapan Merck Strateji Grubu Başkanı Isabel De Paoli, “Bu yeni patent, önceki patentlerden kazanılan momentum üzerine inşa etmeye devam ediyor. Bu yeni teknoloji, yapay zeka kullanarak, fiziksel objelerin, blockchain aracılığı ile oluşturulmuş ‘dijital parmak izlerini’ saptayacak. Güvenlik materyalleri üzerindeki deneyimimiz bizi sektörde uzmanlaştırıyor. Merck şimdi de fiziksel objeler ile dijital güvenlik kombinasyonuna odaklanan blockchain teknolojilerinin gelişimine öncülük ediyor. Bu çalışmaların özellikle de ilaç ve gıda gibi güvenilirliğin kritik olduğu tedarik zincirlerinde ve güvenilir orijinal ürüne ihtiyacı olan tüm endüstrilerde uygulamaları olacak.”
Merck, kimyasal imzalar, DNA veya görüntü paternleri gibi herhangi bir özelliği dijital parmak izleri olarak kullanabilecek. Merck İnovasyon Merkezi’nde geliştiren bu patentli teknoloji, barkod okuyucu veya kütle spektrometresi gibi mevcut tanımlama süreçlerini blok zinciri ve yapay zeka teknolojileriyle birleştirerek yeni ve entegre bir güvenlik yaklaşımı sunuyor.
Merck Hakkında
Merck sağlık hizmetleri, yaşam bilimleri ve performans materyalleri alanlarında lider bilim ve teknoloji şirketlerinden birisidir. Hayat kalitesini iyileştirmek ve arttırmak adına 50 bin çalışanıyla kanserle ve MS ile savaşta kullanılabilecek biofarmasötik terapilerden, bilim araştırmaları ve üretim alanlarında faydalanılabilecek son teknoloji sistemlere, akıllı telefonlar ve LCD televizyonların sıvı kristallerine kadar pek çok teknolojiyi geliştirmek için çalışmalar yürütmektedir. 2017 yılında Merck 66 ülkede 15.3 milyar Avro’luk satış rakamına ulaşmıştır.
1668 yılında temelleri atılan dünyanın en eski farmasötik ve kimyasal şirketi Merck’in, günümüzde halka arz edilmiş olan hisselerinin çoğunluğuna halen şirketi kuran aile sahiptir.
Merck adı ve markasının küresel hakları Merck şirketler topluluğuna aittir. Bunlara tek istisnası Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada olup şirketler grubu faaliyetlerini burada EMD Serono, MilliporeSigma ve EMD Performance Materials adları altında sürdürmektedir.