Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Enerji Tasarrufunda veri merkezleri kilit rol oynuyor

veri-merkezi-radore-globaltechmagazineDünya çapında sayısı giderek artan veri merkezleri, enerji tüketiminde de öne çıkan bir sektör haline geliyor.

Free Cooling teknolojisi ile yüzde 70’e kadar enerji tasarrufu yapan Radore, veri merkezlerinin tasarruf için izlemesi gerekenleri 4 adımda paylaşıyor.

Dijitalleşme ile birlikte sayıları ve iş yükleri giderek artan veri merkezleri, enerji tüketiminde de ön plana çıkan bir sektör haline geliyor. Berkeley Lab’ın yaptığı araştırmaya göre ABD’deki veri merkezleri tüm ülkedeki elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 4’ünden sorumlu. Emerson tarafından yapılan araştırmaya göre ise hem sosyal medya hem de bulut teknolojilerinde yaşanan devrimle birlikte 2025 yılında güç yoğunluğunun rack başına 52 kW’ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Tam da bu noktada daha çevreci bir teknoloji endüstrisi için veri merkezlerine önemli işler düşüyor.

İklimlendirme altyapısında kullandığı “Free Cooling” teknolojisi ile yüzde 70’e kadar enerji tasarrufu yapan Radore Veri Merkezi, enerji tasarrufu konusunda göz önünde bulundurulması gerekenleri şu şekilde sıralıyor:

PUE oranı düşüklüğü: Açılımı ‘enerji kullanımı verimliliği’ olan PUE oranının düşük olması bir veri merkezinin ne kadar verimli çalıştığını gösteren en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki veri merkezlerinin ortalama PUE oranı 1,85 olarak belirlenirken, Radore’nin yıllık PUE oranı ortalaması ise 1.43 seviyesinde bulunuyor.

Yeni nesil iklimlendirme cihazları: Veri merkezindeki BT bileşenlerinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için belirli iklimlendirme şartları gerekiyor. Cihazların ihtiyacı olan sıcaklık ve nem oranları sağlanmazsa arızalar ve iş sürekliliğini etkileyen durumlar oluşabiliyor. Yeni nesil iklimlendirme cihazları sayesinde ise bu risk en düşük seviyeye indirgenebileceği gibi elektrik sarfiyatını da ciddi oranda azaltıyor.

Enerjinin kullanımının doğru takibi: Veri merkezindeki tüm kabinlerin enerji tüketimlerinin anlık şekilde izlenmesi sayesinde planlama dışında gerçekleşen enerji tüketimlerine yönelik hızlıca önlem alınabiliyor. Aynı zamanda doğrumaliyet analizleri sayesinde ek tasarruf imkanı doğuyor.

Bulut bilişim ve sanallaştırma teknolojileri: Boşta bekleyen ya da kapasitesinin altında kullanılan fiziksel BT bileşenleri hâlihazırda enerji harcamaya devam ediyor. Bulut bilişim ile gelen sanallaştırma teknolojileri ise sistem kaynaklarının çok daha verimli bir şekilde paylaştırılmasını sağladığı için önemli oranda verimlilik sağlıyor.

Teknoloji Makaleleri