Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

2019 bulut bütçelerinin çoğu veri yedekleme için harcanacak

radore-globaltechmagazineHazırlanan raporlara göre, işletmelerin bulut için ayırdıkları bütçenin çoğu, veri yedekleme ve felaket kurtarma çözümleri için harcanacak.

İşletmelerin 2018 yılındaki ihtiyaç eğilimleri incelendiğinde birçoğunun aslında yeterli yedekleme çözümlerine sahip olmadığı görülüyor. Spiceworks tarafından hazırlanan rapora göre, işletmelerin bulut için ayırdıkları bütçenin yüzde 15’i, yani en çok harcama yapılacak kısmı yedekleme ve felaket kurtarma çözümleri için harcanacak. Türkiye’de de durum benzer şekilde seyrediyor. M2S tarafından Türkiye’deki 400 KOBİ üzerinde yapılan araştırmaya göre, bulut hizmeti almayı planlayan KOBİ’lerin en fazla talep ettikleri hizmetler arasında ilk sırada veri yedekleme hizmeti yer alıyor. Kobilerin yüzde 40’ı veri yedekleme çözümü talep ediyor. Dolayısıyla veri kaybı ve hizmetlerin kesintiye uğraması, işletmelerin en çok çekindiği noktalar arasında geliyor.

2019 yılında veri yedekleme çözümlerine olan ilginin artacağına değinen Radore Veri Merkezi Genel Müdürü Sadi Abalı, “İşletmelerin çoğu artık hibrit yöntemleri tercih etmekle birlikte, birden fazla bulut çözümünü birbirine bağlayarak kullanmayı sürdürüyor. Bu da birden fazla noktada barındırılan verinin yedekleme sürecini karmaşık hale getirirken, hızla artan veri miktarı ihtiyacı da aynı oranda artırıyor. Bu noktada yazılım tanımlı depolama (SDS), veri tekilleştirme gibi yeni nesil çözümlerin yaygınlaşmasını bekliyoruz” dedi.

Veri yedekleme süreleri günlerden saatlere indi

Radore’de barındırılan fiziksel ve sanal sunucuların yedeklenmesinin mümkün olduğuna değinen Abalı, “Yeni nesil ihtiyaçları karşılayabilmek için gerekli yatırımları yapmaya devam ediyoruz. Özel veri tekilleştirme ve sıkıştırma teknolojileri kullanarak vakit ve maliyet konusunda tasarruflu yedekleme çözümleri sunabiliyoruz” dedi. Eskiden günler süren ve birçok çalışana ihtiyaç duyulan yedekleme süreçlerinin de işletmeleri ürküttüğüne değinen Abalı, 20 Gbit/s hıza ulaşan yedekleme ağları ve otomasyon sayesinde yedekleme sürelerinin, ihtiyaç duyulan iş gücünün oldukça azaldığını dile getirdi.

Sadi Abalı, veri yedekleme ve veri kurtarma hizmetinin kurumlara sağladığı en temel dört faydayı şu şekilde sıraladı:

  • Yüksek boyutta veri kayıplarını önleme
  • 7/24 çalışma sisteminde her sistemin sürekli çalışır durumda ve erişilebilir olması
  • Kanun ve düzenlemelere uygunluk
  • Doğal afetlere karşı önlem

Yedekleme ve ilgili hizmetler hakkında daha fazla bilgi için radore.com/yonetim-servisleri#yedekleme adresini kullanabilirsiniz.

Teknoloji Makaleleri