Huawei, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde Huawei Yetkili Bilgi ve Ağ Akademisi Laboratuvarı’nı açtı.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Avcılar Kampüsü’nde, düzenlenen tören ile İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) ve Huawei arasında, geçtiğimiz yıl ön protokolü imzalanan anlaşma çerçevesinde, yeni bir protokol imzalandı. Protokol kapsamında İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi öncülüğünde, İÜC Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde açılan HAINA Lab’ın sponsorluğunu Huawei Türkiye üstlendi. Açılış törenine İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bilgin, Bilgisayar Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet Sertbaş, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Ticaret Konsolosu Huang Songfeng, Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Direktörü Wu Lianqing, Huawei Türkiye PR Direktörü Yusuf Temizel, İÜC öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, açılış töreninde yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Bilişim ve güvenlik günümüzde son derece önemli iki kavram. Bu kavramın eğitimle harmanlanması ve bu konuda kalifiye elemanlar yetişmesi de son derece önemli. Gelecekte bu laboratuvarın da katkılarıyla, özellikle siber güvenlik ana bilim dalında, önemli projelere imza atacağımıza inanıyoruz. Bu oluşumun hayat geçmesinde katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.”
Huawei HAINA Projesi Türkiye dışında da 150’den fazla ülkede hayata geçirildi
Açılış konuşmasını yapan Huawei Türkiye PR Direktörü Yusuf Temizel, Huawei ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa arasında ilk protokolün 2017 yılında ‘Teknoloji Alanında İş Birliği’ başlığı altında imzalandığını hatırlatarak, yeni protokol ile Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesine katkıda bulunmayı hedeflerini belirtti. İÜC Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği bünyesinde kurulan laboratuvarda bilişim ve iletişim teknolojileri üzerine eğitim verilmesini amaçladıklarını belirten Temizel, HAINA akademide IP ağ eğitimleri, güvenlik ağı eğitimleri, bilgi teknolojileri ağı eğitimleri ve iletişim teknolojileri eğitimlerinin ön planda olacağını ve laboratuvarın öncelikli olarak öğrencilere yönelik olmakla birlikte, teknoloji alanında çalışacak tüm bilim insanlarının kullanımına hazır olduğunu söyledi.
Öğrencilerin teknik anlamda uzmanlık kazanmalarına olanak sağlayacak HAINA projesi, Türkiye dışında 150’den fazla ülkede de hayata geçirildi. HAINA laboratuvarında yüz yüze eğitimlerin yanı sıra, online eğitimlerin verilmesi de planlanıyor. Bu eğitimlerin sonucunda başarılı olan öğrencilere Huawei – İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ortak imzalı sertifika verilecek olup, projelerini gerçekleştirmeleri için de çeşitli imkanlar sağlanacak.
Huawei Yetkili Bilgi ve Ağ Akademisi (HAINA) laboratuvarının açılış töreninde söz alan Bilgisayar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sertbaş şunları söyledi; “İstanbul Üniversitesi ve Huawei arasında daha önce imzalanan protokol çerçevesinde Türkiye’de bilgi teknolojilerinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilen bu oluşumla öğrencilere ve bu alanda çalışacak bilim insanlarına teknik eğitimler verilmesi hedefleniyor. Bu laboratuvar aynı zamanda gelişime de uygun. Burada üst düzey güvenlik eğitimleri vermeyi de hedefliyoruz. Bu protokolün oluşturulmasında emeği geçen Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’a, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’a, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın’a ve Huawei temsilcilerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bilgin ise konuşmasında; “Üniversite sanayi iş birliğinde artık soyut kavramları geride bırakıyoruz. Hükümet nezdinde yapılan değişikliklerle bu iş birlikleri artık daha somut hale geldi. Kısa süre önce üniversite sanayi iş birliğinin gelişimine yönelik bir çalışma grubu kuruldu. Bugün akademik kurumlarımızda 60 civarında teknopark 1.055 Ar-Ge merkezi hayata geçmiş bulunuyor. Bu kapsamda Huawei’nin üniversitemizde kurduğu laboratuvarın da öğrencilerimizin nitelikli bir şekilde eğitim almasına ve meslek sahibi olmasına katkıda bulunacağına inanıyorum” dedi.
Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Direktörü Wu Lianqing ise konuşmasında şunları söyledi; “Beş yıldır bu ülkede görev yapıyorum ve ülkenin 2023 vizyonunu yakından takip ediyorum. Altyapılar elbette çok önemli ama bunu sistematik biçimde kullanabilmek ve bu tarz programlarla, eğitime yönelik çalışmalarla verimli hale getirmek daha da önemli. Gelecekte çok daha fazla Türk mühendisin dünyada sesini duyuracağına inanıyorum. Siber güvenlikte üst düzey eğitim almış Türk öğrencilerin çok şey başaracağını düşünüyorum. Tüm üniversite yönetimine, akademisyenlere ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”
Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu – Ticaret Konsolosu Huang Songfeng, evrensel güç olma bakımından en önemli adımın bilim ve teknolojide ilerlemek olduğunu vurgulayarak, dünyada ancak teknolojiyi elinde tutan milletlerin güçlü bir şekilde ayakta kalabileceğinin altını çizdi.
Huang Songfeng; “Huawei, kaynağının büyük kısmını eğitim ve iş birliğine ayırmıştır. Çünkü Huawei, başarıyı, eğitim ve birlik beraberlik bilincinin sağladığını bilen bir kurum. Buradaki mühendislik öğrencilerine önemli bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Teknoloji insanoğlunun ve ülkelerin geleceği için çok büyük önem teşkil ediyor. Bir ülke yeterli teknolojik güce sahip olduğunda, dünyada söz sahibi olabilir ve kendi standartlarını oluşturabilir. Eminim gelecekte aranızdan birçok bilim adamı yetişecek. İnsanlık da bilim de karşılıklı yardım ile gelişir” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından protokol imza törenine geçildi. İÜ – Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın ile Huawei Ar-Ge Direktörü Wu Lianqing arasında protokol imzalandı.