Bankacılık işlemlerinde artık oyuna dahil olan IoT teknolojisi, finansal işlemlerde daha fazla güvenlik önlemi alınmasını zorunlu kılıyor.
Yeni deneyimlerin hayata geçirilmesi, IoT’lerin de gerçek kişiler gibi birer kimliklerinin olmasına ve bu kimliklerinin güvenilir bir şekilde teyit edilebilmelerine bağlı olacak. Bu süreçlerde siber atakların göz ardı edilmemesi konusunda uyarılarda bulunan KOBIL, mobil ve internet bankacılık işlemlerinde en gelişmiş güvenlik unsurlarını kullanırken, aynı zamanda en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmenin ve kullanıcıyı doğrulamadan önce platform güvenliğinin sağlanabilmesinin kritik önemine dikkat çekiyor.
Bankacılık sektöründe teknolojik gelişmelerin de etkisiyle dijital bankacılığı kullananların sayısı hızla artıyor. Yapılan araştırmalar internet ve mobil bankacılık kullanımının son 10 yılda yaklaşık 5 kat, işlem hacminin ise 10 kattan fazla artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Kullanıcı sayısının artması sektörde dönüşümü zorunlu kılarken yapay zeka, blockchain ve nesnelerin interneti gibi yeni nesil teknolojiler de bu dönüşümün en önemli aktörleri arasında yerini alıyor.
Yeni teknolojilerin tüm bankacılık süreçlerini dönüştüreceğini vurgulayan KOBIL’in Bölge Satış Müdürü Koray Arıkan, IoT teknolojisinin finansal işlemlerde yaratacağı etkiler konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Azerbaycan’da 3. kez düzenlenen Bankacılık Konferansı’nda “Dijital bankacılıkta güven” konulu bir sunum yapan Arıkan: “Bugüne kadar bankacılık işlemleri hep kişi ve banka arasında olacak şekilde uygulana geldi. Artık finansal işlemler söz konusu olduğunda IoT teknolojilerinin de oyuna dahil olduğunu görmeye başlıyoruz. Bugün şaşırtıcı bir senaryo gibi görünse de yakın gelecekte buzdolaplarımızın online marketlerden alışveriş yapmaları bize normal gelmeye başlayacak. Evimizde masamıza koyduğumuz Google Home, Alexa gibi cihazlarla konuşarak internetten alışveriş yapacağız. Bu yeni deneyimlerin hayata geçirilmesi ise IoT’lerin de gerçek kişiler gibi birer kimliklerinin olmasına ve bu kimliklerinin güvenilir bir şekilde teyit edilebilmelerine bağlı olacak” dedi.
IoT’nin sağladığı milyarlarca aracın birbiriyle konuşabilmesi gerçekliğinin bankacılığı yeni boyutlara taşıyacağını aktaran Arıkan, bu teknoloji ile bankaların müşteri bilgilerini araç ve cihazlar üzerindeki sensörler sayesinde anlık olarak elde edebileceğini söylüyor. Bankacıların bu verileri müşteri memnuniyeti odaklı kampanya, ödül, ürün ve çözümler geliştirmede kullanabileceğini ifade eden Arıkan bu sayede müşteri memnuniyetinin de sağlanabileceğini dile getiriyor.
Kullanıcı deneyimlerini zenginleştirmek ve kullanıcılarla her an iletişimde olmak için bankacılık sektörünün IoT teknolojisinden yaralanması gerektiğini vurgu yapan Arıkan bu süreçlerde siber atakların da göz ardı edilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Arıkan: “Mobil ve internet bankacılık işlemlerinde en gelişmiş güvenlik unsurlarını kullanırken, aynı zamanda en iyi kullanıcı deneyimini de sağlayabilmeliyiz. Öyle bir teknoloji üretmeliyiz ki kullanıcıyı doğrulamadan önce platform güvenliği sağlanabilmeli. Bunun güven zincirindeki en temel halka olduğunu söyleyebiliriz. Yani cihaz güvenliğini sağlamadan uygulayacağımız tüm doğrulama yöntemleri en başından kırılmaya açık olacaktır. Biz KOBIL olarak güvenlik sistemleriyle entegre çalışan çözümlerimizle cihaz ve App’lerde kimlik doğrulama güvenliğini sağlayarak kullanıcılara dijital platformlardan yararlanma imkanı sağlıyoruz.” diyor.