STM tarafından geliştirilen ve milli imkanlarla tasarlanan Denizde İkmal Gemisi Pakistan’a teslim edildi.
Savunma Sanayii’ne yön vererek yerli projelerin ihraç edilmesine öncülük eden Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde STM, milli imkanlarla tasarladığı Denizde İkmal Gemisi’ni Pakistan Deniz Kuvvetlerine teslim etti.
Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) öncülüğünde Türk savunma sanayiinin milli teknolojik yatırımları önemli bir boyut kazandı. SSB iştiraki STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., 2013 yılında Pakistan Deniz Kuvvetleri için geliştirmeye başladığı Denizde İkmal Gemisi’ni 16 Ekim 2018 tarihinde teslim etti. Teslim törenine Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Pakistan Savunma Üretim Bakanı Zobaida Jalal, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve STM Üst Yönetimi katıldı.
Dost ve kardeş ülke Pakistan ile Türkiye arasında askeri gemi inşası konusunda bir ilk olan Denizde İkmal Gemisi Projesi, en özgün askeri iş birliklerinden biri olarak tarihe geçti. STM’nin ana yüklenici olduğu ve Pakistan Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına göre STM tarafından sıfırdan tasarımı yapılan Denizde İkmal Gemisi ‘PNS MOAWIN’, Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı tarafından Karaçi Tersanesi’nde inşa edildi.
Proje kapsamında STM tarafından 20’den fazla Türk firmasına ihracat yapma imkânı oluşturularak savunma sanayii eko-sisteminin gelişimine de büyük katkı sunuldu. Dizayn ve malzeme paketi yanı sıra Karaçi Tersanesine teknik destek sağlanan ve sınıfının ilk gemisi olmasına rağmen başarı ile inşa edilen gemi, ilk seyir tecrübesini 31 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirdi.
Denizde İkmal Gemisi
- STM ve Pakistan Deniz Kuvvetleri ile birlikte geliştirilen ve sınıfının ilki olan Denizde İkmal Gemisi; 16.400 ton ağırlığında ve yaklaşık 158 metre boyunda, iki adet dizel motor ile sevk edilen iki adet kanat açısı ayarlanabilir pervane ile saatte 20 deniz mili sürat yapabilecek özelliktedir.
- Gemi, sahip olduğu Denizde İkmal Sistemi (RAS/FAS) ile seyir esnasında Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin muharip/yardımcı unsurlarına denizde yakıt/su ve cephane gibi kritik malzemeleri transfer ederek destek sağlayacak ve dolayısıyla harekat kabiliyetini misli ile arttıracaktır.
- Sahip olduğu hangar ve platform sayesinde helikopter konuşlandırma, gece ve gündüz helikopter harekâtı yapabilme kabiliyetine de sahip olan gemide ayrıca kapsamlı bir revir de bulunmaktadır.