Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Bundan Veri ‘si yok…

Fujitsu-Emin-Calikli-globaltechmagazine

Emin Çalıklı
Fujitsu Türkiye Satış Öncesi Destek ve Kanal Satış Direktörü

Bundan Veri ‘si yok…
Tarihi tanımlayabildiğimiz ilk andan günümüze kadar geçen sürece baktığımızda, inanılmaz bir gelişmeye tanık oluyoruz.

Mağara duvarlarına resim yapmakla başlayan maceramız, başka gezegenlerde kolonileşmeye doğru hızla ilerliyor. Biyolojik bir varlık olan bizler üstel büyüme ile birlikte gelen çılgın bir veri üretimi ve veriyi anlamlandırma süreci içerisindeyiz. Ölçülebilecek çoğu şeyi dijitalleştirmeyi başardık. Bu “şey” e de veri dedik. En büyük problemimiz (ve motivasyonumuz) bu çılgınca büyüyen veriyi anlamlandırıp, analiz edip bir değer haline getirebilmek. Veri üretme sorununu aştık, veriyi depolayabildik ve şimdi bu biriken veri ile neler yapabileceğimizle meşgulüz. Veri Ambarları (Data Warehouse), Karar Destek Sistemleri (Decision Support Systems), Veri Madenciliği (Data Mining), İş Zekası (Business Intelligence) derken gümüzde Makina Öğrenmesi (Machine Learning), Derin Öğrenme (Deep Learning) ve sonrasında Yapa Zeka (Artificial Intelligence) konuşur olduk.

Artan veri bir takım çözüm bekleyen sorunu da beraberinde getirdi. Depolama, klasifikasyon ve analiz  geniş iletişim bandı ve çoklu işlemci gücü ihtiyacı doğurdu. Başka bir benzetmeyle, çift şeritli bir otoyol üzerinde yüksek tonajada yük taşıyan tırlar yerine, on – onbeş şerit üzerinde küçük paketler taşıyan binlerce motorlu kuryelere ihtiyaç duymaya başladık. Büyük Veri, verinin sadece hacimsel büyüklüğünü değil yüksek akış hızını da ifade eder.

Günümüze dönecek olursak, veri analizi için artık ihtiyaç duyduğumuz altyapılar “paralel işlem” gücü gerektiriyor. Simülasyon, Anlık Görüntü İşleme, Modelleme, gibi yüksek yoğunluklu hesaplamalar gerektiren işlemler için özelleştirilmiş mimariler ve yapılara ihtiyaç duymaktayız. Birçok üretici Süper Bilgisayar (Super Computer) adı verilen, işlem gücü devasa boyutta olan bu yapıları yıllardır oluşturuyor ve oluşturmaya devam edecek. İşlemci ve veri kanallarındaki gelişmelere bağlı olarak yıllar içerisinde bu yapılar oldukça gelişme gösterdi ancak maliyet ve enerji tüketimi açısından ancak sınırlı son kullanıcılar tarafından tercih edildi. Bir alt segmentte ticari olarak daha uygun maliyetli Yüksek Başarımlı Hesaplama (High Perfomance Computing – HPC) sistemleri oluştu. Günden güne de bu altyapılara talep ve ilgi oldukça artmakta.

Fujitsu olarak yaklaşık 60 yıla yakın işlemci tasarım ve üretim tecrübemiz var. Bu alanda birçok yeniliğin öncüsü olduk. Gelişen ihtiyaçlara en efektif çözümleri sağlayan çözüm ve ürünler ürettik, üretiyoruz. Her sene Almanya Münih de Fujitsu Forum adını verdiğimiz birçok ürünün ve çözümün tanıtımının yapıldığı bir etkinlik yapıyoruz. Onbinlerce katılımcıya bugünün ve yarının “insan odaklı” çözümlerini tanıtıyoruz. Geçtiğimiz sene, Quantum Computing ‘den ilham alan “Digital Annealer Unit” (DAU) adındaki işlemcimizin duyurusunu yaptık. Şu an en yakın rakibinden onlarca yıl ötede olan bu işlemci ile geleneksel yöntemlerle binlerce yıl sürebilecek kimyasal moleküllerin kombinasyonel hesaplamasını 1sn gibi bir sürede tamamlamayı başardık.  Buna ek olarak Yüksek Başarımlı Hesaplama (High Perfomance Computing – HPC) alanında çığır açacak olan Deep Learning Unit (DLU) işlemcimizi duyurduk. Japonya da K-Computer adınızı verdiğimiz yıllardır kendi segmentinde yüksek grafik işlem hesaplamalarında rekoru elinde tutan süper bilgisayarımızda gelecekte DLU ile çok daha üstün performanslar sunabileceğiz. Buna ek olarak Nvidia ve ARM ile birlikte çalışmalar yürütüyoruz.

Türkiye ‘de de HPC alanında oldukça iyi referanslarımız var. Birçok üniversite, kamu ve özel kurumda Fujitsu HPC çözümlerimiz hizmet veriyor. Bu alanda çok daha iyi projelere imza atacağımıza eminim.

Teknoloji Makaleleri