Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

E-ihracat yerli üreticinin bu ekonomik savaştan büyüyerek çıkmasının yolu

ticimax-globaltechmagazineKOBİ’ler, içinde bulunduğumuz bu ekonomik savaştan, e-ihracat ile güçlenerek çıkabilir.

İçinde bulunduğumuz ekonomik savaştan, e-ihracat ile güçlenerek çıkabileceğimizi belirten TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, “Dünyada 196 ülke, milyarlarca insan var. Yerli üretim yapan KOBİ’lerimiz için çok büyük fırsatlar mevcut. İthalatçıları değil, çeşitli ülkelerin halklarını hedefleyerek bu süreçten büyüyerek çıkabiliriz” dedi.

E-ihracatın yerli üretim yapan KOBİ’ler için bir fırsatlar dünyası olduğunu dile getiren Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, “Örneğin 100 bin dolarlık malı çeşitli ülkelerdeki ithalatçı firmalara satarken pazarlık yaparlar, ucuza almaya çalışırlar, ödemelerini uzun vadelere yayarlar. Oysa e-ihracatta, kendi siteleri üzerinden, verecekleri reklamlarla direkt o ülkelerin vatandaşları hedeflendiğinde, kat ve kat fazla kar marjıyla satış yapılabildiği gibi, ödemesi de o gün içinde alınıyor. Biz de destek için e-ihracat paketlerimizde indirim yaptık. Akademimiz bünyesinde de ücretsiz e-ihracat eğitimleri veriyoruz” diyor. Geliştirdikleri e-ihracat modülleriyle ülkelerin kur farkına göre, bir ürünü her ülkede farklı fiyatlardan satmanın mümkün olduğuna da işaret eden Çiğdemli, “Biz bunu KOBİ’lere yıllardır anlatmaya çalışıyoruz. Üretim yapan KOBİ’lerimiz bu süreçten 5-6 kat büyüyerek çıkabilir. Bir Amerikalı’nın cebinden dolarını alıp ülkemize getirebiliriz. Firmalarımız Türkiye’de 100 liraya sattığı malı, Amerikalı, Avrupalı vatandaşa rahatlıkla 150 dolara, 150 euro’ya satabilir” diyor. E-ihracat yapan firmaların yurtdışındaki reklam giderlerinin yüzde 50’den yüzde 70’ine kadar bir kısmını devletimizin karşıladığını da hatırlatan Çiğdemli sözlerini şöyle sürdürüyor:

Üretim yapana da yapmayana da fırsat var

“Yurtiçinde sosyal medyada verilen reklamların parası ABD’ye gidiyor. Bu reklam bütçelerini e-ihracatta kullanmak, kat ve kat fazlasını kazanacağımız için daha mantıklı. Şunu unutmamalıyız ki bu çağda artık tüm dünyadan milyarlarca müşterimiz var. Aylık mağaza kirasına verilen bütçeyle bir yıllık e-ihracat altyapı hizmeti almak mümkün. Aylık 500 lira taksitle yıllık 5-6 bin liralık e-ihracat paketlerimiz mevcut. Amerikalı Amazon, E-Bay, Çinli Aliexpress ve Ortadoğu pazarına odaklanmış İsviçreli Zoodmall gibi online pazar yerleri ile entegrasyonumuz var. Anlaşmalı dijital reklam firmalarımız var. Bunlar reklam bütçesinin yüzde 10’una çalışıyorlar. Bu ekonomik savaş süreci, üretim yapan firmalar için muazzam fırsatlar barındırıyor. Türkiye’de 7 kişiye satış yaparak elde edilebilecek karı, e-ihracat ile tek bir Amerikalı’dan ya da bir Avrupalı’dan elde edebilirler. Kendi üretimi olmayan girişimciler bile dropshipping yaparak, Alibaba üzerinden Çin mallarını üzerine 3-4 kat kar koyarak Amazon’da bir Amerikalı’ya satabilirler. Dropshipping modelinde maliyet yok, ithalat yok, risk yok, sadece aracılıkla bile ülkemize döviz getirmek mümkün. Bu fırsatların farkında olmak gerek. Biliyorsunuz yabancı yatırımcılar son yıllarda ülkemizde e-ticaret sitelerine ve teknoloji firmalarına yatırım yapıyor genellikle. Akıllı bir e-ihracat stratejisi ile daha çok yabancı yatırımcı çekmek mümkün. Bu vesileyle KOBİ’lerimizin dijital dönüşümü de hızlanacak diye düşünüyorum.”

Teknoloji Makaleleri