Microsoft’un yapay zeka çözümleri, Kongo’da sayıları gitgide azalan fil popülasyonunu korumak ve artırmak için kullanılıyor.
Kongo ormanlarında kullanılan akustik alıcılar, yapay zeka ve öğrenen makine teknolojileri sayesinde fillerin sesini ayırt ederek takibini yapıyor. Ses ayrıştırma tekniğiyle, avlanma gibi tehditler önceden belirlenip bunların önüne geçiliyor.
Dünyadaki tüm birey ve kuruluşlara daha fazlasını başarmaları için güç katma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Microsoft, dünyadaki doğal hayatın korunması için de teknolojik çözümler geliştiriyor. Afrika’da son yıllarda fildişi avcıları yüzünden sayıları üçte iki oranında azalan fillerin popülasyonu Microsoft’un yapay zeka teknolojileriyle koruma altına alındı.
Microsoft’un “Doğa için Yapay Zeka/Microsoft AI for Earth” anlayışıyla geliştirdiği yapay zeka çözümü, makine öğrenimi üzerinden doğal yaşamı takip ediyor, verileri analiz ediyor ve koruyucu önlemlerin geliştirilmesine yardımcı olan bilgiler sunuyor. Kongo’daki Nouabalé-Ndoki Ulusal Parkında sürdürülen Fil Dinleme Projesi kapsamında, terabayt boyutunda, ormanlardaki yağmur, diğer hayvanların ve fillerin iletişimde kullandığı sesler ayrıştırılıyor; avcılık gibi doğal olmayan durumlar anında tespit ediliyor ve gerekli aksiyonlar alınıyor. Araştırmacılar, tümü Microsoft Azure Akıllı Bulut platformunda işlenip analiz edilen bu sesleri kullanıp fillerin takibini yapabiliyor; rutinlerini, alışkanlıklarını ve çiftleşme bölgelerini öğrenebiliyor.
Yalnızca filler değil nesli tehlikede olan tüm türler koruma altında
Fil Dinleme Projesi’nde doğal yaşamı korumaya hizmet eden bu hayati bilgilere ulaşmak yaklaşık bir ay sürerken, Microsoft Azure’un esnek, güvenilir ve hızlı yapısı bu süreyi bir güne indirdi. Elde edilen bilgilerin anında işlenmesi ve öğrenen makineler sayesinde değerli verilere dönüşmesi bugüne kadar birçok filin hayatını kurtardı.
Microsoft’un “Doğa için Yapay Zeka/Microsoft AI for Earth” anlayışıyla aynı ilkelerle farklı projeler de yürütülüyor. Microsoft Azure üzerinde çalışan yapay zeka çözümleriyle desteklenen projeler, Kenya’nın da dahil olduğu 7 Afrika ülkesinde daha uygulanıyor. Bunların arasında GPS verileriyle desteklenen Mara Fil Projesi, NetHope Azure Showcase’in kullanıldığı Peace Parks Foundation gergedanları koruma projesi, drone’ların gece uçuşlarından alınan görüntüleri Azure platformunda işleyerek akıllı verilere dönüştüren ve vahşi yaşamı korunmasına katkılar sunan Protection Assistant for Wildlife Security projesi bulunuyor.