Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) dijital dönüşüm yolculuğunda tercihini Fujitsu sunucu ve depolama ürünlerinden yana kullandı.
Türkiye’nin önde gelen kurumlarından biri olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), artırılmış güvenlik ve üst düzey performans için inşa ettiği VDI (Virtual Desktop Infrastructure) projesinde Fujitsu’nun sunucu ve depolama ürünlerini kullandı.
Projenin adreslediği zorluklar
TOBB’un her bir departmanında yapılandırılmamış ve organize olmayan, birbirinden farklı ve karmaşık kullanıcı profilleri bulunuyordu. TOBB, çalışanlarının etkin zaman kullanımını artırmak ve genel operasyonel giderleri dengelemek için Virtual Desktop Infrastructe (VDI) altyapısı kurmaya karar verdi.
Proje kapsamında kullanılan Fujitsu çözümleri
Veri Merkezi fazında, son kullanıcı verilerinin yönetimi ve güvenliği 12 tane FUJITSU Server PRIMERGY RX2540 sunucularıyla sağlandı. Verilerin depolanması tarafındaysa FUJITSU Storage ETERNUS DX8900 depolama ürünleri kullanıldı. Son kullanıcı fazında, çalışanların VDI sistem donanımı gereksinimleri FUJITSU Desktop ESPRIMO Q956 ve FUJITSU Display B22T-7 Pro ile gerçekleştirildi.
VDI (Sanal Desktop Altyapısı) maliyetleri azaltırken üretkenliği artırıyor
Sanal ortama dahil edilecek, birbirinden farklı ve karmaşık kullanıcı profillerini barındıran departmanlar ve dağınık bir yerleşime sahip olması sebebiyle TOBB, operasyonel süreçlerde zaman kaybı ve toplam maliyetin düşürülmesi amacıyla, Virtual Desktop Infrastructure (VDI) çözümünü kullanmaya karar verdi.
Uzun yıllardır kullanılan mevcut bilgisayarların zamanla eskimesi ve yetersiz kalması TOBB çalışanlarının işlerini hızlı ve verimli çalışmasının önünde engel teşkil ediyordu.
Gelişen teknolojiyle birlikte artan siber saldırılar, verilerin güvenlik altına alınmasını daha da önemli hale getiriyor. Bu vesileyle VDI teknolojisi kullanılarak, çalışanların verilerinin güvenliğinin sağlanması ve önemli bilgilerin tek noktadan yedeklenmesi de amaçlandı. Bunun yanında TOBB’un gelişen ve büyüyen bir organizasyon olması, kurumda üretilen verilerin de büyümesine neden oluyor. Bu bağlamda, VDI ortamının sağladığı imkanlardan faydalanılarak artan veri hacminin daha yönetilebilir olması mümkün hale getirilmiş oldu.
Geliştirilmiş bir sanal platform
TOBB çalışanlarının operasyonel verimliliğini ve bilgi güvenliğini arttırmak amacıyla hayata geçirilen projede mevcut bilgisayarların, işletim sistemleri ve yazılımları sanal ortama geçirilmiş oldu. VMware Hypervisor üzerinde Citrix Desktop Sanallaştırma mimarisi kullanılan projede merkezi, yedekli ve güvenli bir şekilde yönetilmesi sağlandı.
Proje, veri merkezi ve son kullanıcı kurulumları olmak üzere 2 fazda gerçekleştirildi
Veri Merkezi fazında, son kullanıcı verilerinin yönetimi 12 adet FUJITSU PRIMERGY RX2540 sunucuları ile sağlandı. Verilerin depolanması tarafındaysa FUJITSU ETERNUS DX8900 depolama çözümleri kullanıldı.
Son kullanıcı fazında, FUJITSU Desktop ESPIRIMO Q956 ve FUJITSU Display B22T-7 Pro kullanılarak çalışanların VDI sistemindeki donanımsal ihtiyaçları sağlanmış oldu.
Birbirinden farklı ve karmaşık kullanıcı profillerinin VDI ortamına aktarılmasında Citrix XenDesktop sanallaştırma teknolojileri kullanıldı. Ayrıca desktop sanallaştırma, uygulama sanallaştırma ve kişisel disk özellikleri de kullanılarak merkezi ortamda tüm kullanıcı profillerinin entegrasyonu sağlanmış oldu.
VDI teknolojisi sayesinde TOBB’daki departmanların ve çalışanların RAM, Disk, CPU, Ekran kartı gibi ihtiyaçları sanallaştırma teknolojisinden faydalanılarak, merkezi sistem üzerinden kolaylıkla yönetilebilir hale gelmiş oldu.
Proje aşamasında kullanıcılar çalışmalarına kesintisiz bir şekilde devam etti
TOBB çalışanları VDI projelerinin niteliği gereğince gündelik işlerine eksiksiz bir şekilde devam edebildi. Proje kapsamında çalışanların iş verilerinin aktarımı ile bilgisayarlarının değişimi mesai saatleri dışında yapıldı. Proje kapsamında, ihtiyaç halinde çalışanlar çağrı merkezi ve yerinde destek hizmetleriyle yeni sistemleri hakkında bilgilendirildi.
Proje, TOBB’un Ankara ve İstanbul’da bulunan 5 farklı konumunda gerçekleştirildi. Proje kapsamındaki tüm cihazların tedarik edilmesi ve kurulumlarının yapılması TOBB Bilgi İşlem Müdürlüğü çalışanlarının yakın işbirliği ve katkılarıyla 12 hafta gibi bir sürede gerçekleştirildi.