SD-WAN (yazılım tanımlı geniş alan ağı) çözümleri çoklu bulut için ne gibi faydalar sağlıyor ve avantajları ne?
Yarının çalışma alanı 20 yıl önceki çalışma alanından çok farklı görünüyor. Masaüstü bilgisayarlar yerini dizüstü bilgisayarlara, akıllı telefonlara ve tabletlere bıraktı. Veriler giderek daha fazla bulutta ve uzak lokasyonlarda depolanıyor ve insanlar artık kendileri için uygun zamanlarda ve yerlerde çalışabiliyor.
Gün geçtikçe daha fazla kuruluş, uygulama dağıtımı için bir SaaS modeline geçiyor; bu da IT ortamlarının giderek hibrit ve çoklu bulut sistemlerini benimsemesi anlamına geliyor. Kuruluşların yüzde 81’i artık bir çoklu bulut stratejisine sahip. Bu değişiklikler hem yeni fırsatlar hem de yeni zorluklar doğuruyor. Şirketlerin, verileri ve uygulamaları çok bulutlu ortamlara başarılı bir şekilde aktarması ve bunları yeterli bant genişliği ile desteklemesi gerekiyor. Aynı zamanda, masraflı kesinti ve aksama sürelerini önlemek için yüksek kullanılabilirlik ve yedekleme stratejileri geliştirmek gerekiyor.
Citrix Türkiye Ülke Müdürü Altan Cengiztekin’e göre, bu zorlukların ışığında birçok işletme, çok bulutlu bir dünyanın gereksinimlerini karşılamak için SD-WAN (yazılım tanımlı geniş alan ağı) çözümlerine yöneliyor. Peki SD-WAN’ın çoklu bulut için faydaları ne? Cengiztekin, bu faydaları şöyle özetliyor.
Güvenilirlik
Kesintiler, tekli ağ bağlantılarını kolayca bozarak bağlantıların kritik bir anda aksamasına yol açabilir. Bu öngörülemezlik, operasyonlarının çoğunu buluta taşımak isteyen şirketlerin isteyebileceği en son şey.
Citrix için yapılan 2017 IDC anketine göre kuruluşların yüzde 58’i hibrit ve çoklu bulut ortamlarında uygulama dağıtımı için yüksek güvenilirliği “olmazsa olmaz” şeklinde tanımlıyor. SD-WAN teknolojisi, doğrudan şube veya veri merkezinden AWS ve Azure Cloud gibi bulut sağlayıcılarına güvenilir bağlantılar oluşturabilir.
Deneyim Kalitesi
Ne yazık ki birçok eski ağ günümüz işletmelerinin kullandığı ağ ayarlarının çeşitliliği ile başa çıkmak için oldukça yetersiz. Bu yetersizliğin sonucu olarak paketlerin kaybolması ve gecikmelerin artması ile birçok kullanıcı sağlıksız bir deneyime maruz kalabiliyor.
SD-WAN ağdaki trafiğin nasıl yönlendirileceği konusunda daha akıllı kararlar verir. Dikkatli analizlerle SD-WAN her uygulama için en iyi yolu seçebilir ve trafiği doğru ağ geçidine yönlendirebilir. Böylece yüksek kalitede bir kullanıcı deneyimi sunmaya yardımcı olur.
Verimlilik ve Güvenlik
SD-WAN ağ verimliliğine öncelik vermek için sıfırdan tasarlanmıştır. SD-WAN, ağı basitleştirerek bağlantı maliyetlerini büyük ölçüde düşürür. Şube ofislerini, bulut sağlayıcılarını veya kurum içi veri merkezlerini bağlayıp bağlamadığınıza bakılmaksızın, SD-WAN’ın her şeyi arka planda halledebileceğinden emin olabilirsiniz.
Güvenlik, verilerini ve uygulamalarını buluta taşıyan kuruluşlar için büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. SD-WAN bu endişelerin giderilmesine yardımcı olabilir. SD-WAN, verileri uygulamaya veya kaynağa göre ayırır ve belirli kullanıcı grupları için SaaS uygulamalarına erişimi kısıtlayabilir.
Çoklu Buluta geçiş: Ağınızı başarı için optimize etmek
Piyasadaki pek çok SaaS ve IaaS teklifi sayesinde birçok şirket halihazırda çoklu bulut servis sağlayıcılarıyla (CSP) birlikte çalışıyor. IHS Markit araştırma firmasına göre , şirketler 2016 yılında ortalama altı farklı CSP kullandı ve bu rakamın gelecek yıl 11’e yükselmesi bekleniyor.
Ne yazık ki geleneksel WAN’lar, şube ofisleri ve şirket içi veri merkezlerini her bir ayrı olan CSP’lere bağlamanın karmaşıklığının her zaman üstesinden gelemeyebilirler. SD-WAN, çoklu bulut mimarileri için çok daha uygundur. Trafik en verimli yollara yönlendirilir ve kullanıcılar aşırı talep yaşandığında bağlantıyı ölçeklendirebilir.
SD-WAN ayrıca çok katmanlı güvenlik ve uçtan uca şifreleme sağlıyor. Veriler, kaynak ve hedef arasındaki her aşamada entegre bir güvenlik duvarı ile korunuyor. Bu faktörler SD-WAN’ı kuruluşunuzun çoklu bulut stratejisinde kritik bir unsur olarak öne çıkarıyor.