Cuma, Kasım 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Dünyaca ünlü haberleşme ağı Sigfox Türkiye pazarına giriyor

sigfox-globaltechmagazineYeni nesil haberleşme teknolojileri geliştiren Sigfox, Türkiye’de ulusal bir IoT operatörü kurmak için yatırımcılarla görüşmelere başladı.

Akıllı teknolojilerin gelişmesiyle her geçen gün büyüyen ‘nesnelerin interneti’ (IoT) pazarı 2025 yılında dünyada 92 milyar nesnelik büyüklüğe, Türkiye’de ise 343 milyonluk adete ulaşacak.

Günümüzde akıllı teknolojilerin artışı ile hayatımıza giren ‘nesnelerin interneti’ (IoT) kapsamında; veri gereksinimi, uzaklık, güvenlik ve pil ömrü gibi faktörler dikkate alınarak nesnelerin birbirleriyle haberleşmesi için yeni ağ seçenekleri oluşturuluyor. Yeni haberleşme yöntemleri yaygın olarak bilinen wi-fi, bluetooth veya hücresel iletişimi sağlayan 4,5G’ye göre oldukça ciddi maliyet avantajı ve enerji tasarrufu sağlıyor. 2009 yılından beri faaliyet gösteren Fransa merkezli nesneler arası haberleşme ağı Sigfox, dünya genelinde toplam 46 ülkede 803 milyon insana dokunarak IoT projelerinin oluşturulmasında etkin rol oynuyor. Sigfox, Türkiye yapılanması kapsamında 24 yılı aşkın süredir teknoloji ve telekomünikasyon sektörünün global firmalarında üst düzey yönetici olarak çalışan Ferhan Köksal’ı Sigfox Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Ülke Direktörü olarak atayıp Türkiye pazarında ulusal bir IoT operatörü kurmak için yatırımcılarla görüşmelere başladı.

2025 yılında dünyada internete bağlı nesne sayısı 92 milyara ulaşacak

Dünyada hızla gelişen IoT pazarına vurgu yapan Sigfox Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Ülke Direktörü Ferhan Köksal, “Uluslararası kuruluşların araştırmalarına göre 2008 yılında internete bağlı nesne sayısı yeryüzündeki toplam insan nüfusu kadarken bu nesnelerin sayısının 2025 yılında 92 milyara ulaşması bekleniyor. Türkiye pazarı için öngörülen nesne sayısı ise yaklaşık 343 milyon. Özellikle akıllı sayaç okuma, uzaktan açma/kapama, akıllı saatler ve arabalar gibi otomasyon projeleriyle büyük bir potansiyele sahip nesnelerin interneti (IoT) pazarı Türkiye özelinde lojistik ve tarımsal uygulamalar ile birlik-te kişisel ve kitlesel güvenlik takibi gibi birçok projede fırsatlar barındırıyor. Sigfox olarak biz de Türkiye’deki bu fırsatı yerli yatırımcılarla bir Sigfox operatörü kurarak fırsata çevirmek istiyoruz.” dedi.

Sigfox ile bir nesneden 2.5Ah pil ile 20 yıl boyunca hizmet alınabiliyor

Avrupa’da en fazla kullanılan nesneler arası haberleşme ağı olarak bilinen Sigfox, düşük güç tüketimi ve geniş alanlarda etkin iletişim ağı sayesinde özellikle ev ve bina sayaçları, alarm sistemleri, sokak aydınlatması, güvenlik sistemleri başta olmak üzere akıllı ev ve akıllı şehirlerde kullanılıyor. Sigfox haberleşme ağını kullanan bir nesneden 2.5Ah pil ile 20 yıl boyunca hizmet alınabiliyor. Dünya genelinde, Avrupa Birliği ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (International Telecomunication Union) nezdinde de lisanssız olarak çalışan bu iletişim altyapısı, hazır çalışır durumda olan cihaz, sensör ve yazılımları ile IoT projelerinin hayal edilen noktaya erişebilmesi için son derece etkin fırsatlar sunuyor.

Teknoloji Makaleleri