Bitdefender Antivirüs, güvenilir olmayan uygulamalardan kaynaklanabilecek veri hırsızlığına karşı akıllı telefon kullanıcılarına 7 önemli uyarıda bulunuyor.
Eğer bir uygulama kendisi için gereksiz gözüken bir veri istiyorsa büyük ihtimalle bu bilgileri üçüncü bir kişi veya şirkete satacaktır. Özellikle başka birinin telefon rehberinde nasıl kayıtlı olduğunuzu ya da Instagram’da profilinizi kimlerin ziyaret ettiğini öğrenme merakınızla kullandığınız uygulamalar izinsiz bir şekilde rehberinize, kameranıza, mikrofonunuza ve konum bilginize erişebilir. Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, kullanıcıları, bu uygulamalardan kaynaklanabilecek veri hırsızlığına karşı uyararak önerilerde bulunuyor.
Akıllı telefonlar için birbiri ardına çıkan mobil uygulamalar çeşitli yetkiler veya dosyalarınıza erişim hakkı vermeniz için sizden izin ister. Çoğu zaman bu izinler uygulamanın amacına uygundur. Örneğin bir harita uygulamasının konum bilgilerinize ulaşma talebinde bulunması normaldir. Ancak bazı uygulamalar ise ihtiyacı olmadığı halde kişi listenize, kameranıza ya da mikrofonunuza erişmek isteyebilir. Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, bu uygulamalardan kaynaklanabilecek veri hırsızlığına karşı uyararak akıllı telefon kullanıcılarına 7 önemli uyarıda bulunuyor.
Başka birinin telefon rehberinde nasıl kayıtlı olduğunuzu ya da Instagram’da profilinizi kimlerin ziyaret ettiğini öğrenme merakınızla bir takım uygulamalar kullanabilirsiniz. Ancak bu uygulamaların büyük bir çoğunluğu verilerinizi toplamayı hedefleyerek izinsiz bir şekilde kameranıza, mikrofonunuza ve rehberinize ulaşmak ister. Masum gibi gözüken fal uygulamaları ve el feneri uygulamaları da bunlara dahildir.
“Hepimiz mobil cihazlarımızı yanımızdan ayırmıyoruz, en mahrem bilgilerimizi mobil cihazlarımız içerisinde tutuyoruz.” diyen Alev Akkoyunlu, “Nasıl ki fiziksel güvenliğimizi sağlamak için bir yığın önlem alıyorsak dijital güvenliğimiz için de önlemler almamız bugün mutlak şart haline geldi.” ifadelerinde bulunuyor. Mobil cihaz kullanıcılarının kesinlikle telefonlarında bir antivirüs yazılımı kullanması gerektiğine dikkat çeken Akkoyunlu, “Bilmediğimiz bir uygulamayı kullanmak için cihazımıza yüklediğimizde, arka planda farkında olmadan bilgilerimizin çalınmasına sebep olabiliriz.” diyor. Akkoyunlu, özellikle Andorid işletim sistemli mobil cihazlarda en güncel sürümlerin kullanılmasını, çocuklar için ise mutlaka mobil cihazlarda aile koruma uygulaması bulundurulması gerektiğini belirtiyor.
Dijital Profilinizi Oluşturuyorlar
Eğer bir uygulama kendisi için gereksiz gözüken bir veri istiyorsa büyük ihtimalle bu bilgileri üçüncü bir kişi veya şirkete satacak demektir. Bu şekilde kullanıcıların detaylı dijital profilleri oluşturulabilir. Örneğin bir kişinin bir uygulamaya konum bilgisine erişebilmesi için, başka bir uygulamaya kişi listesine erişebilmesi için izin verdiğini düşünelim. Bunlar başka uygulamalara ait tamamen ayrı izinler olsa da eğer iki uygulama da aynı üçüncü partiyle bu verileri paylaşıyorsa detaylı bir dijital profilinizi oluşturmaları mümkün olacaktır.
Akıllı Telefonunuzdaki Kişisel Verilerin Güvenliği İçin 7 Öneri
Cihaz güvenliğine dikkat edenler bile tehlikelerin boyutunun tam olarak bilincinde değil. Durumun farkında olsalar dahi ne yapmaları gerektiğini bilmeyen insan sayısı da oldukça fazla. Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu’nun akıllı telefon uygulamalarının yaratacağı gizlilik ihlallerine yönelik önerileri şöyle:
- Bir hedef olabileceğiniz ihtimalini ciddiye alın.
Kullanıcıların düşebileceği en büyük hata, kendilerini çok sıradan olarak kabul edip siber saldırganların veya hackerlerin onlara ulaşmayacaklarını düşünmeleridir.
- Cihaz ayarlarını değiştirin.
Ayarlar kısmındaki gizlilik özelliğini inceleyebilirsiniz. O sıralar kullanmadığınız uygulamaların veri kaydetme izinlerini geçici olarak kapatabilirsiniz.
- Uygulamanın bir güvenlik sözleşmesi olduğuna emin olun.
İndirirken önünüze çıkan uzun madde listesini okumaya üşenmeyin. Okumasanız bile en azından gizliliğe dair kuralları olduğuna emin olun.
- Uygulamaları düzenli olarak güncelleyin ve kullanmadığınız uygulamaları silin.
Yeni gelen sürümlerdeki izinleri kontrol edin. Güncellemeler genelde yeni güvenlik özellikleri ve geliştirmeleri ile gelebilir ancak eskisinden değişik tipte verilere erişim istemeye başlayabilirler, dikkatli olun.
- Bilgilerinizi kendiniz şifrelemeyi düşünün.
Özellikle bankacılık uygulamaları kullanırken bir önlem olarak çok faydası olacaktır.
- Resmi uygulama mağazalarını kullanın.
Google Play ve App Store bilinmeyen kaynaklara bağlı uygulamalara izin vermiyor. Böylece üçüncü parti servislerden büyük ölçüde uzak durmuş olursunuz. Ayrıca, incelemeleri okuyun ve eğer çok bireysel bilgi isteyen bir uygulamayı indirmek üzere olduğunuzu fark ederseniz vazgeçin.
- Bilinen, ödüllü ve kapsamlı bir mobil güvenlik çözümü kullanın. Android ve iOS cihazlarınızı korumak istiyorsanız, bilinen, ödüllü ve kapsamlı bir mobil güvenlik çözümü kullanın.