Perşembe, Kasım 7, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Sosyal Medya hesaplarına büyük cezalar gelebilir

sosyal medya-globaltechmagazineVergisiz ticaret yapan sosyal medya hesapları yakında vergi cezaları ile karşılaşabilir.

TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli: “Tüm dünyada 5 yılda 10 kat büyüyen S-ticaret, gerekli altyapı yatırımları yapılarak güven sorunu aşılırsa önümüzdeki yıllarda daha hızlı büyüyecek. S-ticaretin önümüzdeki 3 yıl içinde 160 milyar dolarlık bir pazar hacmine sahip olacağı öngörülüyor. Ancak vergisiz ticaret yapan sosyal medya hesapları yakında vergi cezaları ile karşılaşabilir.”

Sosyal ağlar üzerinde gerçekleştirilen e-ticaret modeli olarak tanımlanan S-ticaret, Z kuşağının internetten alışveriş yapmaya başlamasıyla beraber geometrik bir artış gösterdi. Milyarlarca kullanıcısı olan Facebook, YouTube, Instagram ve Twitter gibi platformlar birer mağazaya dönüşmeye başladı. 2011’de dünya genelinde 5 milyar dolarlık bir hacme sahip olan S-ticaret, 2016’da 50 milyar dolara yükseldi. Önümüzdeki üç yılda pazarın 160 milyar doları aşacağı öngörülüyor. Fakat bir web sitesi olmadan sosyal medya hesabı üzerinden yapılan ticaret güven sorunlarına yol açtığı için genellikle kredi kartı ile alışveriş yapılamıyor. TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, bu tür hesapların uzun vadede ticaret yapmalarının mümkün olmadığını belirterek, “Sosyal medya hesaplarının yanı sıra dijital vitrin olarak altyapısı sağlam bir web sitesi kuran girişimciler, güven sorununu aştıkları için kredi kartı ile de ödeme almaya başlayabiliyor. Bu da işlerini büyütebilmesini sağlıyor. Örneğin işe Instagram’da başladıktan sonra web sitesi açan girişimcilerin işlerini yüzde 300 ile 500 arası büyütebildiklerini görüyoruz” dedi.

Vergi cezaları ile karşılaşılabilir

Vergiye tabi olmayan sosyal medya satıcılarının kısa süre sonra ciddi cezai yaptırımlarla da karşılaşabileceğine değinen Cenk Çiğdemli şunları aktardı:

“Günümüzde veri (data) altın değerinde. Bir web sitesi açmadan sosyal ağlar üzerinden yapılan ticarette satıcılar kendi verilerini toplayıp geleceğe dönük analizler yapamıyorlar. Veri kendisinde değil sosyal medya platformlarının elinde kalıyor. Bir kere alışveriş yapan bir müşterisi hesabını takipten çıkabiliyor. Oysa bir web sitesi olsa telefon numarası, e-posta gibi verileri elinde tutabilir ve potansiyel müşterisine izni dahilinde kolaylıkla ulaşabilir. Tüm bunlar bir yana güven sorunundan dolayı kredi kartı ile ödeme alamaması satıcının işlerinin büyümesine engel olduğu gibi, kapıda ödeme seçeneğinin dezavantajlarına da maruz kalıyor. Müşteri vazgeçtiği zaman kapıda ürünü çevirebiliyor. Hem müşterinin hem de satıcının güvenli bir şekilde alışveriş ve ticaret yapabilmesi için, altyapısı sağlam bir web sitesi gerekli. Böylece arama motorlarında da görünür olunabiliyor. Sosyal medya mağazasıyla kısıtlı kalmak iş havuzunu daraltıyor. 30 ürün satabilme potansiyeli varken 3 ürün satabiliyor. En önemlisi de vergiye tabi olmadan ticaret yapan hesaplar için yakında cezai yaptırımlar uygulanabilir.”

Teknoloji Makaleleri