Cumartesi, Aralık 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Eski teknolojiler dijital dönüşüm sürecindeki en büyük engel

dijital dönüşüm-globaltechmagazineCloud Industry Forum’un yaptığı araştırma, işletmelerin 10’da 9’unun eski teknolojileri dijital dönüşüm önünde bir engel olarak gördüğünü ortaya koydu.

Müşterilerin teknoloji deneyimleriyle birlikte gelişen beklentileri, rekabet avantajı yakalamak isteyen kurumların değişimlere hızla ayak uydurmasını gerektiriyor. Ancak, global yenilikçi yazılım geliştiricisi TmaxSoft’a göre bu kurumların çoğu BT sistemlerini oluşturan eski temel teknolojiler nedeniyle geride kalıyor ve bu nedenle hem kendi işlerine hem de ekonomiye zarar verebiliyor.

Cloud Industry Forum’un (CIF) bu sorunun ne denli büyük olduğunu ortaya koyan çalışması da benzer sonuçlara ulaşıyor. 2017’nin son aylarında CIF adına Vanson Bourne tarafından yürütülen araştırmada, 500’den fazla çalışana sahip kurumlarda BT konusunda karar verme yetkisine sahip 200 yöneticiye sorular yöneltildi. Katılımcıların %89’u eski teknolojilerin, dijital dönüşümü başarıyla gerçekleştirmek için aşmaları gereken bir zorluk olduğuna inandığını söyledi.

Bunun en büyük nedenlerine bakıldığında ise katılımcıların eski teknolojilerde yapılacak değişikliklerin işlerini büyük ölçüde engelleyeceğini (%46) ve yenileme maliyetlerinin çok yüksek olduğunu düşündüğü (%40) görüldü. Bu nedenlerin dışında, %30’luk bir kesim mevcut eski altyapılarının bakımı için kısıtlı becerinin yeterli olduğunu ve %27’lik bir bölüm ise işleri için kritik önem taşıyan uygulamaların net bir dönüşüm planının olmadığını belirtti.

Araştırmayı yorumlayan TmaxSoft Türkiye Genel Müdürü İlker Saltoğlu, “Eski teknolojilerin çıkardığı zorluklar uzun süredir biliniyor ve bu durum günümüzde neredeyse tüm şirketlerin karşılaştığı bir sorun haline geldi. Çok az kurum dijital dönüşüm yolculuklarına eski BT yatırımlarının yükünü taşımadan temiz bir başlangıç yapabiliyor. Ancak eski teknolojilerin iş için çok kritik bir sorun haline geldiği de açık ve çoğu şirket için problemin merkezinde o çok güvendikleri ana bilgisayarlar yatıyor. Eski ana bilgisayar mimarileri yeni dijital dönüşüm ekonomisinin taleplerini karşılayamıyor. Bu da rekabetçi ve çevik olmak isteyen şirketler için ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Uzun yıllardır kurumların yükünü taşıyan ana bilgisayarlar bugüne kadar hep güvenilir olmuştu. Ancak şirketler artık bu sistemlerin, benimsemek istedikleri çalışma şekline ayak uyduramadığını ve çok büyük yatırımlar yapmadan yeni nesil teknolojilerden faydalanamadığını görmeye başladı.Bunun da ötesinde, verilerin de gösterdiği gibi, çoğu şirket eski teknolojilerden anlayan uzman bulmakta da zorlanıyor. Bu teknolojileri kullanabilecek yeni kişilerin de giderek azalmasıyla bu sorun gelecekte çok daha büyük bir hal alacak. Tüm bu faktörler bir araya geldiğinde ana bilgisayarların BT departmanlarının kaynaklarını sömürdüğü ve rekabet becerisini azalttığı sonucuna varılıyor” dedi.

İlker Saltoğlu sözlerini şöyle devam etti: “Bir noktadan sonra değişim bir tercih olmaktan çıkıp iş için bir zorunluluk haline geliyor. Mevcut durumu korumak, vasat teknolojileri kullanmayı kabul etmek anlamına gelir. Bu da iş performansının, zamanı geçmiş ve desteklenmeyen ana bilgisayar mimarilerine dayanması demektir. Böylece şirket kendisini zaman içinde daha da kötüleşecek riskli bir konumda bulur. Mimarinizi yenilemeye hazırsanız fakat işlerinizin aksamasından, tamamen yenilenmenin gerektireceği zaman ve maliyetlerden çekiniyorsanız, bir başka seçeneğiniz daha var; o da rehosting.”

Teknoloji Makaleleri