Perşembe, Kasım 21, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Her 5 sunucudan 1’i IoT için çalışacak

IoT-radore-globaltechmagazineTürkiye’nin en hızlı büyüyen veri merkezi Radore, yatırımların hızla arttığı IoT için nasıl altyapılara sahip olunması gerektiğini açıklıyor.

Milyarlarca mobil cihazın yanı sıra bağlantılı otomobiller, akıllı evler, akıllı şebekeler ve sensörlerle birlikte 10 milyarlarca bağlantılı nesne inanılmaz bir veri miktarı oluştururken, çok düşük gecikme sürelerine ihtiyaç duyuyorlar. IDC raporuna göre, tüm dünyada birbirine bağlı cihaz sayısının 2020 yılına gelindiğinde 30 milyarı aşması bekleniyor. Türkiye’de ise M2M abone sayısı şimdiden 4,2 milyonu aştı. Bu cihaz artışıyla birlikte veri merkezlerinden geçen veri trafiği 2016’da 5 zetabayt olarak gerçekleşirken 2019 yılında bu rakamın 10 zetabaytın üzerine çıkması bekleniyor.

Yeni nesil akıllı telefonların artan kapasiteleri, telekom altyapısındaki gelişmeler ve 5G gibi teknolojiler ile birlikte veri merkezlerine önemli bir görev düştüğünü belirten Radore Veri Merkezi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kubilay Akyol, “2020 yılında yalnızca IoT odaklı olarak 200 binden fazla yeni uygulama ve hizmet hayata geçecek. Tüm bu veri yükünün büyük çoğunluğu veri merkezlerinin üzerinde olacak ve IoT verisinin yüzde 84’ü veri merkezlerinden geçecek” dedi. Akyol, yaşanacak değişimi 5 adımda özetledi:

  • IoT’ye özel altyapılar oluşacak. 2020’de tüm dünyada satın alınacak sunucuların yüzde 20’si IoT için kullanılacak.
  • İnanılmaz bir veri yükü ortaya çıkacak. Şu anda tüm dünyadaki 680 milyon akıllı ölçüm cihazı 280 petabayt veri üretiyor. Bu rakam 2013’te Facebook kullanıcılarının ürettiklerine eş değer.
  • Bant genişliği ihtiyacı artacak. Akıllı binalar günde 250 GB veri üretirken, bir uçak sadece bir saat içerisinde 40 terabayt veri ortaya çıkarıyor. Sürücüsüz araçların ise saniyede 1 GB veri üretmesi bekleniyor.
  • Veri güvenliği odak noktası olacak. Günümüzde akıllı otomobillerden, akıllı evlere ve akıllı enerji şebekelerine kadar birçok altyapı siber saldırganlar tarafından hedef alınıyor. Hatta son yıllarda IoT platformundaki cihazları hedef alan Mirai isimli bir kötü amaçlı yazılım, tüm dünyada dikkat çeken siber saldırılar arasında yer aldı.
  • Gerçek zamanlı çözümlerin değeri artacak. Akıllı sistemler hayati altyapı işlevlerini yerine getirmeye başladı. Örneğin binaların iklimlendirme ve su tesisatlarının kontrolleri de bu alanlar arasında geliyor. Bu altyapıların kesintisiz çalışması için akıllı havalandırma ve su pompalama sistemlerinin gerçek zamanlı çalışan kusursuz bir IoT altyapısıyla kontrol edilmesi gerekiyor.

3 farklı internet servis sağlayıcısı ile TNAP üzerinden 7 farklı servis sağlayıcısı ile peering’i bulunan Radore’de bağlantı birebir yedekli ve toplam 1,6 Tbit/s kapasiteli Brocade NetIron XMR 16000’ler ile gerçekleştiriliyor.

Teknoloji Makaleleri