Red Hat, Facebook, Google, IBM ve Intel, GPLv2 lisans uyum sorunlarını düzeltmek için adil bir iyileştirme dönemi sağlama konusunda taahhüt verdiler.
Red Hat, Facebook, Google, IBM ve Intel Corporation geçtiğimiz günlerde, açık kaynak lisans uyum hatalarını ve yanlışlarını düzeltmek için genişletilmiş ilave haklarla ilgili taahhüt vererek güçlerini birleştirdiklerini duyurdu. Böylece açık kaynak lisanslamalarında öngörülebilirlik daha da artacak.
GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ve GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı, Linux ekosisteminin kritik bir parçası olan açık kaynak yazılım lisanslarının en yaygın kullanılanları arasında yer alıyor. GPL Versiyon 3 (GPLv3) çıktığında, kullanıcılara lisans uyumundaki hataları iyileştirmek için fırsatlar sunan açık fesih yaklaşımıyla birlikte piyasaya sürüldü. GPLv3’teki bu açık fesih politikası, genellikle elde olmayan nedenlerle yapılan hata ve yanlışlara karşı daha makul bir yaklaşımı mümkün kılıyor. Bu yaklaşım, topluluk normlarına paralel bir lisans uyum uygulamasını devreye sokuyor.
Açık kaynak yazılımı kullanıcılarının nerede, neyi, ne kadar yapabileceklerini rahatça görmelerini sağlamak için bir araya gelen Red Hat, Facebook, Google, IBM ve Intel; lisans uyum hatalarına yönelik GPLv3 yaklaşımının kapsamını, her şirketin GPLv2 ve LGPLv2.1 ve v2 lisansladığı yazılım kodunu içine alacak şekilde genişletme taahhüdü verdiler. Konuyla ilgili yetkililerin görüşleri şöyle:
Red Hat yönetici başkan yardımcısı ve genel danışman Michael Cunningham: ”Lisans uygulamaları konusunda daha adil ve öngörülebilir adımlar atılmasının ve açık kaynak topluluğuna katılımın büyümesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Diğer GPLv2 telif sahiplerinin de bizim yaklaşımımızı benimsemelerini öneriyoruz.”
Facebook başkan yardımcısı ve genel müdür danışmanı Allen Lo: “Açık kaynak, bu dünyada inovasyon yapılmasını hızlandıran olgudur. Geliştiricilere, lisans uyumu konusundaki hataları düzeltmeleri için iyi niyet çerçevesinde fırsatlar sağlanması, sektörün ilerlemesini sağlayacağı gibi, mühendislerin muhteşem işler çıkarmaya odaklanmalarını mümkün kılacaktır.”
IBM, genel danışman asistanı Mark Ringes: “Genel Kamu Lisansı v2 ve V3, uzun yıllardır, dünyanın en geniş paylaşımlı kod tabanı Linux’un gelişimine kılavuzluk etmektedir. GPLv3’ün uyumsuzluk giderme provizyonunun kapsamını GPLv2’yi içine alacak şekilde genişletmek, daha uzun yıllar boyu Linux’un kullanılarak sağlıklı büyümesini mümkün kılacaktır. IBM, uzun zamandır Linux ve açık kaynağın önde gelen destekçilerinden biri olmuştur ve Linux çekirdeğinin gelişimine yardımcı olmaktadır. Bu bildiri ile taahhüdümüzü derinleştirmemiz, bu desteğin doğal bir uzantısıdır.”
Genel İyileştirme Hakları Taahhüdü
Her bir şirketin benimsediği ortak taahhüt dili ise şöyle:
Bir Güvenceli Lisansın feshinden kaynaklanan bir adli takibat veya şikayet için dava açmadan veya başlatılmış adli kovuşturmayı sürdürmeden önce, (Şirket), Güvenceli Lisansı ihlal etmekle suçlanan kişiye veya kuruma (“siz”) ihlalin giderilmesine ve hakların iadesine ilişkin olarak GPL 3. versiyonundan alınmış olan aşağıdaki hükümlerde yazılı olanakları sunar.
Ne var ki, eğer bu Lisansın her türlü ihlaline son vermeniz halinde, belli bir telif hakkı sahibinden gelen lisansınız (a) telif hakkı sahibi lisansınızı açıkça ve kesin olarak feshetmedikçe ve feshedinceye kadar geçici olarak ve (b) eğer telif hakkı sahibi ihlale son vermenizden itibaren 60 gün içinde makul bir iletişim aracıyla ihlali bildirmediği takdirde kalıcı olarak iade devam ettirilir.
Ayrıca, eğer telif hakkı sahibi makul bir iletişim aracıyla ihlali size bildirirse, bu Lisansa (herhangi bir iş için) ilişkin olarak aldığınız ilk ihlal ihbarıysa ve ihbarı teslim almanızdan sonra 30 gün içinde ihlali giderirseniz belli bir telif hakkı sahibinden gelen lisansınız kalıcı olarak devam ettirilir.
Şirket bu taahhüdün, Şirket’in kendi nezdinde ve telifi devrettiği kişiler nezdinde gayrikabili rücu, bağlayıcı, yaptırımlı olmasını hedeflemektedir.
Şirket bu taahhüdü, bu sayfa üzerindeki yeni bir düzenleme yaparak veya halefinin konumu nedeniyle değiştirebilir.