HP geri dönüştürülmüş plastik şişelerden ürettiği kartuşlar ile Haiti’de sosyal ve çevresel bir etki yarattı.
HP’nin Thread International ve First Mile Coalition ile yaptığı işbirliği, HP’nin 2016 Sürdürülebilirlik Raporu’nda altını çizdiği stratejileri yansıtıyor.
HP yaptığı açıklamayla Haiti’deki geri dönüştürülmüş plastik şişelerden ürettiği yeni Orijinal HP mürekkep kartuşlarını duyurdu. Thread ve First Mile Coalition işbirliğiyle hayata geçirilen girişim, HP’nin döngüsel ve düşük karbon üretimli bir ekonomiye geçiş hedefi kapsamında ürünlerinin tasarım, üretim, kullanım ve geri dönüşüm süreçlerini yeniden tanımlama çabasının da bir göstergesi.
2016 yılının Eylül ayında verdiği sözü yerine getiren HP, Haiti’de toplanan geri dönüştürülmüş plastikleri satın alıyor. Yeni iş alanları açarak Haiti’deki insanlara sabit bir gelir imkanı ve daha iyi iş koşulları sunan HP, sürdürülebilir mürekkep kartuşları üreterek Haiti’deki toplayıcıların meslek sahibi olmasına ve saygınlık kazanmasına yardımcı oluyor.
Ayrıca bu girişim plastik atıkların Karayip Denizi’ne ulaşmasının engellenmesine katkı sunuyor ve böylece gittikçe büyüyen okyanus kirliliği sorununa da savaş açıyor.
Thread’in öncülüğünü üstlendiği First Mile Koalisyonu, global tedarik zincirlerinin ilk basamağındaki çocuk işçi sorununa dikkat çekmek için Haiti’nin en büyük katı atık sahası Truiter çevresinde yaşayan topluluklardan başlıyor. Koalisyonun diğer üyeleri ise Timberland, Team Tassy ve ACOP (Association des Collecteurs des Objects en Plastique).
Halihazırda 300’den fazla çocuk işçi Truiter atık sahasından geri dönüştürülebilir malzeme topluyor. Bu çocuklar ve aileleri çok kötü çalışma koşullarına maruz kalıyor. Bu ortak girişim çocuklara burs imkanları, eğitim olanakları, sağlık hizmetlerine erişim ve güvenlik eğitimleri sunarak bu çocukların daha iyi yaşam koşullarına sahip olması amaçlanıyor. Ayrıca girişimin ortakları, çocuklarıyla birlikte atık sahalarında çalışan ailelerin yetişkin üyelerine mesleki eğitimler vermeyi ve hedef mahallelerde mikro, küçük ve orta ölçekli girişimlere 150.000 doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyor.
Müşterilerin HP Gezegen Ortaklığı Programı kapsamında kullandıktan sonra iade ettiği ürünlerden elde edilen malzemelerle diğer kullanılmış malzemeleri birleştirerek yeni orijinal HP kartuşları üreten HP, uzun süredir kapalı döngü geri dönüşüm konusunda sektör lideri konumunda. HP 2016 yılı boyunca 3,7 milyar adet kullanılmış plastik şişenin de dahil olduğu 88 bin 900 tondan fazla geri dönüştürülmüş malzemeyi kullanarak, 3,4 milyar adet HP mürekkep ve toner kartuşu üretti. Bugün HP’nin ürettiği mürekkep kartuşlarının yüzde 80’inden fazlası yüzde 45 ila 70 arasında geri dönüştürülmüş malzeme içerirken, HP toner kartuşlarının tamamı yüzde 10 ila 33 oranında geri dönüştürülmüş malzemeden oluşuyor. Tedarik zincirinin ilk halkası olarak Haiti’yi seçen HP, sosyal ve çevresel değişime de destek olarak, sürdürülebilirlik mirasının sınırlarının ötesine geçiyor.
HP Tedarik Zinciri Müdürü Stuart Pann şunları söyledi: “HP yıllardır sorumlu kaynak kullanımı ve çalışanlara saygıyla yaklaşma konusunda büyük bir çaba gösteriyor. Haiti’deki çabamızla oradaki korunmasız toplayıcılara ulaşıp topladıkları plastiğin tedarik zincirimizin bir parçası olmasını sağladık. Böylece bu ailelerin yeni iş olanaklarına ve daha iyi hayat koşullarına kavuşmasına destek olduk”.
Thread CEO’su ve Kurucusu Ian Roserberger ise şöyle konuştu: “Sürdürülebilir tedarik zincirleri en alt basamaktan başlamak zorundadır bizim gösterdiğimiz çaba da tedarik zincirinin ilk basamağına yönelik. Thread genellikle giyim markalarına iplik sağlasa da, Thread girişimcilerinin işledikleri atıklar bazen başka ürünler için daha uygun olabiliyor. Bu işbirliğinin, toplayıcıların çalışma koşullarını iyileştirip ekonomik olarak zor durumda olan insanlar için sürdürülebilir kentsel pazarlar yaratma misyonumuza hizmet edecek olmasından son derece mutluyuz.”
Haiti’deki bir atık toplama merkezinin sahibi olan Rosette Altidor şunları söyledi: “Thread ve HP’nin burada yaptıkları sayesinde çocuklarımı okula yollayıp kiramı ödeyebiliyorum. Bu sayede başka insanları da plastik toplamaya teşvik edebiliyorum. Haiti’nin temizlenmesi herkesin yararına olacak.”