Great Place to Work 400 binin üzerinde çalışanın katıldığı “Best Workplaces for Women” araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
Araştırmada; liderlik, saygı, hakkaniyet, gelişim olanakları ve kişisel destek gibi faktörler değerlendirildi. Araştırma sonuçlarına göre, en iyi işveren şirketlerindeki kadın çalışanların yüzde 95’i şirketlerine güven duyuyor.
Kurum kültürü gelişimi alanında sektör ve ölçek bağımsız tüm şirketlere mükemmel iş yerleri inşa etmeleri konusunda destek veren araştırma ve danışmanlık kurumu Great Place To Work Enstitüsü, yaptığı araştırmalarla iş hayatına ilişkin yeni bulguları paylaşıyor. 400 binin üzerinde çalışanın dahil edildiği “Best Workplaces for Women” araştırmasının sonuçlarını açıklayan Great Place To Work Enstitüsü, kadınların iş hayatındaki rolüne ilişkin verileri analiz etti. Liderlik, saygı, hakkaniyet, gelişim olanakları ve kişisel destek gibi faktörlerin değerlendirildiği ve en az elli kadın çalışanın istihdam edildiği şirketlerin yer aldığı araştırmaya göre, en iyi işveren şirketlerindeki kadın çalışanların yüzde 95’i şirketlerine güven duyuyor.
Eşitlik varsa kadın çalışanlar kariyer planını uzun vadeli yapıyor
Kadın çalışanlar özelinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, kendilerini şirketin bir parçası olarak gören kadın çalışanlar, kurumlarında uzun vadeli gelecek planı yapmaya beş kat daha yatkın. Ayrıca kadınlar tarafından mükemmel bir iş yeri olarak tanımlanan iş yerlerinde, çalışma ortamındaki insani ilişkiler de olumlu yönde gelişiyor.
Çalışanların yüzde 95’ine göre çalışma ortamı daha “içten”
Araştırma çıktılarına göre, iş yerinde eşit ve adil bir ortamda çalışabildiğini hisseden çalışanlar, iş yapma konusunda daha istekli hissettiklerini belirtiyor. Kadınlar için en iyi iş yeri unvanına sahip şirketlerde, çalışanların yüzde 95’i iş yerinde “içten” ve “dostça” bir ortamda çalıştıklarını ifade ediyor. Yüzde 93’ü ise müşterilerine sundukları hizmeti “mükemmel” değerlendirmesiyle tanımlıyor.
Eşitliği esas alan şirketler daha hızlı gelir artışı elde ediyor
Yapılan araştırmada ortaya çıkan diğer bir bulgu ise adil ve eşit bir çalışma ortamında çalıştığını söyleyen kadın çalışanların olduğu iş yerlerinde; yarı zamanlı, Y kuşağı veya farklı seviyedeki maaş alanlar gibi işgücünün değişik kesimlerinin de benzer düşünceleri paylaşması. Araştırma ayrıca eşitlik ve çalışan güvenine önem veren şirketlerin rakiplerine oranla daha hızlı bir gelir artışı sağladığını gösteriyor.
İş yerindeki eşitlik bağlılığı teşvik ediyor
Eşitliğin motivasyonu ve verimliliği artırdığına dikkat çeken Great Place to Work Genel Müdürü Eyüp Toprak araştırmaya ilişkin, “Yüksek güven kültürü ve herkes için mükemmel bir iş yeri oluşturulması, şirketleri geleceğe taşıyor. Çalışanlarına ayrım yapmadan davranan şirketler, çalışan verimliliğini artırırken, ekonomik performanslarını yükseltiyor ve rekabette öne geçiyor. Görevleri ne olursa olsun, kendilerini takımın gerçek bir üyesi olarak gören kadın çalışanlar, o iş yerinde uzun vadeli bir gelecek planlıyor. Yaptığımız araştırmada dikkat çeken diğer bir husus, şirketlerinde fark yarattığını değerlendiren kadın çalışanların, şirketlerini çalışmak için ‘mükemmel’ olarak tanımlama olasılığının 27 kat daha fazla olması.” dedi.
Hakkaniyet başarıya giden yolu kısaltıyor
Kadınlar için mükemmel bir iş yeri inşa edilmesi, tüm çalışanlar için mükemmel bir iş yeri yaratılmasına yardımcı oluyor. Kadın çalışanların iş yerlerine karşı duygularının olumlu olması, diğer çalışanlar üzerinde de pozitif bir etki yaratıyor. Hakkaniyetin olumlu etkileri, firmaların hedeflerine giden yolda alacakları mesafeyi kısaltıp, başarıyı yakalamalarını kolaylaştırıyor.