Perşembe, Kasım 7, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

BTK Başkanı Sayan, Ericsson Ar-Ge Merkezi’ni ziyaret etti

ericsson-globaltechmagazineBTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye’nin en eski teknoloji şirketi olan Ericsson Ar-Ge Merkezini ziyaret ederek AR-GE çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Hedef, Ericsson Türkiye Ar-GE çalışmalarının etrafında Türk firmaları ile ürün geliştiren ve dünyaya ihraç edebilen bir eko sistem kurmak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, telekomünikasyon sektöründe ileri düzey AR-GE çalışmaları yapan Ericsson’un İstanbul Ar-Ge Merkezini ziyaret etti. Ericsson Türkiye’de yapılan yatırımlar, projeler ve AR-GE çalışmalarını anlatırken; Ericsson ekosisteminde yer alan firmalar da BTK Başkanı ve yetkililerine Ericsson ile yapılan ulusal ve uluslararası seviyelerdeki iş birlikleri ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Ziyarete ilişkin değerlendirmede bulunan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan; “Ericsson, Türkiye’nin yabancı sermayeli ancak en köklü telekomünikasyon sistem ve cihazlarını üreten bir şirketi… Bu yönüyle yerli ve milli üretim ekosistemimizin geliştirilmesinde daha fazla inisiyatif alarak aktif rol üstlenmesini son derece önemli görüyorum. Ericsson aynı zamanda, ülkemizdeki mobil operatörlerin en önemli tedarikçilerinden biri… Bazı konularda yerli üreticilerimizle iş birliği yaparak, ülkemizdeki genç beyinlerin yeteneklerinden daha fazla yararlanabilir ve Ar-Ge merkezinde olduğu gibi Ür-Ge merkezlerini de geliştirerek yerlilik ve millilik hedeflerimize ulaşılmasındaki payını artırabilir. Yine Ericsson tarafından bizim düzenlemelerimiz çerçevesinde KOBİ’lerimize eğitim veriliyor. Eğitimler, KOBİ’lerimizin teknik kabiliyetlerinin geliştirilmesi açısından çok kıymetli… Bu eğitimlerin hedef kitlesinin ve kapsamının geliştirilerek devam etmesi, yerlilik ve millilik çalışmalarımıza da katkı sağlayacaktır,” dedi.

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Ralf Pichler: “Ericsson olarak Türkiye’den pek çok ülkeye AR-GE projeleri sonucunda geliştirdiğimiz ürünleri ihraç ediyoruz. Telekomünikasyon projeleri için çalışan arkadaşlarımız dışında; Türkiye’de 550’yi aşkın Türk AR-GE mühendis ve araştırmacımız var.  Ankara, İstanbul ve İzmir de bulunan bu merkezlerimiz adeta birer fabrika gibi çalışıyor.

Markamızın 141 yıllık tarihinin 121 yılında Türkiye’de bulunmak bizleri sadece ülkenin en eski teknoloji şirketi yapmıyor, bu bizi Türkiye’ye karşı sorumlu da kılıyor. Bu düşünceyle Türkiye’ye yaptığımız yatırımların ve yürüttüğümüz projelerin yanı sıra Türk mühendisler tarafından Türkiye’de geliştirilen ürünlerimizi yurtdışında 30’dan fazla operatöre gururla hizmet veriyoruz. Hedefimiz, bu katkıyı her geçen yıl daha da artırmak, bu hedefe doğru yol alırken, gerek Ar-Ge gerekse üretim konusundaki çalışmalarımızın desteklenmesini görmek bizlere büyük mutluluk veriyor” dedi.

Türk mühendislerden yabancı operatörlere

Ziyaret kapsamında daha sonra BTK Başkanı Sayan, Ericsson Türkiye AR-GE mühendislerinin çalışma alanlarını gezerek projeler ve ürünler hakkında bilgi aldı. 2013 yılından beri geliştirilen ve Peru, Kolombiya, Jamaika, İtalya, Ürdün, Fransız Polonezya’ sı, Filistin, Irak, Yeni Kaledonya, Sırbistan, Slovenya, Hırvatistan ve Makedonya’daki operatörlere ihraç edilen Telecom CRM (Telekom Müşteri İlişkileri Yönetimi) ile ilgili BTK Başkanı Sayan’a yapılan sunum ile sistemin işleyişi ve Ericsson’a sağladığı global iş kabiliyeti anlatıldı. Sistem, operatörlerin satış ve hizmet sürecini yönetmesi için çağrı merkezlerinde kullanılıyor.

BTK Başkanı Sayan’a, 2016 yılında geliştirilmeye başlanan ve Ericsson Gelir Yönetim sisteminin bir modülü niteliğini taşıyan ERMS (Ericsson Perakende Yönetim Sistemi) hakkında da bir sunum yapıldı. Bu ERMS sisteminin 2018’in ikinci yarısından itibaren ilk etapta Ukrayna, Kazakistan ve Bangladeş’te, operatörlerin dağıtım ve satış süreçlerinde kullanılacak. Bahsi geçen iki sistem toplam 100 kişilik Türk ekibin ürünüdür.

Ericsson’dan tüm dünyaya ihracat

Ericsson, Türkiye’ye ilk defa 1896 yılında Dolmabahçe Sarayı’na ilk telefon hattını çekmesiyle birlikte giriş yaptı. Türkiye’nin ilk %100 yabancı sermayeli şirketi olma özelliğine sahip Ericsson, aynı zamanda Türkiye’deki en eski teknoloji şirketi.

2005 yılında Türkiye’de AR-GE çalışmalarına başlayan Ericsson; bu konuya özel bir önem veriyor. 2008 yılından itibaren AR-GE yatırımlarını hızlandıran Ericsson, ilk önce teknoloji firması Bizitek’in %100 hissesini daha sonra da ST Ericsson Türkiye’yi bünyesine katarak Ericsson Mikroelektronik Ar-Ge merkezini kurdu. Ericsson bugün; ABD, Fransa, Kolombiya, Jamaika, Meksika, İspanya, İsviçre, Mısır, Irak, Lübnan, Umman, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, Güney Afrika başta olmak üzere pek çok ülkeye AR-GE’ de geliştirilen ürünleri ulaştırıyor.

Ericsson AR-GE bugün İstanbul, Ankara ve İzmir ofislerinde 400’ü aşkın Türk mühendis ve 150’yi aşkın Türk teknik destek çalışanı ile bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon teknolojilerinin farklı dallarındaki yenilikçi faaliyetlerle hizmet veriyor. Bu merkezlerde 20’si Tübitak onaylı 125’in üzerinde AR-GE projesi yürütüyor. Projeleriyle 6’sı yerli 6’sı uluslararası ödüle layık görülen Ericsson Türkiye, İTÜ Arı Teknokent tarafından 2015 yılında yılında AR-GE İhracatı ve Üniversite Sanayi iş birliği ve 2016 AR-GE Geliri ve AR-GE İhracatı Birinciliği dallarında ödüle layık görüldü.

Teknoloji Makaleleri