Ses tanıma teknolojisinin hızla yayılmasıyla birlikte bilim kurgu senaryolarının gerçek hayata dönüşmesine az kaldı.
Ses tanıma teknolojisinden faydalanan HeyOffice uygulaması ve Akıllı Ayna’yı geliştiren ThoughtWorks’a göre NLP önümüzdeki günlerde hayatımızda çok daha fazla yer tutacak.
Gelecekte teknolojinin yol açacağı olumsuz sonuçlara yoğunlaşan bu yapımların teknoloji uzmanları tarafından ilham verici olduğunu vurgulayan ThoughtWorks Türkiye Teknoloji Lideri Erkan Binici, HeyOffice ve Akıllı Ayna uygulamaları ile ThoughtWorks’ün toplumsal fayda sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.
Küresel teknoloji şirketi ThoughtWorks’ün Türkiye Teknoloji Lideri Erkan Binici, artık insan konuşmasını anlama yeteneğini temsil eden NLP (Natural language processing) algoritmalarının doğruluk oranlarının, insana makul derecede yakın seviyelere ulaştığı bir noktaya geldiğini dile getirdi. Binici, NLP’nin insan hayatını değiştirebileceğini belirterek, “NLP kesinlikle hayatımızda daha fazla yer tutacak ve zaman ilerledikçe daha da akıllı hale gelecek. NLP’yi şu an hiç düşünmediğimiz şekillerde göreceğiz. Film endüstrisi televizyon dizilerinde ve filmlerinde madalyonun kötü yüzünü gösterirken, aslında potansiyel tehlikeleri anlamamıza yardımcı olarak toplum için yararlı bir iş yapıyor. Bizim gibi teknoloji uzmanları, bilim-kurgularda hayal edilenleri üretmek istiyor” diye konuştu.
Asistan hizmeti ile israfa son
HeyOffice, ThoughtWorks çalışanlarının akıllı cihazlarıyla erişilebildikleri bir uygulama. Bu uygulama, toplantı salonu rezervasyonu yapma, ışıkları açıp kapatma, misafirler için Wi-Fi şifresi alma ve yemek sipariş etme yeteneğine sahip. HeyOffice hakkında bilgi veren Binici, “Toplantı için çok fazla veya çok az yiyecek sipariş edilmişse, programa geri bildirim vererek ne kadar sipariş edeceğini öğrenmesini sağlayabiliyoruz. Uygulama uygun miktarda yiyecek sipariş etmeyi öğrendikten sonra, yiyecek israfını azaltmış oluyoruz” dedi.
Ayna Ayna Söyle Bana
ThoughtWorks ayrıca, Standard Chartered Bank ile birlikte bir Akıllı Ayna prototipi geliştirdi. Bu ayna, güvenli bankacılık işlemlerini gerçekleştirmek için ses ve yüz tanıma teknolojisini kullanarak kişiyi tanıyabiliyor. Binici, prototiple ilgili olarak şunları söyledi: “Bankacılık değişiyor. Artık telefona ya da fareye de gerek kalmıyor. Yüz ve ses tanıma teknolojileri ile makinelerin insanlar ile etkileşim şekli değişiyor. Bu proje ile geleceğin bankacılığı nasıl olacak bu gösterilmeye çalışıldı. Standard Chartered Bank ekibi ile Thoughtworks ekibi bir araya gelerek hangi inovatif teknolojiler kullanılarak bankanın müşterileri için fark yaratan bir çözüm geliştirilebilir diye çalışıldı. Tüm işlemlerin yüz ve ses tanıma teknolojileri ile gerçekleştirmesi sağlandı. Bankacılığın geleceği dediğimizde birçok farklı teknolojiden bahsedebiliriz. Ancak ses ve yüz tanıma alanında çok büyük fırsatlar olduğuna inanıyoruz. ”