Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

İstanbul Pazarlama IT alanındaki karar vericileri bir araya getirdi

istanbul pazarlama-globaltechmagazineİstanbul Pazarlama A.Ş. ev sahipliğinde düzenlenen “Veri Merkezinde Yeni Nesil Çözümler” etkinliği IT alanındaki karar vericileri bir araya getirdi.

İstanbul Pazarlama A.Ş. tarafından gerçekleştirilen “Veri Merkezinde Yeni Nesil Çözümler” etkinliği İstanbul Pazarlama A.Ş Genel Müdürü Korhan Arabacıoğlu’nun açılış konuşmasıyla Rahmi Koç Müzesi’nde düzenlendi.

Etkinlikte Trend Micro Akdeniz Ülkeleri Kanal Müdürü Mehmet Dağdevirentürk, VMware Türkiye NSX Satış Yöneticisi Kürşad Çoban, İstanbul Pazarlama A.Ş. Teknik Danışmanı Özgür Kopdağ konuşma yaparak katkı sundu. Tech Data, Trend Micro, VMware ve IBM’in katkılılarıyla gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin IT karar vericileri katıldı. Katılımcılara güncel güvenlik tehditleri ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgi aktarıldı.

Güvenlik araçları yeni nesil eğilimlere cevap veriyor mu?

Artan cihaz ve ağ kapasitesiyle birlikte güvenlik kaygıları da artmaya başlıyor. Bu da güvenlik çözümlerinin geliştirmesinin öncelikli ihtiyaçlar arasına girmesini beraberinde getiriyor. Güvenlik araçlarının yeni nesil eğilimlere cevap verme konusunda henüz yeterli kapasitede olmadığını görüyoruz. Ayrıca BT yöneticilerinin bu konuda ürün, çözüm tercihlerinin net olmadığı görülüyor. Bilgi işlem ekiplerinin yeni gelen ağ ya da güvenlik çözümleri konusunda net olamamalarının nedenleri arasında ilgili ekibin eğitilmesi, süreçlerin yönetilmesi önemli bir yer tutuyor. Dolayısıyla piyasadaki her çözümün aslında yönetim zorluğunu da beraberinde getirdiğini söylemek mümkün.

2020’de 30 milyar noktadan internet bağlantısı gerçekleşecek

Nesnelerin interneti (Internet of Things) ve her şeyin interneti (Internet of Everything) gibi kavramların hayatımızın önemli parçalarından biri haline geldi. IDC’nin öngörülerine göre, 2020 yılında 30 milyar uç noktadan internete otonom olarak bağlantı sağlanacak ve bu alanda 8.9 trilyon dolarlık bir piyasa oluşacak.

Kişi başına 9.4 cihaz düşecek

Bu alanda yapılan diğer bir araştırma ise Morgan Stanley’e ait. Morgan Stanley’in öngörülerine bakıldığında karşımıza şöyle bir panorama çıkıyor: 2020 yılında kişi başına yaklaşık 9.4 cihaz düşecek ve 75 milyar cihaz internete bağlı hale gelecek. Bu öngörüyü bilgisayarlar ve akıllı telefonlardan sonra M2M de destekliyor. Özellikle IPv6 yaygınlaştıkça her cihazın bir IP ve internet bağlantısına sahip olması, ağ ve güvenlik ihtiyaçlarını derinleştirecek.

Günlük hayatta kullandığımız bir çok cihaz akıllı olacak ama ya tehditler?

Orta vadede günlük hayatımızda kullandığımız TV, beyaz eşya, kombi, araba gibi pek çok cihazın akıllı cihazlara dönüşeceğini dikkate aldığımızda, pazarın ne kadar büyüme potansiyeli barındırdığını tahmin etmek zor değil. Bu cihazların internet üzerinden gelebilecek saldırılara açık olacağından dolayı güvenlik çözümlerine ne kadar çok ihtiyaç duyulacağı da göz önünde bulundurulması gereken diğer bir husus.

Mobil cihazlardaki uygulamaların güvenliği kimlere emanet

Şüphesiz ki bu durum sadece üreticileri değil, tüketicileri de etkileyecek. Üretilen cihazların donanım ve yazılım kalitesiyle birlikte güvenliğin sağlanması, pazardaki rekabeti etkileyen faktörler arasına girecek. Sonuç olarak istesek de istemesek de güvenlik bilincinin artacağı, bilinen basit güvenlik tedbirlerinden daha etkili önlemlerin alınması gerektiği bir döneme giriyoruz. Kurumlar çözümlerinde güvenliğe daha fazla önem vererek birbirlerinden farklılaşmaya çalışacaklar. Mobil cihazların artan kullanımı da bu eğilimi tetikleyen faktörler arasında. Mobil cihazlardaki uygulamaların güvenliğini sağlamak, bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin en önemli güvenlik problemleri arasında yer alıyor.

Teknoloji Makaleleri