Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 2017 ikinci çeyrek pazar verilerine göre mobil ve elektronik imza sayısı üç milyona yaklaştı.
Açıklanan verilere göre e-imza sayısı 2.493.101’e, mobil imza sayısı ise 458.726’a ulaştı. Toplamda 2.951.827 elektronik sertifika oluşturuldu.
E-devlet kullanıcı sayısı 34 milyonu bulmuş durumda. E-imza ve mobil imza ile yapılabilecek işlemler her geçen gün artıyor. E-imza ve mobil imzanın kullanılacağı alanların genişlemesi, kullanıcı sayısını da artırıyor. Kimlik doğrulama, bankacılık, e-devlet, ihracat, eğitim, sağlık gibi işlemlerde kullanılan e-imza; zaman, iş gücü ve maliyet avantajlarını beraberinde getiriyor. E-imza ile adres değişikliği bildirimi ve iş yeri adresi değiştirme gibi işlemler de kolayca yapılabiliyor.
E-imzada yüzde 4,8 artış, mobil imzada 1,9 yükseliş
BTK verilerine göre, 2017 yılının ilk çeyreğinde 2.379.490 olan elektronik imza sertifika sayısı, ikinci çeyrekte bir önceki döneme oranla yüzde 4,8 artarak 2.493.101’e yükseldi. İlk çeyrekte 450.038 olan mobil imza sertifika sayısı ise yüzde 1,9 seviyesinde artış göstererek 458.726’e ulaştı.
Regülasyonlar, ihtiyaçlar ve farkındalık imzaları dijitalleştiriyor
E-imzanın tasarruf, zaman ve operasyon verimliliği ile ekonomiye çok yönlü katkı sağladığını belirten E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, “Kurumlar sistemlerini elektronik ortama taşıyor. Bireysel kullanıcılarda artan bir bilinç ve farkındalık söz konusu. E-imza ve mobil imzanın kullanım alanları ise her geçen gün artıyor. Bu üç gelişme, imzaların dijitale taşınmasını hızlandıran en önemli faktörler arasında. İş ve işlemler, günümüzün teknolojisiyle ofise gitmeden de kolayca yapılabiliyor. İşletmeler bu sayede operasyonel süreçlerini kısaltıp çalışanlarının verimliliğini maksimum seviyede tutmayı hedefliyor.” dedi.