Lumada, sunduğu akıllı ve esnek platform ile içgörülere ve faydaya daha hızlı ulaşılmasını sağlıyor.
Hitachi Ltd. ve Hitachi Vantara, Hitachi’nin ilk ticari Lumada nesnelerin interneti (IoT) platformunu kullanıma sundu. 2.0 sürümüne ulaşan Lumada IoT platformu, zarif ve taşınabilir bir mimariyle tamamen güncellenerek; uçtaki ve çekirdekteki endüstriyel IoT konuşlandırmalarını destekleyecek şekilde, gerek yerinde, gerekse bulutta çalışabilir hale getirildi.
Yeni yazılım grubu, verilerden hızlı ve kolay bir şekilde içgörüler, tahminler ve öneriler elde etmekte yardımcı olmasının yanı sıra, orta ila büyük ölçekli ortamları destekleyecek şekilde kolaylıkla adapte edilebiliyor. Lumada’nın entegre edilmiş ileri analitik kabiliyetleri ayrıca ölçeklenebilir yapay zeka özellikleri ile iyileştirildi. Bunun sonucunda, kurumsal ve endüstriyel müşterilerin üstün sonuçlara ulaşma sürecini hızlandıran, yüksek derecede akıllı ve esnek bir platform ortaya çıkıyor. Söz konusu platform ile operasyonel verimlilik ve tasarruf artırılırken, operasyonel güvenlik ve güvenilirlik iyileştiriliyor; varlık kullanımı, performans yönetimi ve ürün kalitesinin geliştirilmesinin yanında, yeni iş modelleri de yaratılabiliyor.
Lumada IoT platformunun öne çıkan yenilikleri arasında, genel olarak bilinen “dijital ikizler” tanımına Hitachi’nin benzersiz bir yaklaşımı olan “varlık avatarları” bulunuyor. Varlık avatarları, fiziksel varlıkların ve zengin tanımlayıcı verilerin (meta-data) analitik için dijital bir temsilini sunarak, ticari/endüstriyel varlıklar için dijital bir vekil görevi görüyor ve sağlıkları ile performanslarına dair hızlı, veri odaklı, sürekli güncellenen içgörüler sunuyor. Bu yaklaşım, hayati önem taşıyan sitemlerde iş, makine ve insan verilerine gelişmiş erişim sağlayarak, “kör nokta”ların saf dışı bırakılmasına yardımcı oluyor ve böylece kullanıcılar ölçümlemeden yönetime, oradan da iyileştirme aşamasına daha hızlı ilerleyebiliyor. Yeni olarak iyileştirilen yazılım grubu, aynı zamanda IoT geliştiricilerine ve mimarlarına, endüstriyel IoT çözümlerinin yaratılmasını ve konuşlandırılmasını kolaylaştıran, dolayısıyla içgörüye daha hızlı ulaşılmasını sağlayan, güçlü tasarım araçları ve özellikleri sunuyor.
Lumada’nın Mayıs 2016’da pazara sunulmasından bu yana Hitachi’nin Lumada IoT platformunu güçlendirdiği ve optimize ettiği görülüyor. Bu iyileştirmeler, kendi fabrikalarındaki çalışmalarının yanı sıra, müşterileri ve ortaklarıyla gerçekleştirdiği birçok kavram kanıtlama aşamasındaki konuşlandırmalar ile “birlikte yaratma” çalışmalarını temel alıyor.
Hitachi, müşterisi Daicel Corporation ile birlikte Lumada kullanan ve tesis hataları ile çalışan hareketlerindeki sapmaları tespit ederek ürün kalitesini ve üretkenliği artıran bir görüntü analizi sistemi yaratmak üzere çalıştı. Sistem, Daicel’e ürünlerinin süreç içi garanti oranını iyileştirme imkanı verdi.
Bir diğer müşterisi olan Okuma Corporation ise üretim tesislerinde kitlesel bireyselleştirmeyi desteklemek için Hitachi ile birlikte gelişmiş bir yüksek verimlilikli üretim modeli üzerinde çalıştı. Yaptıkları deney, üretimi iki katına çıkarmak ve üretim ön süresini %50 azaltmak amacını taşıyor.
Hitachi, bu tür projelerden çıkan en iyi uygulamaları temel alarak, ticari ve endüstriyel varlıkların yönetimini kolaylaştırmak, daha fazla varlık kullanımını desteklemek ve IoT konuşlandırmalarında faydaya daha hızlı ulaşmak adına Lumada’nın işlevselliğini geliştirdi. Lumada, yeni nesil mimarisiyle yüksek esneklik sunuyor, müşterilerin halihazırdaki iş ve BT ortamlarını desteklemek üzere kolaylıkla uyumlanabiliyor ve yüksek derecede optimize edilmiş sonuçlara daha hızlı ulaşmaları konusunda yardımcı oluyor.
IoT projelerini Lumada ile hızlandırmak isteyen müşterileri, Hitachi’nin birlikte yaratma hizmetlerini alarak, operasyonel teknolojiler (OT) ve bilişim teknolojileri (BT) alanındaki geniş çaplı uzmanlığından faydalanabilecek ve böylece kendi benzersiz ihtiyaçları doğrultusunda özelleştirilmiş IoT çözümleri yaratabilecekler.
“Yeni nesil Lumada IoT platformumuz, Hitachi’nin OT ve BT alanlarındaki benzersiz uzmanlığını gözler önüne seriyor ve IoT çağında Hitachi’nin müşterileri için bir inovasyon ortağı olmaya olan bağlılığını güçlendiriyor” diyen Hitachi Vantara Yönetim Kurulu Başkanı ve Hitachi Ltd. Kıdemli Başkan Yardımcısı Keiji Kojima, sözlerine şöyle devam etti: “Sunulan güçlü ilerlemeler sayesinde müşterilerimiz ve iş ortaklarımız artık Lumada’nın yapay zekasının, ileri analitiğinin ve varlık avatarları kabiliyetlerinin tüm gücünden faydalanarak, kendi IoT çözümlerini daha kolay bir şekilde geliştirebilecek veya Hitachi ile birlikte yapacakları birlikte yaratma projeleriyle dijital dönüşüm girişimlerini hızlandırabilecekler. Her halükarda, Hitachi’nin IoT platform pazarının mevcut durumuna meydan okuyan, yüksek seviyede akıllı ve benzersiz bir çözüm sunduğuna inanıyoruz.”
Hitachi’nin yeni nesil Lumada IoT platformunun mimarisi, esnek, taşınabilir ve bileştirilebilir bir yazılım temeli oluşturmak üzere beş adet büyük katman ile güncellendi. Kapsamlı güvenlik özelliklerine sahip olan platform, yapılandırılmamış veri yüklemeleri için de daha kapsamlı bir destek sunuyor. IoT geliştiricileri ve mimarları, aynı zamanda Lumada’nın dinamik tasarım özelliklerinden, zengin analitik ve sağlam varlık yönetimi kabiliyetlerinden faydalanabilecek. Bunlar arasında aşağıdakiler de bulunuyor:
- Lumada edge: Her tür ve hızda veri alımını, dönüşümünü ve analizini, fiziki varlıklara çok yakın olacak şekilde destekler.
- Lumada core: Varlık kaydı, kimliği ve erişim yönetimi sunar ve varlık avatarlarının yaratılmasını kolaylaştırır.
- Lumada analytics: OT ve BT verilerini harmanlar; güçlü analitik, makine öğrenimi ve yapay zeka aracılığıyla biçim düzenleri keşfeder.
- Lumada studio: Gösterge paneli uygulamalarının yaratımını kolaylaştırmak için öntanımlı araçlar sunar; uyarılar, bildiriler verir veya düz işlem yapar.
- Lumada foundry: Yerinde veya bulutta konuşlandırmayı kolaylaştırmak için temel hizmetlerin yanı sıra, güvenlik, mikro-hizmetler ve destek özellikleri sunar.
Hitachi Vantara Mühendislik ve Ürün Yönetimi Kıdemli Başkan Yardımcısı Rich Rogers, şöyle konuştu: “Pazara ve geliştiricilere sunmakta olduğumuz yeni nesil Lumada yazılım grubuyla çok gurur duyuyoruz. Hitachi’nin amacı, Lumada’nın kalabalık bir pazarda herhangi bir IoT platformu olması değil. Lumada’nın nihai maksatı, Hitachi’nin müşterileri için IoT verilerinin gücünden faydalanmayı kolaylaştırmak ve böylece onlara gerçek yarar sağlamaktır. Lumada için özel entegre yazılımlar, çözümler ve hizmetler sunmaya olan bağlılığımız sürüyor. Bir gün tüm Hitachi makinelerinin ona bağlanarak, her Hitachi müşterisinin faydalanacağı şekilde veri odaklı içgörüler ve değerler yaratacağı şeklinde bir vizyonumuz var.”
Ürün Erişilebilirliği ve Bilgi
Hitachi’nin Lumada IoT platformu yazılımı şu anda genel olarak satın alınabiliyor ve Hitachi’nin iş ortaklarıyla gerçekleştirdiği birlikte yaratım projelerinde kullanılabiliyor. Bazı özellikleri henüz her pazarda erişilebilir olmayabilir.