Perşembe, Kasım 7, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

ininal API platformu ile finansal teknolojiler dünyasının kapılarını açıyor

ininal globaltechmagazineininal, tüm startupların ve kurumsal şirketlerin işletmelerine kapsamlı finansal yetenekler eklemelerini sağlayan API platformunu hizmete sunuyor.

1 milyondan fazla kullanıcı hesabı bulunan, 2 milyonun üzerinde ön ödemeli MasterCard satan  ve aylık 600.000’den fazla aktif kullanıcıya sahip olan bölgenin lider finansal teknoloji şirketlerinden ininal, Türkiye’deki finansal servislerin hızla gelişmesi ve girişimcilik ekosisteminin güçlenmesi adına API (Uygulama Programlama Arayüzü) platformuyla geniş ve benzersiz finansal teknoloji yeteneklerini tüm yazılımcılara, girişimlere ve şirketlere sunuyor.

Finansal servisler çoğunlukla düzenlemelere ve zorunlu işletme lisanslarına bağlı olup dışarıdan erişime kapalı olsalar da bankacılık servislerine dışarıdan erişim sunan API’ler şu anda Avrupa’da ve Türkiye’de en çok konuşulan konuların başında geliyor. Avrupa’daki Ödeme Sistemleri Kanunu (PSD2) ile finans kuruluşları artık zorunlu olarak API’lerini kullanıma açıp finansal işlem fonksiyonlarına üçüncü parti şahıslar tarafından erişim izni verirken bazı bankalar düzenlemeye uygun olarak kendi API’lerini erişime sunduklarını belirtiyorlar. Birçok banka ve finans kuruluşunun yakın gelecekte kendi API’lerini yayınlaması bekleniyor, bu durumun ortaya çıkaracağı rekabette yazılımcılar ve girişimciler için en önemli karar noktası ise sunulan API’lerin yetenekleri olacak. Ancak ödeme ve para transferi gibi temel finansal işlemler hala dışarıdan erişime kapalı durumda.

ininal API’nin başlıca özellikleri şöyle:

  • Kullanıcı hesabı oluşturma
  • ininal sanal MasterCard oluşturma
  • Kullanıcı hesabına ve / veya karta para yükleme
  • Bir ininal MasterCard’tan başka bir ininal MasterCard’a para gönderme

inial CEO’su Ömer Suner bu konuda attıkları adımları “API konusu bizim için yeni değil, bu konudaki ilk iş birliklerimizi 3 yıl önce Samsung, Pfizer ve Groupama gibi şirketlerle başlattık. Her biri sunduğumuz finansal yetenekleri kendilerine en uygun biçimde kullandı. Bu şirketlerin yanı sıra BiTaksi, Sinemia ve Manibux gibi Türkiye’deki öncü startuplara da kendi çözümlerini geliştirmeleri için ininal API servislerini açtık.” şeklinde ifade etti. Ömer Suner, “Amacımız herkese aynı ayrıcalıkları sağlayarak güvenilir ve uygun maliyetli finansal çözümler yaratmalarına yardımcı olmak. Bu yetenekleri büyük şirket, küçük şirket ayrımı yapmadan herkese açmamızın arkasındaki motivasyon da bu. Böylece şirketler API’larımızı kullanarak riskli konularla uğraşıp dikkatlerini dağıtmadan esas işlerine ve büyümeye odaklanabilirler.” diyerek sözlerini noktaladı.

ininal CTO’su Barış Alayoğlu ise “ininal’ı ilk günden itibaren mikro-hizmetler mimarisiyle geliştiriyoruz. Dolayısıyla ininal’a getirdiğimiz her türlü yeniliği API’mize de eklememiz oldukça kolay. ininal’in sunduğu hizmetlere ek olarak hesaptan para çekme, fatura ödeme, müşteri ve kart bilgileri güncelleme yeni özellikleri de yakın gelecekte yayınlayacağız. Bundan böyle ininal’a eklediğimiz her yeni özelliği API’mize de ekleyerek Türkiye’nin ve hatta dünyanın en yetenekli finansal servisler API’sini girişimcilerden kurumsal şirketlere herkesin erişimine sunacağız” şeklinde konuştu.

ininal tüm yazılımcıları, girişimcileri ve kurumsal şirketleri paranın dijitalleştiği bu heyecan verici günlerde ininal API’nin tüm finansal yeteneklerini kullanarak ürün ve çözümler geliştirmeye davet ediyor.

Teknoloji Makaleleri