Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Veri merkezlerinin dijital dönüşüme sunduğu katkıları Radore ile konuştuk

Radore GlobaltechmagazineVeri merkezlerinin dijital dönüşüme sunduğu katkıları Radore ile konuştuk.

Radore’yi, Radore ile konuştuk. Veri merkezlerinin dijital dönüşüme katkısı ne yönde olacak? Türkiye’deki veri merkezlerinin çalışma prensipleri neler?

Sayılar, algoritmalar, şifreleme sistemleri, analizler, çağın altın değerindeki teknoloji materyallerinden. Özellikle dijital dönüşümün her geçen gün daha fazla etkisinin hissedildiği bugünlerde, verilerinizi kimin, nasıl ve ne şekilde sakladığı da oldukça önemli. Bunun yanı sıra veri kullanma ve veri sağlama konusunda servis sağlayıcılarınızın sizinle aynı dili konuşması, günün her anı ulaşılabilir olması ve iletişimin de aksamaması oldukça önemli.

24 Mart Cuma günü Radore’nin Brocade ile birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında Radore Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kubilay Akyol, veri merkezlerindeki güvenlik önlemlerinin öneminden, verinin IoT’ye etkisinden, IP trafiklerinin nerelere ulaşacağından bahsetti. Radore’nin toplantısından derlediğimiz soru-cevap hikayemiz aşağıda. 

Radore’den biraz bahseder misiniz? Radore’nin faaliyet alanları nelerdir?

Radore’yi 2004 yılında kurduk,  ilk veri merkezi yatırımımızı ise 2005 yılında gerçekleştirdik. O zamanların şartlarıyla alan adı, SSL konularında çözümler sağlıyorduk. Fakat teknolojinin gelişmesiyle birlikte internete erişim hızında da bir yükseliş oldu ve buna bağlı olarak sunucuların sayısının da artması gerekti.  İlk veri merkezi olarak çalışabilecek toplam 200 sunucudan oluşan odamızı, o dönemlerde çalıştırmaya başladık, oluşuyordu.  2009 yılında da Radore’yi şu anki Metrocity’deki çalışma alanına taşıdık ve bu dönem itibarıyla toplam 4 bin sunucumuz aktif bir şekilde çalışıyor. Bunun üzerinden sunucu barındırma, sunucu kiralama, bulut servisleri var. En önemli özelliğimiz ise, sadece sunucu, barındırma ve veri merkezine odaklanmış durumdayız. Bu da bizi daha çevik bir yapıya kavuşturuyor. Böylece müşterilerimizin ihtiyaçlarına en hızlı şekilde yanıt verebiliyoruz.

Türkiye’de hosting firması ile veri merkezi sağlayıcısı firmaların ayrımı tam olarak tanımlanamadı mı?

Aslında dünyada biraz terminoloji değişmiş durumda. Artık cloud isimi daha yaygın olarak geçiyor.  Türkiye’de başta hosting konusu başlarda web sitesi barındırma olarak algılanıyordu. Veri merkezi ayrı bir terminoloji aslında. İşler yavaş yavaş cloud’a dönüyor bunun sonucunda aslında biz de bir hosting sağlayıcısıyız.  Biz de sunucuları host ediyoruz, web sitelerini değil.

Teknolojiniz ne olursa olsun, bulunduğunuz ortamın teknoloji altyapısı ne kadar yeterli olabiliyor veya altyapılar, teknolojilerinizi ne şekilde çalıştırabiliyor?

Veri merkezlerinin azami seviyede global alandaki gelişmelerden, fuarlardan, yeni sistemlerden faydalanması ve bunları takip etmesi gerekiyor. Metrocity’de bulunmamızın en büyük avantajlarından bir tanesi bu aslında. İhtiyacımız olan fiber optik kablolar yaygın olarak metro güzergahı çevresinden çekilmiş, etrafımzda 3 farklı fiber optik kablo istasyonu var. Dolayısıyla altyapı olarak da avantajlarımız bulunuyor.

Veri merkezlerinin dijltal dönüşüme sunduğu katkılar neler?

Sürdürülebilirlik açısından büyük ölçüde katkıları var. Dijital verilerin tamamı sunucularda saklanıyor. IoT’nin ve verinin sunucularda sürekli olarak çalışması oldukça önemli. Bu konuda uptime dediğimiz terminoloji oldukça önemli. %100 uptime garantisi sağlama çok ütopik olsa da,  belirli standartlarda %99.9 olarak uptime grafiği sağlıyoruz. Tüm enerji kaynaklarınızın yedeklenmiş olması gerekiyor. Biz Radore’de su borusunu dahi yedeklemek sorumluluğundayız. Bunun yanısıra teknoloji ve bağlantı altyapısının esnekliği de oldukça önemli.

Farklı farklı salonlarımız var. Bu salonları esneklik, yedekleme ve farklı çözüm sunmak için farklılıklar sunuyoruz. Her ihtiyaca yönelik farklı servisler sağlayabiliriz. Aslında bunun bir sonu yok; daha fazla uygulama beraberinde daha fazla yedekli uygulama gerektiriyor.

Veri merkezlerindeki karşılaşılabilen en büyük sıkıntılar neler?

Lokasyon ve konumlandırma sıkıntı ve avantaj sağlayan detaylardan biri. Doğru altyapıyı bulmak ve kurmak zahmetli bir iş olabiliyor.  Çalışma prensibimiz açısından, verinin popülerliğinden de faydalanarak daha hevesli ve okul mentalitesiyle işleyen bir iş düzenimiz olduğu için heyecan ve hevesimiz sayesinde pek fazla sorun yaşamadık.

Veri merkezinin olmazsa olmazı nedir?

Enerji ve kaynağı sorunsuz kullanabilmek ve altyapıyı iyi oluşturmak. İyi uptime, iyi bir enerji kaynağından geliyor.

Soğutma oldukça önemli. Isınmakta olan bir veri merkezinin bilgisayar sistemleri çalışmayacaktır, birinci maddeyle eş orantılı olarak iyi bir soğutma sisteminizin olması gerekiyor.

Elbette internet oldukça önemli. Fiber optik kablolara ya ulaşma açısından sorun yaşamamak gerekiyor veya yakınlarınızdan geçmesi gerekiyor. Üstelik bu kabloların da yedekli olması gerekiyor. Bu altyapıları ve tüm yedeklemeleri müşterilere de gösterip iyice anlatmak gerekiyor.

Son olarak güvenlik ve bulut konusu oldukça önemli. Outsource olarak çalışmak, ‘focus’ sağlayabilen bir veri merkezine işi emanet etmek şu sıralar daha makbul.

 

Röportaj : Serhan Türkmenoğlu

Teknoloji Makaleleri