Perşembe, Kasım 7, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Finansal teknoloji lideri ininal, BDDK’dan e-para lisansını aldı

ininal globaltechmagazineFinansal teknoloji lideri ininal, BDDK’dan e-para lisansını aldı.

Bireysel ve kurumsal müşterilerin finansal ihtiyaçlarına cevap veren ödeme platformları geliştiren bölgenin lider finansal teknoloji şirketi ininal, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) Elektronik Para lisansını aldı.

2012 yılında “finansal servisler platformu” olma vizyonuyla kurulan ve geçtiğimiz yıl çoğunluk hissesi Up Group iştiraklerinden Multinet Up tarafından satın alınan ininal, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) elektronik para lisansını aldı. Bireysel kullanıcılara sunduğu ön ödemeli MasterCard ve mobil cüzdan servisleriyle 1 milyonu aşkın müşterisi bulunan ininal’ın aldığı bu lisans, 29 Mart 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile resmi olarak da duyuruldu. BDDK’nın 6493 sayılı kanununun yürürlüğe girmesinden önce faaliyetlerine başlayan ininal, bu sayede ödeme hizmetleri ve elektronik para lisansı sahibi olan şirketlerin arasındaki yerini aldı.

Up Group: “ininal’ın finansal çözümlerini Avrupa’ya ihraç edeceğiz”

ininal’ın bağlı bulunduğu Fransız kökenli uluslararası Up Group Bölge Başkanı ve ininal Yönetim Kurulu Başkanı Julien Anglade BDDK lisansının alınması vesilesi ile yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“Türkiye’deki yatırımlarımız bizim için yüksek geri dönüşleri olan ve Group içerisinde başarılara önderlik eden yatırımlar oldu. Türkiye’de sektör lideri Multinet Up ile 2010 yılından bu yana yarattığımız sinerjiyi ve belirlenen ortak inovatif vizyonu, e-para lisansının da alınmasıyla birlikte iştirakimiz ininal üzerinden Avrupa’ya ihraç edeceğiz. “

Türkiye’ye nazaran bankasız oranının Avrupa’da çok daha düşük olduğunu belirten Anglade, ön ödemeli sistemleri kullanmaya alışkın olan kitlelere ininal üzerinden sunulacak olan yenilikçi çözümlerle Avrupa arenasında da fark yaratacaklarının altını çizdi.

Ömer Suner: “Finansal servislere ulaşmakta fırsat eşitliği sunuyoruz”

ininal adına konuşan ininal Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Suner ise, bugüne kadar bankacılık sisteminin dışında kalan yüzbinlerce insanı kartlandırdıklarını ve farklı sektörlerden pek çok şirkete de finansal alt yapı çözümlerini sunduklarını ifade ederek “Türkiye’nin bankacılık ve ödeme platformları konusundaki yenilikçiliği tartışılmaz. Ancak Türkiye’deki nüfusun %42’sinin halen bankasız ya da banka hizmetlerine erişiminin limitli olduğu tahmin ediliyor. Biz ininal olarak bu büyük kitleyi temel bankacılık ürünlerinin sunduğu finansal ekosisteme ulaşabilir hale getiriyor, düşük maliyetlerle ve kullanımı son derece kolay ürünler olarak hizmetlerine sunuyoruz. Bugün tüketiciler ininal kartları Migros, PTT, D&R, Teknosa ve Yaysat bayileri gibi kendilerine en yakın noktalardan alarak içine nakit para yükleyebilir ve dünyada MasterCard’ın geçtiği her yerde güvenle harcama yapabilirler. En büyük motivasyonumuz ise hem ‘bankasız’ diye adlandırdığımız bu büyük kitlenin finansal okur yazarlığını artırmak, hem de bu kitlenin güvenli ve pratik şekilde internetten ve fiziksel noktalardan alışveriş yapabilmelerini sağlayarak finansal servislere erişimde fırsat eşitliği yaratmak.” şeklinde konuştu.

Lisans sonrası ininal’da büyük yenilikler yolda

Lisans sürecinin sonuçlanmasıyla birlikte ininal hesaplarının ve kartlarının özelliklerinde de pek çok yenilik ve geliştirme yapılacağını bildiren Ömer Suner sözlerine “Bugün yüzbinlerce müşterimizin bizden sıkça talep ettiği bazı özellikleri lisansımızın da çıkmasıyla birlikte hızlıca yayına alacak, ininal’ı beklentilerinin çok daha ötesinde bir ödeme platormu haline getireceğiz. Planlanan yeniliklerimiz ve eklenecek ürün özelliklerimizle birlikte ininal’ın hem mevcut hem de yeni müşterilerimiz için tek ihtiyaç duydukları ödeme platformu olacağına inanıyoruz.” şeklinde devam etti.

ininal’dan şirketler için güvenli ve zahmetsiz finansal alt yapı çözümleri

Tüketici ürünü olan ön ödemeli kartlar ve mobil cüzdan servisi dışında ininal’ın kurumsal markalara, start-up’lara ve tüm girişimlere zahmetsiz, ekonomik ve güvenli finansal alt yapı çözümleri yaratmaya odaklandığını belirten Ömer Suner, “API’lerimiz sayesinde şirketlerin kendi ihtiyaçlarına uygun finansal çözümler, ortak markalı kartlar sayesinde de markaların sadakat programlarını geliştirebilmelerini sağlamamız kabiliyetlerimizden sadece birkaçı. Önümüzdeki dönemde duyuracağımız yeni işbirliklerimizin farklı sektörlerden pek çok markanın dikkatini çekeceğini düşünüyoruz. Bilgi birikimimiz ve teknolojimizden sadece büyük markalar değil, Türkiye’deki girişim ekosisteminin de yararlanmasını sağlamak, yeni girişimleri de desteklemek için yapacağımız önemli hamleler olacak.” diye konuştu.

Teknoloji Makaleleri