Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

DevOps endüstriyel nesnelerin internetine dayalı iş dönüşümünün merkezinde

citrix globaltechmagazineCitrix’e göre; DevOps ile kuruluşlar, nesnelerin internetine dayalı dönüşümü kolaylaştırmak için ölçeklenebilir, otomatik bir altyapı kurabilirler.

İşletmeler teknolojiyi, müşterilerin stratejik dijital hedefleri ile uyumlu hale getirmeye önem verdikçe endüstriyel nesnelerin interneti başarının kilit bir unsuru haline gelecek.

Nesnelerin interneti tüketici dünyasında popüler hale gelirken üretim sektörü, nesnelerin internetinin, büyük ölçekli BT stratejilerinin nasıl giderek daha kritik bir unsuru haline geldiğinin farkına varıyor. Kuruluşlar tarafından yürütülen bu değişimin, kaydadeğer iş faaliyeti sonuçları elde etmesi için dijital teknolojileri stratejik bir şekilde kullanması gerekli.

Temel üretim süreçlerinin işlevselliğini yükseltmek için pek çok fırsatın ötesinde endüstriyel nesnelerin internetinden, tedarik zinciri verimliliği yaratmaktan gelir artışı sağlayacak yeni ürünler ve iş modelleri geliştirme gibi çeşitli konularda yararlanılabilir. Bu büyüme fırsatı, bir ürünün doğal ortamındaki faaliyetleri yakalamasından ve bunları tekrar şirketlerin yeni gelir olanakları yaratmada kullanabileceği katma değerli servislere getirmesinden oluşuyor. Örneğin, kullanım verisini satıcıya geri bildiren bir çamaşır makinesi, makineyi çalıştırmada daha iyi olacak saatleri tavsiye ederek enerji maliyetini düşüren bir hizmeti etkinleştirebiliyor.

Ancak bu fırsatları ortaya çıkarmak için iki değişimin olması gerekli: uç noktalardan verilerin güvenli ve korumalı bir şekilde elde etme ve bu verilere göre öneri geliştirme imkanı.

DevOps, IT bölümleri içindeki farklı disiplinlerin bir güven ilişkisi ve etkili iletişim üzerinden beraber çalışması olarak tanımlanıyor. DevOps, endüstriyel nesnelerin internetine dayalı iş dönüşümünün merkezinde yer alıyor. DevOps ile kuruluşlar çok sayıdaki cihazlardan gelen milyarlarca olay verisini kullanmak için gerekli olan ölçeklenebilir ve otomatik altyapıyı kurabiliyorlar. Veri elde edildikten sonra gereksinimler gerçek zamanlı olarak çözümlendiği için geliştiricilerin hızlı hareket etmelerini ve çabuk yinelemelerini sağlamak adına verileri kullanılabilir hale getirecek uygulamaları yapmak DevOps’a bağlı. En iyi hızlı geliştirme ve altyapı sunumu, bu yolla etkili bir şekilde yakalanıyor.

Örneğin, akıllı konferans odalarını etkin kılmak için takip altyapısının kullanıldığı nesnelerin interneti ile donatılmış bir çalışma yerini düşünün. Böyle bir ortamda, küresel bir yayılıma göre bina kullanım bilgisinin güvenli bir şekilde toplanması, olaylar harekete geçtikçe – biri içeri girdiğinde, dizüstü bilgisayar açıldığında, odadaki ekran açıldığında ve telekonferanslar başladığında- ayrı ayrı konferans odalarının belirlenmesi imkanını gerektirir. DevOps destekli bir altyapı, iş günü boyunca meydana gelen olayları yakalamak için otomatik olarak ölçeklendirir ve akşamları da çalıştırma maliyetini azaltmak için süreyi kısaltır. Nesnelerin interneti cihazlarındaki bir veri analizi, yüz yüze toplantılara katılmak yerine toplantıya kendi ofislerinden bağlanan çalışanlar sebebiyle ekip üyelerinin işbirliği fırsatlarını kaçırdığını gösterirse DevOps buna hızlı bir çözüm önerir. DevOps ile ekipler, işbirliğini geliştirip geliştirmeyeceğini test etmek için hızlı bir şekilde bir uygulama prototipi yapabilir ve üretebilir.

Uygulamanın işe yaraması ve işbirliğinin iyileşmesi durumunda genel verimliliği arttıran yeni bir özellik doğmuş oluyor. Uygulama işe yaramazsa şirket önemli ölçüde zaman ve kaynak kaybetmeden uygulamayı hemen bırakabiliyor. Bu durumda yeni olanaklar yaratmak için nesnelerin interneti ve DevOps’u bir arada kullanmanın potansiyeli açık.

Günümüzün müşteri odaklı “istek üzerine” anlayışı kuruluşların, DevOps’un da kilit ilkesi olan, sürekli olarak yazılım ile sunulan ve yayılan faal bir yaklaşımı benimsemelerini gerektirmekte. Kuruluşlar teknolojiyi, müşterilerin stratejik dijital hedefleri ile uyumlu hale getirmeye önem verdikçe endüstriyel nesnelerin interneti başarının kilit bir unsuru haline gelecek. Nesnelerin interneti cihazlarını optimize etmek için uygulamalara nasıl yaklaşılması ve uygulamaların nasıl geliştirilmesi gerektiği daha açık bir şekilde anlaşıldığında sanayi DevOps’u, endüstriyel nesnelerin internetinin esas sağlayıcısı olarak görmeye başlayacak.

Teknoloji Makaleleri