Dünyanın en büyük fotoğraf yarışması olan 2017 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri finalinde 4 Türk fotoğrafçı yer alıyor.
Bu yıl 10. yıldönümünü kutlayan Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri, dünyanın en büyük fotoğraf yarışması olma özelliğini taşıyor. Program kapsamında, dört yarışmadan herhangi birine katılan, geçen yılın en iyi çağdaş fotoğrafları tespit edilip ödüllendiriliyor. Açıklanan final listesinde 4 Türk fotoğrafçı, kendi kategorisinde ilk 50 arasında yer aldı ve yine 4 Türk fotoğrafçı da övgüye layık görüldü.
- Profesyonel, Açık, Gençlik ve Öğrenci Odağı yarışmaları için finale kalanlar açıklandı
- 2017 ödüllerine 183 ülkeden 227.000’i aşkın fotoğraf katıldı.
- Ödüllerin 10. yıldönümünde katılımcı fotoğrafçılar rekor sayıya ulaştı
- Fotoğrafçılar, para ödülleri ve Sony dijital görüntüleme ekipmanı için yarışıyor
- Dört Türk fotoğrafçı, kendi kategorisinde ilk 50 arasında yer aldı ve farklı 4 Türk fotoğrafçı da övgüye layık görüldü.
- Kazananların tümü 20 Nisan 2017’de açıklanacak. Kazanan ve finale kalan fotoğraflar, 21 Nisan – 7 Mayıs 2017’de Londra’da sergilenecek
- Finale kalan ve övgü alan tüm fotoğraflar, www.worldphoto.org adresinde yayınlanıyor.
Dünyanın en büyük fotoğraf yarışması olan 2017 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nin tüm kategorilerinde finale kalan (ilk 10) ve övgüye layık görülen (ilk 50) fotoğrafçılar bugün açıklandı. Final listesinde 4 Türk fotoğrafçının çalışmaları yer alırken övgüye layık görülen fotoğraflar listesinde de 4 Türk fotoğrafçıya yer verildi. Dikkatleri fotoğrafçılığa ve fotoğrafçılık sanatının inceliklerine çeken ödüllere, Profesyonel, Açık ve Gençlik kategorilerinde 227.596 fotoğraf ile katılım gösterildi.
Bu yıl, hem Dünya Fotoğraf Organizasyonu tarafından düzenlenen yarışma hem de yarışmanın isim sponsoru Sony ile yürütülen ortaklık 10. yılına girdi. Geçen yıl çekilen ve dünyanın en iyi çağdaş fotoğraflarından oluşan Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri finalistleri, tarz ve konuları açısından çok geniş çeşitlilikteki olağanüstü fotoğrafları görücüye çıkarıyor. Finalde, Türkiye de dahil olmak üzere, 49 ülkeden eserlerin yer alması, ödüllerin uluslararası cazibesini ve dünyanın dört bir köşesinden fotoğrafçılar tarafından çekilen en güzel fotoğrafları tam anlamıyla global bir ölçekte sunma konusunda eşsiz becerisini de gözler önüne seriyor. Övgüye layık görülen fotoğraflar listesi de dâhil edildiğinde bu sayıya 11 ülkeden daha fotoğrafçılar ekleniyor.
Finale kalan fotoğrafçılar, bundan sonra, en son Sony dijital görüntüleme ekipmanları kazanmak ve 2017 ödülleri kitabında yer bulabilmek için yarışacak. Yılın Fotoğrafçısı 25.000 ABD Doları ile Açık kategori kazananı ise 5.000 ABD Doları tutarındaki nakit ödül ve Öğrenci Odağı kazananı, üniversite için 30.000 Euro değerindeki ekipmanlarla ödüllendirilecek. Kazanan tüm isimler, 20 Nisan 2017’de Londra’da düzenlenecek törende açıklanacak.
Finale kalan ve övgüye layık görülen Türk fotoğrafçılar
Paşa İmrek, Profesyonel Güncel Gelişme & Haberler kategorisi:
Sosyoloji eğitimi alan ve fotoğrafçılığı kendi kendine öğrenen İmrek, “Savaş ve Göç” başlıklı serisi ile finale kaldı. Türkiye ve Suriye’de çekilen etkili fotoğraflardan oluşan seri, savaş ve şiddet sonucu evlerini terk etmeye zorlanan insanların karşı karşıya kaldığı zorlukları ortaya koyuyor. Paşa, fotoğraflar hakkında şunları söyledi: “Fotoğraflar, Türkiye ve Suriye’de, sınırda, çadır kentlerde ve Kobani’de çekildi. Savaşın yıkıcılığını gözler önüne sermek istedim.”
Oktay Subaşı, Açık yarışma-Hareket kategorisi:
Bitlis Eren Üniversitesi Tatvan Meslek Yüksekokulu’nda ders veren Subaşı, “Vahşi Atlar” adlı büyüleyici eseri ile finale kaldı. Subaşı fotoğrafın hikâyesini şöyle anlattı: “Fotoğrafı, Eylül 2016’da, Kayseri’ye giderken çektim. Erciyes Dağı’nda, kalabalık gruplar halinde yaşayan yaşlı atlar, dağın eteklerine inerler. Kimi zaman, atlara çobanlar da eşlik eder. Atların koştuğu sırada ortaya çıkan toz bulutları ve ters ışığın görüntüsü, eşsiz enstantaneler sunuyor. Arka ışık ve toz bulutu, fotoğraf çekim tarzının birer parçası. Değişen ışık koşullarının yanı sıra, atların sürekli olarak hareket etmesi de ayarları hızla değiştirmemi gerektirdi; bu zor olabiliyor, ama sonuçları da bir o kadar tatmin edici. Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’ne katılmak benim için büyük bir deneyim ve onur oldu. Fotoğraflarımın ödüllere dâhil edilmesi, daha da geniş kitlelere ulaşmama imkân vererek daha da iyi fotoğraflar çekmem için beni motive edecek.”
Gül Yıldız, Açık yarışma-Hareket kategorisi:
Aslen Uşaklı olan ve İstanbul’da yaşayan bir fotoğrafçı olan Gül, “Yansıma” adlı fotoğrafı ile finale seçildi. Fotoğraf, yağmurdan kaçmaya çalışan bir kişinin yansımasını yakalıyor. Yıldız, finale kalan fotoğrafı hakkında şunları söyledi: “Bu fotoğraf, Süleymaniye Camii’nde çekildi. Hava yağmurluydu ve elinde şemsiyesi ile geçen birinin sudaki yansıması beni o kadar etkiledi ki hemen fotoğrafını çektim.”
Emrah Karakoç, Açık yarışma-Kültür kategorisi:
Erzincan’da yaşayan, bilgisayar teknolojisi bölümü mezunu Emrah, “Yas Töreni” adlı fotoğrafı ile finalistler arasına girdi. Siyah beyaz fotoğraf, Muharrem ayında İran’ın Erdebil şehrindeki bir yas törenindeki kalabalığın çarpıcı bir manzarasını sunuyor.
Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri jüri heyeti, ayrıca, ödüllerdeki Açık yarışma kategorisinde dört Türk fotoğrafçıyı da övgüye layık buldu. Fotoğrafları ile dünyada ilk 50 arasına giren fotoğrafçılar ve kategorileri şöyle sıralanıyor: F. Dilek Uyar (Ankara), Seyahat, Serhan Sevin (İstanbul), Sokak Fotoğrafçılığı, Özgür Donmaz (Erzincanlı, Antalya’da yaşıyor), Sokak Fotoğrafçılığı, Burak Şenbak (İstanbul), Kültür.
Fotoğraflar tüm dünyayı kucaklayan bir çeşitliliğe sahip
Finale kalan eserde öne çıkan konular arasında, Suudi Arabistan’da kadınların ev yaşamına dair dokunaklı görüntüler, Çinli okul çocuklarının içten itirafları, sahnede kaslarını sergilemek üzere hazırlanan Rus vücut geliştiriciler ve nadir rastlanan bir tıbbi rahatsızlığa karşı verilen kişisel mücadelenin görüntülendiği özel bir seri de bulunuyor.
Profesyonel Jüri Başkanı / Küratör (Birleşik Krallık) Zelda Cheatle, yarışmayla ilgili şunları söyledi: “Bu yıl, Sony Dünya Fotoğraf Yarışması’nda değerlendirilen fotoğraflar tam anlamıyla dünyayı kapsayan bir çeşitliliğe sahipti ve geniş bir yelpazeye yayılmıştı. Gerek onuncu yılında Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nin gerekse bir güzel sanat dalı olarak fotoğrafçılığın son derece iyi durumda olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.”
Bu yılın finale kalanlarını değerlendiren Dünya Fotoğraf Organizasyonu CEO’su Scott Gray şunları söyledi: “Bu yıl, Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’ne katılımların hiç olmadığı kadar yüksek bir entegrasyona sahip olduğunu ve dikkate alınan yaklaşımı yansıttığını gördük. Jüri üyelerine enstantaneler değil, fotoğraf sanatının harika örnekleri sunuldu ve saygıdeğer jüri üyelerimizin salt fotoğrafçının yakaladığı konudan ziyade, fotoğrafçının saf yeteneği, sanatsal yorumu ve düşüncesini yansıtma becerisini ödüllendirmeyi tercih etmiş olmasından çok memnun oldum.”
Kazanan, finale kalan ve övgüye layık görülen fotoğraflar, Londra’daki Sommerset House’daki Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri & Martin Parr – 2017 Sergisi kapsamında sergilenecek. 21 Nisan’da açılacak olan bu büyük ölçekli sergide, Fotoğrafçılığa Üstün Katkı ödülüne layık görülen Martin Parr’ın nadir olarak gösterime çıkarılan eserlerine yer verilecek. 7 Mayıs’a kadar Londra’da gerçekleştirilecek olan sergi, sonrasında dünya turuna çıkacak.