Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türk Telekom ve Vodafone’dan mobil haberleşme için ortak teklif

turk telekom globaltechmagazineTürk Telekom ve Vodafone mobil haberleşme altyapısı olmayan yerlere hizmet götürmek ve bu konuda altyapı kurmak için ortak teklif verdi. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı önderliğinde, Evrensel Hizmet Fonu kapsamında mobil haberleşme altyapısı olmayan 1.472 yerleşim yerine bu hizmetin götürülmesi için ihale düzenlendi. Türk Telekom ve Vodafone ihaleye ortak teklif sunarak, görevlendirilmeleri halinde birlikte bu altyapı çalışmasını gerçekleştirmek amacıyla ilk adımı attı. 

Proje kapsamında, Türk Telekom ve Vodafone yapılacak işlere özgü olarak yüzde 51 Türk Telekom, yüzde 49 Vodafone paya sahip olmak üzere bir iş ortaklığı kurulacak. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından mobil haberleşme altyapısı olmayan 1.472 yerleşim yerine bu hizmetin götürülmesi için 13 Mart tarihinde yapılan ihaleye, Türk Telekom ve Vodafone birlikte katıldı. İhalede en iyi teklifi Türk Telekom ve Vodafone verdi.

Türk Telekom ve Vodafone arasında proje kapsamında yapılacak işlere özgü olarak yüzde 51 Türk Telekom, yüzde 49 Vodafone paya sahip olmak üzere bir iş ortaklığı kurulacak.

Böylece her iki şirket Türkiye’de mobil iletişim hizmetinden faydalanmayan hiçbir yerleşim yerinin kalmaması için yapılan çalışmalara sahip oldukları altyapı, teknoloji ve bilgi birikimiyle katkı sağlama yönünde ilk adımı atmış oldu. İhalenin sonucuna göre, görevlendirilmeleri durumunda Türk Telekom ve Vodafone, Bakanlığın önderliğinde hayata geçirilen bu proje için birlikte hareket edecekler.

Cengiz Doğan: “Ülkemiz için kaynakları daha verimli kullanmamızı sağlayan ve mükerrer yatırımın önüne geçen bu tip işbirliklerinin destekçisi olacağız”

Konuya ilişkin Türk Telekom Teknoloji Genel Müdürü Yardımcısı Cengiz Doğan: “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından mobil haberleşme altyapısı olmayan 1.472 yerleşim yerine bu hizmetin götürülmesi için yapılan ihaleye Türk Telekom olarak Vodafone ile birlikte ortak teklif verdik. Vodafone ile birlikte ülkemizde ihale kapsamında mobil haberleşmenin olmadığı yerlerde de en iyi şekilde hizmet vermeyi hedefliyoruz. İhalenin sonuçlanmasının ardından ilgili yerlerde gereken altyapı çalışmalarını Vodafone ile birlikte yürüterek kırsal kesimlerde yaşayan halkımıza en iyi mobil haberleşme deneyimini yaşatmayı hedefliyoruz. Mobil kapsama oranı nüfus bakımından yüzde 99’un üzerinde olan ülkemizde bu oranı daha da yükseltmek için çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz. Ülkemiz için kaynakları daha verimli kullanmamızı sağlayan ve mükerrer yatırımın önüne geçen bu tip işbirliklerinin destekçisi olacağız” dedi.  

Hasan Süel: “Yerli altyapı konusuna son derece önem veren iki operatör olarak ortak teklif ile daha etkin çalışabileceğimizi düşünüyoruz.”

Konuya ilişkin Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcı Hasan Süel: “Vodafone Türkiye olarak, altyapıda ortak hareket edilmesini ve işbirliğini her zaman teşvik ediyor ve destekliyoruz. Evrensel Hizmet Fonu’nun, ancak altyapı paylaşımına dayalı bir yatırım modeliyle daha verimli ve akılcı bir şekilde kullanılabileceğini düşünüyoruz. En uygun fiyatlarla en iyi hizmeti sunmak için varlık paylaşımı gibi akılcı yatırım modellerine ihtiyaç var. Diğer yandan yerli altyapı konusuna son derece önem veren iki operatör olarak ortak teklif ile daha etkin çalışabileceğimizi düşünüyoruz. Dolayısıyla, bu ihale, bir rekabet alanı değil. Amacımız, ülkemizin kırsal kesimlerine Evrensel Hizmet Fonu aracılığıyla hizmet götürebilmek. Bu işbirliğiyle, en uygun maliyet ve fiyatlar ile en iyi hizmetin sunulacağına inanıyoruz” dedi.

Coğrafi zorluklar ve yüksek altyapı maliyeti nedeniyle mobil haberleşme hizmetinin verilemediği bölgelere özel olarak hazırlanan “Mobil Haberleşme Altyapısı Olmayan Yerleşim Yerlerine Altyapı Kurulması Projesi’”nde tüm masraflar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından, Evrensel Hizmet Bütçesi’nden karşılanacak. İhaleyi kazanan operatör tarafından kurulacak altyapı diğer operatör ve aboneler tarafından da kullanılabilecek.

İhalenin tamamlanmasının ardından başlanacak proje kapsamında gerekli altyapı, işin başlangıç tarihinden itibaren 36 ay içinde tamamlanmış olacak.

Dört yıl önce 2013’te 1.799 yerleşim yeri için yapılan ihale ve gerçekleştirilen bu ihaleyle toplam 3.271 yerleşim yeri mobil kapsama alanına dahil edilerek, köy ve mezralarda yaşayan yaklaşık 500 bin vatandaş GSM hizmetinden yararlanabilecek.

Teknoloji Makaleleri