Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

UX Design alanında yeni hizmet modeli DaaS

sherpa ux design globaltechmagazineSHERPA, deneyimi tasarlamanın en verimli yolunu ve efektif bütçesini bulmak için DaaS modelini geliştirdi.

Son dönemde, farklı bakış açısı ile en çok dikkat çeken şirketlerinden biri olan ve kullanıcı odaklı ideal insan-cihaz etkileşimi için dijital deneyimler tasarlayan SHERPA, kendi geliştirdiği DaaS (Design as a Service) iş modeli ile müşteri memnuniyetini %97’ye çekmeyi başardı. SHERPA Başkanı Yakup Bayrak hem müşterilerine hem de sektörde rekabet ettiği meslektaşlarına yol gösterebilmeyi ve ilham verebilmeyi amaçladıkları yeni hizmet modeli Design as a Service ile ilgili tüm merak edilenleri şöyle anlattı; “Bir UX Design Stüdyosu olarak, faydasını anlatmanın oldukça zor olduğu bir hizmeti sunuyor ve yegane sermayemizin ‘zaman’ olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.  DaaS fikri de UX’i ve onun faydalarını proje sahiplerine aktarmaya çalışırken bize en çok yönetilen soruları aramızda tartışırken ortaya çıktı. “Müşterilerimiz bize ne kadar finansal kaynak harcayacaklarını ve bizden bunun karşılığında ne alabileceklerini biz daha çalışmaya başlamadan bilmek istiyor. Biz de öyle! Peki, madem durum bu kadar net, o vakit ortada neden her müşteriye ve hizmet sağlayıcıya göre değişen hizmet modelleri ve fiyatlandırma politikaları var?’”

“DaaS, sermayemiz olan zamanımızı ‘hizmet aboneliği modeli’ ile sunduğumuz yeni bir iş modeli manifestosudur.”

Yakın bir zamanda “çıktı bazlı fiyatlandırmanın” öleceğini dile getiren Yakup Bayrak, “Tasarım işinde abonelik mi olur?” sorusuna DaaS ile şöyle yanıt veriyor; “DaaS, bu soruyu anlamlı kılan bir model. SHERPA’nın kısıtlı kaynağı, yetkinliklerini optimum kalitede sunulabileceği ‘zaman’ iken, müşterilerimizin kaynağı ise finansal yatırım. Kullanıcı deneyimine yatırılan maddi ve manevi kaynakların yatırıma geri dönüşünün kısa ve uzun vadede pozitif olduğunu tartışmayı nihayet bıraktık. Gün, ‘yatırımı nasıl yapmalı, ölçümlemeli ve optimize etmeliyiz?’ sorularını doğru yanıtlayabilecek çalışma modellerini ve iş ortaklarını bulma günü. Ancak tam da burada, özellikle ‘tasarımı dijital ekranların daha güzel gözükmesi olarak’ değerlendiren zihinlerde yıkılması çok zor engeller ve dindirilemeyen endişeler mevcut. Örneklerini aşağıda listelediğimiz sorular engelleri ve onların yapı taşı olan endişeleri biraz olsun açıklıyor:

  • Kullanıcı deneyimi tasarımına ne kadar zaman ve ne kadar bütçe ayırmalıyım?
  • Bu işin uzmanı dijital ajans mı, yazılım geliştirme firması mı yoksa bulmaktan zorlandığım az sayıdaki UX Design firması mı?
  • Tüm dijital pazarlama işlerimi tek elden götürmek ve kullanıcı deneyimi konusunda da aynı kaynaktan beslenmek istiyorum ancak “tam hizmet” kavramı bu noktada çatlıyor.
  • Web sitesi, mobil uygulama, sosyal medya kampanyası maliyetleri hakkında hasbelkader bir sektör skalası oluşmuşken, kullanıcı deneyimi konusundaki projelerde tam olarak ne satın aldığımı bilemediğim için sunulan hizmetin fayda-değer denklemini kurmakta zorlanıyorum.

Aslında, bu kadar çok sayıda yanıt bekleyen soru varken, müşteri bulabilmemiz dahi mucize. DaaS ile bizler, sürekli terminoloji ezberleten sıkıcı bir öğretmenden ziyade ‘deneyimi tasarlamanın doğru yolunu ve efektif bütçesini bulmak’ için müşterilerimize yol gösteren bir stratejik iş ortağı olarak konumlanarak, bu endişe vadisinden huzur içerisinde geçmelerini mümkün kılmayı amaçlıyoruz. DaaS’ı lanse ederken çıtayı, hem şeffaf duruşumuzu daha da sağlamlaştıran hem de dijital deneyimler üzerine odaklı tasarım stüdyolarının gelişiminin önündeki en büyük problem olan ‘sürekli ve müşteriye göre değişmek zorunda kalınan iş modeli’ sorunsalına yenilikçi bir çözüm getirmeye yükseltiyoruz.

Müşterilerimiz DaaS ile, tasarım yeteneğimizi hangi koşullarda, ne kadar süreyle ve ne düzeyde erişebileceğini, aldığı hizmetin nasıl kayıt altında tutularak dönemsel olarak kendisine raporlanacağını bilmektedir.

DaaS, müşterinin hizmet beklentisine göre düşük, orta veya yoğun eforda çeşitlenebilmekte, her sektördeki ve boyuttaki işletmeye göre alternatifler sunabilmektedir. ‘Bana acil çözüm oluşturmanız lazım.’ ya da “Bana uzun soluklu yol arkadaşı lazım” da DaaS’ın yanıt verebileceği ihtiyaç formatlarıdır.

Proje bazlı, adam-saat tarifli veya bilindik tüm hizmet fiyatlama modellerinin aksine, SHERPA DaaS ile günlük hayatımıza her geçen gün biraz daha kanalize olan ‘hizmet aboneliği’ni tasarım hizmetleri iş modeliyle harmanlamaktadır.

DaaS, hizmet kalitesi net ve referanslarıyla sabit, çalışma sistemi kolaylıkla anlaşılabilen, fiyatlama mantığı “müşteriye göre” ya da “işin niteliğine” göre değişmeyen bir ‘abonelik kurgusunu’ sahiptir. Amaç müşterinin, “Şöyle bir işim var. Bunun için nasıl bir bütçe ve ne kadar zaman harcamam gerekir?” sorusunu geçmişte bırakıp, yerine ‘Senin için hangi şartları sağlarsam benim UX Design alanındaki iş ortağım olursun?’ sorusunu dile getirebilmesidir.”

Yakup Bayrak yeni manifestoları DaaS ile ilgili sözlerine şöyle devam etti; “…yola çıkarken, ‘hedefimiz asla sadece para kazanacağımız işi yapmak olmamalı. Önce köhnemiş, doğru çalışmaktan uzak sistemleri değiştirebilme cesaretini gösterebilmeli, sonra da tecrübelerimizi aynı yola çıkanlara rehberlik etmek için kullanmalıyız’ demiştik. Şimdi müşterilerimize, yıllardır hüküm süren, ‘değiştirilmesi bile teklif edilemeyeceği düşünülen’ gelir modellerini kökünden söküp atmayı teklif ediyoruz. SHERPA olarak hem müşterilerimize hem de sektörde rekabet ettiğimiz meslektaşlarımıza yol gösterebilmek ve ilham verebilmek için DaaS ile daha iyisinin mümkün olduğunu kanıtlayabileceğimize yürekten inanıyoruz.”

Teknoloji Makaleleri