Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü: “Antarktika’ya bilim üssü kurulması çalışmalarına hız verdik. TÜBİTAK ve İTÜ ile hazırlayacağımız yol haritasını çalışıp ülkemiz için büyük bir adım atmayı planlıyoruz.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görevlendirildiği “Antarktika kıtasına üs kurma konusundaki çalışmalar” hızlanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın görevlendirildiği “Antarktika kıtasına üs kurma konusundaki çalışmalar” hızlanıyor. Bu kapsamda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından bilim insanları incelemelerde bulunmak üzere Antarktika’ya yola çıkmaya hazırlanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce bazı üniversiteler ve STK’ların çalışmalar yaptığı Antarktika konusunda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı görevlendirdi. Bakanlık, yol haritasını ve eylem planını belirledi. Bu yol haritasına göre, öncelikli olarak Türk bilim adamları ile uzmanların yer aldığı bir çalışma grubu oluşturulacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika’ya bilim merkezi kurulması çalışmasının bakanlık olarak kendilerine verildiğini belirterek, Türkiye’nin Antarktika’da bilim üssü olacağını, Antarktika ile ilgili alınan kararlarda söz sahibi olmak için çalışılacağını belirtti. Bakan Özlü, “TÜBİTAK ve İTÜ ile hazırlayacağımız yol haritasını çalışıp ülkemiz için büyük bir adım atmayı planlıyoruz” diye konuştu.
“ÜLKEMİZİ GURURLANDIRACAĞIZ”
Antarktika çalışmaları İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) önderliğinde Türkiye’nin bilimsel çalışmalar yürüten “ilk ve tek” kutup araştırma merkezi PolReC tarafından yürütülüyor. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, bu kapsamda bilim insanlarının Antarktika’da çalışmalara başladığını, daha fazla bilim insanının da yola çıkmaya hazırlandığını belirtti. İTÜ Rektörü Karaca, Antarktika kıtasında Türkiye’nin bilimsel çalışmalar yürüten “ilk ve tek” kutup araştırma merkezi PolReC’in ülkemize gururlandıracak çalışmalara imza atacağına inandıklarını belirterek şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyu önemseyerek Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını görevlendirmesi ile çalışmalar hız kazandı. Hem motivasyon, hem de bilimsel çalışmalara verilen önemin sorumluluğunu üstlenmiş olmak gurur verici. Bu kapsamda Antarktika’da gerçekleştirilecek çalışmalarla ülkemiz için gururlanacağımız bilimsel çalışmalara imza atacağız”
İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Yard. Doç. Dr. Nazlı Olgun Kıyak’ı 11 Şubat 2017 Cumartesi günü çalışmalarını yapmak üzere Şili Antarktik Üssü’ne gönderecek. Yolculuk öncesi açıklamada bulunan bilim insanı, “Kutup araştırmalarında Türkiye’nin başarılı olabileceğine inanıyorum. Çok önemli bir fırsat ele geçirdim ve bu yüzden ben de elimden gelenin en iyisini yapmak istiyorum.” diye konuştu.
DÖRDÜNCÜ BİLİM İNSANI DA GİDİYOR
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Merkezi PolReC, yabancı ülkelerin kutup bilimleri ile ilgili birimler arasında yapılan anlaşmalar kapsamında, bilim insanlarını Antarktik Üssü’ne göndermeye devam ediyor.
28 Aralık 2016 tarihinde Erciyes Üniversitesi öğretim elemanı Prof. Dr. Gökhan Halıcı Çek Antarktik Üssü’nde görev almak için yola çıkmış, 10 Ocak 2017 tarihinde TÜBİTAK’tan Dr. Evrim Kalkan ve 19 Ocak 2017 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) Araş. Gör. Adil Enis Arslan Bulgaristan Antarktik Üssü’ne çalışma yapmak üzere gitmişti. İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Yard. Doç. Dr. Nazlı Olgun Kıyak ise 11 Şubat 2017 Cumartesi günü Şili Antarktik Üssü’nde görev almak üzere yola çıkacak.
“ANTARTİKA’YA GİTMEK BENİ HEYECANLANDIRIYOR”
İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Dr. Nazlı Olgun Kıyak, Antarktika seyahati öncesinde şunları söyledi:
“Antarktika ve çevresinde metan döngüsü ile ilgili de bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmamış. İklim değişimi de göz önünde bulundurularak, Antarktika gibi hassas bir bölgede metan döngüsünün araştırılması, gelecekte küresel ölçekte oluşabilecek çevresel değişimleri tahmin etmek ve anlamak için önemlidir.”
Antarktika’da 20 gün kalacağını anlatan Yrd. Doç. Dr. Nazlı Olgun Kıyak, “Antarktika’ya gitmek benim bir hayalimdi. Çoğu insanın hayalinin ötesinde bir şey bu. Bilimsel araştırma gemilerinde daha önce seyahat ettim. Çok farklı yerleri tanıma fırsatım oldu. Başarmamız için yeterince değerli bilim insanlarımız mevcut. Kutup araştırmalarında Türkiye’nin başarılı olacağına inanıyorum” diye konuştu.
İTÜ PolRec Hakkında
İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜ PolReC) 17 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile kurulmuş, Türkiye’nin kutup bilimleri çalışmaları yapan ilk ve tek merkezidir.
Çalışmalarını eğitim/halka erişim, politika/hukuk ve bilim olarak 3 başlıkta yürütmektedir. Türk bilim insanlarının Antarktik çalışmaları 1967 yılında Kıta’da bulunan merhum Atok Karaali’ye dayanmaktadır.
İTÜ PolReC Danışma Kurulu üyesi bilim insanlarının Antarktik çalışmaları ise 1980’lerde başlamıştır. 1967 yılından 2016 yılına kadar Türk bilim insanları bireysel girişimler ile Kıta üzerinde çalışmalar yapmış, hatta 3 Türk bilim insanının isimleri Kıta’da 3 farklı noktaya verilmiştir.
İTÜ PolReC Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy, ilk defa 2006 yılında Antarktika Kıtası’nda bulunmuş ve bilimsel çalışmalar yapmıştır. 2016 yılında 7 Türk üniversitesi ve TÜBİTAK tarafından desteklenen, 13 bilim insanının katıldığı, Türk Antarktik Araştırma Seferi 2016 gerçekleşmiş ve Türkiye’nin ilki olmuştur.