Bu yıl “Smart Connections” temasıyla düzenlenen 2.Global Satshow Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. MÜSİAD stratejik partnerliğinde, EMEA Uydu Operatörleri Birliği (EMEA Satellite Operator’s Association – ESOA) ev sahipliğinde düzenlenen 2’nci Global Satshow’un ilk gününde Mars One Projesi’nin CEO’su Bas Lansdorp “Address: Colony Street No:2025, Mars” başlıklı bir konuşma yaptı.
Lansdorp oturumunda 2027 yılında Mars’a koloni kurmak üzere gönderilecek olan ilk dört kişilik grubun nasıl belirleneceğini, Mars’a koloni kurmanın maliyetini ve olası senaryoları değerlendirdi.
İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen 2. Global Satshow’un ilk gününde Mars One Projesi’nin CEO’su Bas Lansdorp, “Address: Colony Street No:2025, Mars” başlıklı konuşmasında yüzyıllar sonra 21. Yüzyılın Mars’ta koloni kurmak için dünyadan ayrılan insanlarla anılacağını kaydetti.
“Neden insanlar Mars’a gitmek istiyor ve neden gitmeliler” sorusuna yanıt arayarak konuşmasına başlayan Lansdorp, “Ben inanıyorum ki bundan 500 yıl sonra çocuklar tüm güneş sistemini ve dünya hakkında her şeyi biliyor olacaklar ve 21. Yüzyıla ilişkin öğrendikleri ilk şey, insanlığın başka bir gezegende yaşamak dünyadan ayrıldıkları olacak. Bu yüzden bunu ilk önce kimin yaptığının bir önemi yok ve tek bildiğimiz bu yüzyıl içinde birileri Mars’a gitmiş olacak” dedi.
Lansdorp, “İnanıyorum ki bu proje başarılı olsun ya da olmasın çocuklara astronot, mühendis, bilim adamı olmak konusunda ilham olacak. Yeni meslekler ortaya çıkacak ve bu mesleklere talep artacak. Daha da önemli olan Mars’a gitmek, dünyanın ne kadar önemli olduğunu da anlamamıza vesile olacak. Çünkü kıyasladığınızda Mars kuru bir çölden ibaret bir gezegen. Dünya ise yaşamımız için gerekli olan her şeye sahip. Dünyanın ne kadar özel olduğunu ve ona daha fazla özen göstermemiz gerektiğini göstermesi açısından da önemli bir adım olacak” şeklinde konuştu.
İlk projenin 2020’de hayata geçirileceğini kaydeden Lansdorp, “Bu bir demo proje olacak. Güneş panelleri kurulacak, oradaki suyun içilecek hale getirilmesi sağlanmaya çalışılacak. 2022’de yüzeye yerleşeceğiz. Yeterince su elde edilecek ve inşaat fazına geçeceğiz. 2024’te yaşam destek üniteleri gidecek. Yarı yoldan geri dönme şansı yok bu yüzden bir daha dünyayı göremeyeceklerini bilmeleri gerekiyor. Nihayetinde 2027’de ilk ekip dönmemek üzere Mars’a gidecek” dedi. Lansdorp bugün hala dünyaya ilişkin insanlığın çözemediği ve bilmediği çok şey olduğunu ifade ederken insanların Mars’a gerçek anlamda yerleşip araştırmalara başlaması için on yıllar geçmesi gerekebileceğine işaret etti. “Zaten ilk etapta çok sayıda kurulum işleri olacak, giden ekipmanların kurulması, güneş panellerinin hazır hale gelmesi ve faaliyete geçirilmesi vs. uzun zaman alacak” diye konuşan Lansdorp “Ancak tüm olasılıklar değerlendirildiğinde ve dünyadan fırlatılan bir roketin Mars’ta yörüngeye oturması yedi ay sürdüğü de düşünülürse Mars’a gitmek ve yeni bir yerleşim kurmak onları geri getirmeye çalışmaktan çok daha güvenilir görünüyor” şeklinde ifade etti.
“İlk koloniyi kurmanın maliyeti 6 milyar dolar”
Neil Armstrong’u örnek veren Lansdorp “Aya ilk ayak bastığında daha önce kimse bunu yapmamıştı ve kimse haliyle aydan ayrılmamıştı ve üstelik bu oldukça riskliydi. Geri dönememe ihtimali yüzde 50 idi ve bu bugünün şartlarında çok yüksek ve kabul edilemez bir risk” yorumunu yaptı. Gidecek ilk ekiple ve şartlarla ilgili daha detaylı bilgiler veren Lansdorp şöyle devam etti: “Bu arada seçilen insanlar arasındaki ilk ekibi düşünün. Farklı ülkelerden, birbirinden belki pek hazzetmeyen insanlar başka bir geleceğin mümkün olduğunu göstermek için bir araya gelecek. En sevdiğiniz üç arkadaşınızla kayak yapmak için dağa gittiğinizi ve hava koşulları nedeniyle geri dönemediğinizi düşünün. İlk günler sorun yaşamazsınız belki ancak en sevdiğiniz arkadaşlarınızla bile birkaç ay aynı evde kapalı kalırsanız herkes ve yaptıkları her şey sizin için fazlasıyla sinir bozucu olmaya başlayacaktır.”
Projenin en çok merak edilen aşamalarından birinin finansman süreci olduğunu kabul eden Bas Lansdorp bu konunun dünyanın her yerinde en çok sorulan sorulardan biri olduğunu kaydetti. “Mars’a gönderdiğiniz her 1 kilo 100 bin euro” diyen Lansdorp, “İlk koloniyi kurmanın maliyeti 6 milyar dolar olacak. Bu tutar bizler gibi küçük bütçelerle yaşayan insanlara çok görünebilir ancak dünyanın en zenginleri açısından düşünüldüğünde o kadar da yüksek maliyetler değil. Bu dünyanın en zenginleri için bir yatırım olduğu kadar aynı zamanda dünyaya bırakacakları bir miras da olacak. Bu açıdan bakıldığında yaklaşık 40 milyarderin kolaylıkla karşılayabileceği bir organizasyon. Biz şu aşamada sponsorluk ve yayıncılık hakkı için 4.5 milyar dolara bir partner bulduk. İşin bir de fikri mülkiyet hakları var. Az su ve az ışıkla bitki üretmekten tutun, enerji üretimine varana kadar elde edilen tüm buluşlar dünya üzerinde de uygulanabilir projeler olacaklar ve fikri mülkiyet haklarıyla Mars’ta devam eden projelerimizi finanse etmeye devam edeceğiz. Aslında Mars’a ilk koloniyi göndermenin maliyeti sekiz olimpiyat düzenlemekle aynı olacak.”
“Katılımcıların ekip ruhu kazanması önemli”
Seçilen yüz kişilik ekibin diş, sağlık, mühendislik, bitki üretimi vs gibi konularda eğitildiklerini söyleyen Lansdorp, bu insanların duygusal ve psikolojik süreçlerini de en iyi şekilde yönetebilmeleri için eğitildiklerini belirtti. Aynı zamanda ekip olarak davranma becerilerini geliştirmeye çalıştıklarını kaydeden Lansdorp, “Oraya gittiklerinde ekipten bir kişi vazgeçerse tüm ekip dağılır. O nedenle en zor şartlar altıda bile dayanıklılıklarını test ediyoruz bu eğitim sürecinde. 10 yıl gibi bir süre tüm bu alanlarda eğitildikten sonra bu insanların tam anlamıyla orada yaşamaya uygun hale gelmelerini hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Teknik olarak bu projeyi hayata geçirmenin mümkün olduğuna yürekten inandığını konuşma süresince birkaç kez vurgulayan Lansdorp “Bunu başarabileceğimize inancım tam ancak başaramasak bile insanlara bunu düşündürmek en azından Mars’a gitme hayalini kurdurmak istiyorum” dedi.
“Mars’a tek yönlü bir yolculuk fikri kulağa biraz ürkütücü geliyor ancak 100 yıl önce Avrupa’dan Amerika’ya göç eden insanları düşündüğünüzde onlar da dönmemek üzere ve herkesi arkalarında bırakarak daha kötü eğitim, sağlık ve yaşam şartlarını göze alıp gitmişlerdi” diyen Lansdorp ekledi: “Üstelik mektupla haberleştiğinizi düşünün 100 yıl önce 20 ay mektubu göndermek ve 20 ay da yanıt beklemek sürüyordu ve üstelik yolda kaybolma ihtimali çok yüksekti. Oysa bugün Mars’tan dünyaya whatsapp’la yazışabilirsiniz, görüntülü arama biraz can sıkıcı olabilir çünkü 3 dakika gecikmeli geliyor yanıtlar ancak haberleşme ve ulaşım olanaklarının son yüzyılda bile ne kadar geliştiğini düşünürseniz aslında o kadar da korkutucu olmaktan çıkıyor tüm bunlar.”
“Mars’ta koloni kurmak tüm zamanların en popüler işi”
5.5 yıl önce Mars One Projesi’ni hayata geçirmeye karar verdiklerinde kimsenin onları ciddiye almadığını belirten Lansdorp “Birkaç yıl önce ilk iş başvuruları alırken 200 bin insan web sitemiz üzerinden Mars One projesinde çalışmak için başvurdu. Bu sanırım uzun yıllardır bir iş için yapılan en yüksek başvuru seviyesi ve tüm zamanların en popüler işi olabilir” dedi.