Pazartesi, Aralık 23, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

2023 vizyonu için Dijital Kamu Bilişim Zirvesi Antalya’da düzenlendi

idc globaltechmagazineInternational Data Corporation (IDC) Türkiye, Kamu Bilişimcileri Derneği, Bilgi Güvenliği Derneği ve ISSA Türkiye iş birliğiyle Antalya Kaya Palazzo Golf Resort Otel’de Kamu Bilişim Zirvesi gerçekleşti. 24-26 Kasım 2016 tarihleri arasında gerçekleşen 3 günlük zirveye yaklaşık 60 ayrı kurumun Bilgi Teknolojileri Daire Başkanları ve Müdürleri katıldı. Çeşitli sunum ve panellerin yapıldığı zirve boyunca akıllı devlet için atılması gereken adımlarla kamu kurumlarının e-devlet girişimleri tartışıldı.

“Zirvenin ana konusu siber güvenlik ve dijital dönüşüm”

Türkiye’de dokuzuncu yılını kutlayan IDC’nin Ülke Müdürü Nevin Çizmecioğulları, temel amaçlarının kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerini tedarikçi bağımsız bir ortamda bir araya getirerek, vizyonlarını, deneyimlerini ve başarı öykülerini aktarmaya olanak sağlamak olduğunu, ülkenin içinde bulunduğu zor döneme rağmen çok sayıda devlet kurumunun daire başkanları ve müdürlerinin konferansa katıldıklarını belirtti. Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesinde kamu kurumlarının performans ve hizmetlerinin verimliliğini ve kalitesini artırmak için teknoloji kullanımını daha makul seçmek ve uygulamak istediklerini anlatan Çizmecioğulları, aynı zamanda artan güven ve başarı ile teknoloji programlarını yönetmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Zirveye sektörden yaklaşık 100 bilişim teknolojisi yöneticisinin katıldığını ifade eden Çizmecioğulları, etkinliğin ana konusunun siber güvenlik ve dijital dönüşüm olduğunu bildirdi.

Dijital dönüşüm kavramları, sanal gerçeklik, robotik bilişsel teknolojiler gibi inovasyon hızlandırıcıların üzerine oturduğu üçüncü  platform teknolojilerinin, bulut, analitik, sosyal medya ve mobilitenin birlikte kullanımıyla mümkün olacağını anlatan Çizmecioğulları, “Bu teknolojilerin uygulamalarıyla sağlık, eğitim, adalet, ulaşım ve akıllı şehirler hayatımızda daha yaygın olarak kullanılmaya başlanacak.” dedi.

Gelişmiş ülkelere göre Türkiye’nin, çok geride olduğu servis yazılım harcama oranının artırılması gerektiğine işaret eden Çizmecioğulları, mevcut donanım yatırımlarının üzerine eklenecek hizmetlerle vatandaşa daha iyi hizmet götürülebileceğini kaydetti.

Kamuda dijital dönüşümle vatandaş memnuniyetinin en üst düzeye çıkarılmasının amaçlandığını ifade eden Çizmecioğulları, bilişim teknolojileri yöneticilerinin, sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak kamuda merkezi bir yapılanmanın olması için aksiyon alınması gerektiğini söyledi.

Konferansa yurtdışından katılan IDC’nin kamudan sorumlu Araştırma Direktörü Massimilliano Claps, dünya genelindeki dijital dönüşüme bakıldığında, “Akıllı Devlet” olma yolunda ilerleyen ülkelerin daha başarılı olacaklarını vurgulayarak, söz sahibi kurumların ekonomiyi ve toplumu bilgilendirerek cesaretlendirmeleri gerektiğini anlattı.

“Türkiye, dünyada DDOS saldırısına uğrayan ülke sıralamasında yüzde 6 ile 7’nci sırada. Bilişim sektöründe siber güvenlik kavramı, önümüzde süreçte kişileri, işletmeleri ve ülkeleri en çok ilgilendiren konulardan biri olacak.”

“Kamuda Dijital Dönüşüm” adli panelde konuşan İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Tayfun Acarer, ilginç bir sektör olan bilişim sektörünün hızla geliştiğini, bu nedenle dün, bugün ve yarının tanımını yapmanın zor olduğunu söyledi. Acarer ayrıca, Türkiye’nin dünyada DDOS saldırısına uğrayan ülkeler arasında yüzde 6 ile 7’nci sırada yer aldığını belirterek, “Bilişim sektöründe siber güvenlik kavramı, önümüzde süreçte kişileri, işletmeleri ve ülkeleri en çok ilgilendiren konulardan biri olacak.” dedi.

“Bilişim Bakanlığının kurulması için girişimlerde bulunuyoruz”

Kamu Bilişimcileri Derneği (KBD) İkinci Başkanı ve Anadolu Ajansı (AA) Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Yakup Şıvka, kamu kurum ve kuruluşlarında çok güzel projelerin olduğunu, ancak bunların kurumlar arasında duyurulması konusunda sıkıntılar yaşandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Kamu tarafındaki en büyük eksikliği, denetim ve üst çatı olmaması olarak görüyorum. Kamuda bilişim alanında üst birliktelik yok. Sektörün bir kısmı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bir kısmı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bir kısmı Türksat ve TÜBİTAK tarafından yürütülüyor. Ancak sektörde hedef konulması ve denetlenmesi anlamında üst kurum yok. Buradan siyasilere sesleniyorum: Bilişim Bakanlığının kurulmasının vakti gelmiştir. Bilişim Bakanlığının kurulması için dernek olarak girişimlerde bulunuyoruz, bu fikrin altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz.”

Kamu Bilişim Zirvesi’nin ana sponsorlarından Cisco, HP, Intel, Microsoft ve UITSEC’in yöneticileri, kamu’nun dijital projelerini desteklemek amacıyla kullanılan bilgi ve iletişim teknolojilerini ve bu doğrultuda oluşturdukları çözüm deneyimlerini aktardı. Zirveye destek veren diğer sponsorlar arasında Check Point, Forcepoint, Fortinet, IBM, NATEK, NetApp, Nutanix, Paloalto, Trend Micro, VmWare, ESET, Symantec, Netcom, Net iletişim, Prolink, Red Hat, Türksat, Verisoft, Brocade, Veeam, Infrasis ve Avaya vardı.

Teknoloji Makaleleri