Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı Nesnelerin İnterneti Zirvesi (İnternet of Things Summit) ikinci defa İstanbul’da gerçekleştirildi. Cisco ve Intel’in ana sponsorluğunda düzenlenen Zirve’de, nesnelerin internetinin iş dünyasına etkileri ele alındı. Nesnelerin internetinin hayatımızı çok hızlı değiştirdiğini kaydeden Cisco Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Cantürk, “İnternet bugün sadece nesneleri değil süreçleri veriyi, bilgiyi ve insanları bağlıyor. Bu sayede toplumların, insanların hayatı değişiyor” dedi.
Dijital Girdap’ın artık bir takım endüstrileri içine çekip kırdığına, sonra da yeniden şekillendirdiğine dikkat çeken Cantürk, “12 büyük endüstride önde gelen lider kurumların yüzde 40’ı önümüzdeki 5 yıl içinde dijital pozisyon alamazsa lider pozisyonlarını kaybedecekler. 12 sektörden 6 tanesi – sağlık, enerji, üretim, finans ve perakende- önümüzdeki 10 sene içinde 24 trilyon dolar ekonomi büyüklüğü yaratacaklar. Bu büyük fırsatı yakalamak için şirketler teknoloji yerine iş modellerine ve gerçek iş çıktıları yaratacak çözümlere odaklanmalılar” diye konuştu. Konuşmasında nesnelerin interneti uygulamalarının farklı sektörlerde yarattığı değişimlerden örnekler veren Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın da teknoloji üretimi konusuna dikkat çektiği konuşmasında, “Türkiye’de tüketiyoruz ama üretmiyoruz. Uygulamalarda kaçırdığımız treni nesnelerin internetinde yakalamamız ve üretmemiz gerekiyor. Ezber bozan zamanlar farklı farklı şirketlerle hayatımıza girmeye başladı. 50 milyar dolarlık cihaz ve 19 trilyon dolarlık bir nesnelerin interneti ekonomisinden söz ediyoruz” diye konuştu. Giyilebilir teknoloji, akıllı tarım, Sanayi 4.0 ile ilgili teknolojilerin ekonomiyi yönlendireceğini dile getiren Aydın, Hollanda’nın 887 bin tarım çalışanıyla 90 milyar dolar tarım ihracatı yaptığına dikkat çekti. Aydın, Türkiye’de 17 milyon tarım çalışanı ile 20 milyar dolarlık ihracat yapıldığı belirtti ve “Emek yoğun tarım yapıyoruz, Hollanda sensörlerle yapıyor. Domatesin ne kadar olgunlaşacağını, bulutların ne kadar yağmur yağdıracağını, erken hasat zamanını bilim ve teknoloji ile çözmüş durumdalar. Türkiye ekonomisi ile Hollanda’nın GSMH’si aynı. Tarımda 90 milyar dolar ihracat yapsak hayat çok farklı olur” dedi
Kesintisiz deneyim sunan platformların devri
Zirvede gerçekleşen CEO’lar panelinde konuşan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de bugün birçok teknoloji şirketinin otomobil geliştirme konusunda çalıştığını belirterek, “Bugün bizim işimizi elimizden almaya çalışan teknoloji şirketleri var, kendimizi müdafaa etmeye çalışıyoruz. Elektroniğin otomotivin içindeki oranı yüzde 1-2’ler seviyesindeyken, bugün yüzde 20’lere yükseldi, bu rakamın kademeli olarak yüzde 70’lere varacağı öngörülüyor. Zamanında müdahale edip, kendi sektörümüzün içinde, yazılım sektörüyle paydaş olarak yola devam etmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Fikri iş modeline çevirme dönemi başladı
Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan da iş modellerini dijitale yönelik olarak değiştirmeye başladıklarını kaydetti. Erdoğan, “Eskiden ‘fikir her şey’ derdim ama bu değişiyor, fikir çok fazla… Bu fikirleri hayata geçirecek iş modelleri önem kazandı. Bunları iş hayatına nasıl dönüştüreceksiniz, artık bu tip fikirleri alıp iş modeline dönüştüren şirketler Silikon Vadisi’nde iş yapmaya başladı. Burada çok ciddi potansiyel var. Endüstri 4.0 çok hızlı gelişti, her şeyi internete bağlarsınız ama nasıl bir iş modeli yaratacaksınız bu önemli. Mesela akıllı evler harika ama bu evleri satmak başka bir iş… İnşaat ve otomotiv şirketleriyle en başından işe birlikte girmemiz gerekiyor” dedi. Migros Genel Müdürü Özgür Tort da tüm operasyonlarda dijitalleşmeyi ön plana aldıklarını belirterek, “Migros mağazalarına 40 bin kişi çalışıyor. Günde 2-3 milyon misafir ağırlıyoruz. Bu operasyonda dijitalleşme misyonu çok kritik… Çalışanların teknolojiyi içselleştirmesi ve müşterilerin lehine kullanması için çalışıyoruz” dedi.
30 yılda yapacağımız işi 10 yılda yaptık
Dijital dönüşüm sayesinde ise çok hızlı yol kat ettiklerini kaydeden Defacto Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Ateş, “Bugün 12’inci yılımızdayız, 25 yaşımızda 50 ülkede online, 100 ülkede fiziksel satış hedefimiz var. Amazon’da satış yapmaya başladık, gurur duyuyoruz. Dijital bizim işimizi çok hızlandırdı. 30 yılda yapacağımız işi 10 yılda yaptık. Dijital dönüşüm başlattık, Defacto teknoloji şirketi kurduk, 100’den fazla mühendis çalışıyor. Moda sektöründe ilk akıllı depoyu hayata geçirdik, hızımızı çok artırdık, tedarikçilerimizle kendi sistemimiz üzerinden konuşuyoruz, yönetiyoruz. Kaliteli ve hızlı bir tedarikçi işbirliği sağladık. Doğru ürünün doğru miktarının mağazalarımızda olması çok önemli… Mağazalarımızda yüzde 95 oranında doğru bedenler tahminler yapabiliyoruz. Omni channel’ı hayata geçirdik, 400 mağazamızda click and collect, reserve and collect yapıyoruz. Yeni müşterilerimize ve ciroya çok önemli bir katkı sağladı” dedi.
İnternet çıktı, mertlik geri geldi
ETS Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy da 2014 yılı sonuna doğru artık teknoloji kullanan firma olmaktan çıkıp teknoloji firması olmaya karar verdiklerini söyledi. Ersoy, “Geçen yıl itibariyle tüm yatırımımızı buna yaptık. Teknoloji şirketi olmazsanız, tur operatörü olarak geleceğiniz kalmadığını göreceksiniz. Eskiden barut bulundu mertlik bozuldu denirdi, bende diyorum ki internet çıktı mertlik geri geldi, artık kimse yanlış ürettiği ürünü savunamaz. Forumlar, buralarda yapılan yorumlar çok acımasız… Ürettiğiniz şeyi insanların çok iyi algılatmanız lazım” dedi. Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, iş akış biçimlerinin değişeceğini öngördüklerini ve bu konuda stratejik davrandıklarını kaydetti. Okyay, “Bugünün yükselen şirketlerine baktığımızda Uber, Airbnb gibi ihtiyaç sahibi ile sağlayıcıyı bir araya getiren ve müşteriye kesintisiz bir deneyim vadeden platform sunan firmaları görüyoruz. Geleceğin müşterisini hayal ettiğimiz zaman, yüksek teknolojiyi kullanan, bunu fark yaratmasını bekleyen, kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetleri tercih eden bir profil canlandırabiliriz” dedi.