Fransa merkezli mühendislik ve teknoloji danışmanlığı şirketi AKKA Technologies, birçok uluslararası yatırımcının temkinli davranmayı tercih ettiği bir dönemde, Türkiye’deki yatırımlarını genişletme kararı aldı. Şirket, Türkiye’den “hizmet ve Ar-Ge ihracatı” hedefliyor.
Dünyanın önde gelen mühendislik ve teknoloji danışmanlığı şirketlerinden Fransa merkezli AKKA, Türkiye’deki yatırımlarını genişletme kararı çerçevesinde “AKKA Technologies Türkiye” isimli yeni bir şirket kurarak Türkiye’yi, bölge ülkelerine hizmet ihraç edeceği bir “hizmet ve Ar-GE merkezi” haline getirmeyi planlıyor.
AKKA, dünyanın en büyük otomotiv üreticilerinden Mercedes Benz’le ortak iştiraki MBtech ile 2009 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyordu. MBtech aracılığıyla Türkiye’nin önde gelen otomotiv üreticilerine mühendislik hizmetleri sunan şirket, Türkiye’deki operasyonlarını, otomotivin yanı sıra havacılık, savunma, sağlık gibi farklı sektörlere yönelik genişletme stratejisi çerçevesinde AKKA Technologies Türkiye’yi kurdu. AKKA Technologies Türkiye, her yıl yüzde 15 organik büyüme hedefliyor. Şirket ayrıca birleşme ve satın alma yoluyla inorganik büyüme fırsatlarını da yakından takip ediyor.
AKKA Technologies Türkiye Ülke Müdürü İhsan Sürmeli, “Mercedes Benz grubu içinde mühendislik ve teknoloji alanında danışmanlık hizmeti verme amacıyla kurulan MBtech, Türkiye ofisini 2009 yılında kurmuştu. MBTech 2012 yılı itibari ile %65’lik katılım oranıyla Fransız kökenli AKKA Technologies Group’a satıldı. MBtech, 15 kişilik bir ekiple başladığı Türkiye organizasyonunda geçen süre zarfında ekibini 80 kişiye çıkararak önemli bir büyüme performansına imza attı. Şimdi ise AKKA’nın gücü ve birikimini Tükiye’ye daha da çok taşıyarak yepyeni bir döneme giriyoruz. AKKA Technologies Türkiye, Ekim 2016 itibariyle AKKA’nın Türkiye’deki ikinci temsilcisi olarak kuruldu. AKKA, bu şirketin kurulumuyla birlikte Türkiye pazarının taşıdığı güce ve potansiyele inandığını fazlasıyla göstermektedir” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Önümüzdeki dönemde Türkiye’de artan talebe bağlı olarak bir ‘prototip atölyesi’ ve ‘elektromanyetik laboratuvarı – EmC Lab’ kurmayı hedefliyoruz. Böylece Türkiye’yi AKKA Technologies’in bölge ülkelerine hizmet ihracat ettiği bir ‘bölgesel hizmet ve Ar-GE merkezi’ haline getirmek istiyoruz. Türkiye’de kurulacak prototip atölyesi ile müşerilerimize vermekte olduğumuz mühendislik desteğini, konsept geliştirme aşamasından, seri üretim öncesi ön modelleme aşamasına çekebileceğiz. Ayrıca EmC Lab ile de yurtdışında yaptırdığımız birçok testi Türkiye’de yapabileceğiz.”
Elektromanyetik testler Türkiye’de yapılacak
AKKA Technologies’in Türkiye’de kurmayı planladığı “EmC Lab”, Türk sanayisinin çok ihtiyaç duyduğu ve yurtdışında yaptırdığı “elektro-manyetik testlerin” Türkiye’de yapılabilmesini sağlayacak. Elektromanyetik laboratuvarı, her türlü elektriksel araç ve elektroniğin elektromanyetik dayanıklılığını ve çevreyle uyumlu, zararsız bir şekilde çalışabilme özelliğini ölçebilmek için tasarlanmış bir laboratuvar. AKKA’nın şu anda Almanya’da bir EmC Lab’i faaliyet gösteriyor. AKKA Technologies’in, Türkiye pazarına verdiği önem doğrultusunda hedefleri arasında ayrıca “IT Hub”ını Türkiye’de kurmak da var. Böylece AKKA, Türkiye’deki lokasyonunu bir bölgesel IT destek merkezi olarak da konumlandırabilecek.
Türkiye’de mühendisliğe ve uzmanlığa yatırım yapacak
AKKA Technologies farklı İnsan Kaynakları politikası ile de Türkiye’nin mühendislik birikimine katkı sağlayacak. Bu politika kapsamında “yönetim” ve “mühendislik” birimlerini birbirlerinde ayrı kariyer fırsatları yaratacak şekilde tasarlayan firma, ücret düzenlemesini de buna göre şekillendiriyor. Firma böylece, aynı deneyime sahip bir mühendis ile bir yöneticinin “eşit gelir” elde etmesini sağlıyor, mühendislerini kendi alanlarında ilerlemeye ve deneyimlerini artırmaya teşvik ediyor.