Vodafone, Türkiye’deki 10’uncu yılında Türkiye Vodafone Vakfı aracılığıyla başlattığı Dijital Kalkınma Seferberliği kapsamında yeni yatırımlar için düğmeye bastı. Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında, sürdürülebilir kalkınma alanındaki başarılı çalışmalarıyla tanınan Habitat Derneği’nin işbirliğiyle hayata geçirilecek “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında, İstanbul, Samsun, İzmir, Kayseri ve Mardin olmak üzere 5 ilde yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara kodlama eğitimi verilecek. Eğitimler, her ilde yüz çocuğun katılımıyla gerçekleştirilecek hackhaton’lar ile sona erecek. Vodafone’un Türkiye için hedeflediği Gigabit Toplumu’na giden yolda önemli bir adım olacak “Yarını Kodlayanlar” projesiyle, 2 ayda toplam bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor.
Türkiye’nin Dijital Dönüşümüne liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone, 10’uncu yılını kutladığı Türkiye pazarında ekonomik ve sosyal kalkınmaya destek olma hedefiyle başlattığı Dijital Kalkınma Seferberliği doğrultusunda eğitimin dijitalleşmesine yönelik önemli bir projeye imza atıyor. Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında, sürdürülebilir kalkınma alanında öncü çalışmalar gerçekleştiren Habitat Derneği’nin işbirliğiyle başlatılan “Yarını Kodlayanlar” projesiyle, İstanbul, Samsun, İzmir, Kayseri ve Mardin olmak üzere 5 ilde 7-14 yaş arası çocuklara kodlama eğitimi verilecek. Gönüllü eğiticilerin yönetiminde düzenlenecek eğitimlerde öğrenciler programlamaya giriş, uygulama yapmak, hikâye oluşturmak ve oyun yapmak gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitim alacak. Her ilde yüz çocuğun katılımıyla gerçekleştirilecek hackhaton’lar ile sona erecek eğitimlerle 2 ayda toplam bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor. Vodafone’un Türkiye için hedeflediği Gigabit Toplumu’na ulaşılmasında önemli rol oynaması beklenen proje, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır’ın katılımıyla düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
Hasan Süel: “Türkiye’yi dijital geleceğe ve Gigabit Toplumu’na çocuklarımızla taşıyacağız”
Yakın gelecekte yaşamın her zaman her yerde “gigabit” hızında ve kesintisiz akacağına, bu geleceğin de dijital neslin eseri olacağına dikkat çeken Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, şunları söyledi:
“Türkiye’nin Dijital Dönüşümüne liderlik etmeyi hedefleyen bir şirket olarak, ülkemizde çocukların dijital kültürle yetişmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Kodlama bilen çocuklar, Türkiye için hedeflediğimiz Gigabit Toplumu’nun hem mimarları hem de aktörleri olacak. Ülkemizde önemli bir ihtiyaç olduğuna inandığımız dijital neslin yetişmesine katkıda bulunmak üzere yaklaşık 4 ay önce Dijital Kalkınma Seferberliği ilan ettik. Türkiye Vodafone Vakfı olarak bu seferberliği çocuklarımız ile birlikte başlatma kararı aldık ve Habitat Derneği işbirliğiyle çocuklarda kodlama bilincinin geliştirilmesine yönelik ‘Yarını Kodlayanlar’ projesini geliştirdik. Bu kapsamda, İstanbul, Samsun, İzmir, Kayseri ve Mardin olmak üzere toplam 5 ilde 7-14 yaş arası çocuklara kodlama eğitimi vereceğiz. ‘Yarını Kodlayanlar’ projesiyle 2 ayda toplam bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Bu çocuklarımıza uzun vadede farklı dijital platformlardan da ulaşarak dijital alandaki eğitim ve gelişimlerini sürdürmelerine destek olacağız. Diğer yandan, Aydın’ın Kasaplar Köyü’nde hayata geçirdiğimiz Vodafone Akıllı Köy’ün çocuklarına kodlama eğitimi vererek ileride tarım teknolojisine yönelik kendi kodlarını yazabilmelerini sağlayacağız. Vodafone olarak, Türkiye’nin dijitalleşme sürecine eğitim aşamasından başlayarak destek vermek, çocuklarımızı dijital geleceğe hazırlamak istiyoruz. Kodlama eğitimleri sayesinde ‘teknoloji tüketen’ değil ‘teknoloji üreten’ bir nesil yetiştirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’yi dijital geleceğe ve Gigabit Toplumu’na çocuklarımızla taşıyacağız.”
Sezai Hazır: “Toplumsal dönüşüm ve bilişim odaklı kalkınmayı çocuklarla gerçekleştireceğiz”
Toplantıda “Yarını Kodlayanlar” projesinin detayları hakkında bilgi veren Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır ise şunları kaydetti:
“Habitat Derneği olarak, 20 yıldır toplumsal dönüşüm ve bilişim odaklı kalkınma alanlarında çalışmalar yürütüyoruz. ‘Yarını Kodlayanlar’ projemizde bilişim odaklı dönüşümü çocuklar aracılığıyla gerçekleştirmek istiyoruz. Kodlama bilmek, artık okuma yazma bilmek kadar önemli. Kodlama eğitiminin önündeki en önemli engel, bu eğitimi verecek yeterli yetişmiş insan gücünün olmaması. Bu proje kapsamında biz kentlerdeki gençleri eğitiyoruz. Gönüllü eğitmen olarak yetiştirdiğimiz gençler de Türkiye’nin bilişim alanında yetişmiş insan gücüne sahip olması için 7-14 yaş arasındaki çocukları eğitiyor. Zincirin halkaları gibi dalga dalga ilerleyerek gençlerle çocuklara ulaşıyoruz. 5 ilde yürüttüğümüz bu projemizde yerel işbirliklerine önem veriyoruz. Eğitimlerde çocukların yüzündeki öğrenme azmini, eğitim bittikten sonra da çalışmaya ısrarla devam etmek istediklerini gördükçe, projedeki motivasyonumuz daha da artıyor.”
MIT’nin geliştirdiği Scratch programıyla öğrenecekler
“Yarını Kodlayanlar” projesindeki eğitimlerde, dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan Massachusetts Institute of Technology’nin (MIT) çocuklara yönelik geliştirdiği “Scratch” programı kullanılacak. Proje için özel eğitim alan 25 gönüllü eğiticinin yönetiminde gerçekleştirilecek 4 saatlik kodlama eğitimlerinde Programlama Nedir, Algoritma Öğreniyorum, Scratch’e Giriş, Scratch Hesabı Oluşturmak, Scratch’e İlk Adım, Scratch Stüdyosu, Dans Uygulaması, 10 Blokla Uygulama Yapmak, Kendi Orkestram, Karakterimi Hareketlendiriyorum, Özel Taşlar (Fonksiyonlar), Konuşma Balonları, Sahnelerle Hikayemi Oluşturuyorum, Labirent Oyunu, Helikopter Oyunu, Uygulamaya Eklentiler Yapmak gibi konular ele alınacak. Proje süresince, çocuklardaki gelişim ve dönüşüm Algoritma Beceri Testleri ile ölçümlenecek.
“Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında ücretsiz düzenlenecek eğitimler, kodlamaya ilgi duyan, 7-14 yaş aralığındaki her çocuğa açık olacak.
Beğenilen projeler dünyaya tanıtılacak
Eğitimlerin sonunda her ilde 100 çocuğun katılımıyla birer hackhaton da düzenlenecek. Çocukların 10 kişilik takımlara ayrılarak mBot Robot ve mobil uygulama eğitimleri alacağı hackhaton’larda üç boyutlu tasarım uygulaması Tinkercad, popüler “kendin yap” robotu mBot, basit bir arayüze sahip programlama ortamı Scratch ve hemen her nesneyi dokunmatik bir yüzeye çeviren icat kiti Makey Makey gibi malzemeler kullanılacak. Ayrıca, mBot Futbol Müsabakası ve Çizgi İzleyen Robot gibi etkinlikler düzenlenecek. Çocukların gruplar halinde birer proje çalışması yapacağı hackathon’larda öne çıkan projelerin yurtdışındaki çeşitli programlara da katılımı değerlendirilecek.