Dell, IoT teknolojilerinin spor müsabakalarında sıkça kullanılmaya başlamasıyla birlikte IoT teknolojilerinin futbolu nasıl kökten değiştirdiğini açıklıyor. Teknoloji birçok endüstride olduğu gibi profesyonel sporları da doğrudan etkiliyor. Yeni nesil çözümler sayesinde hakem hataları azaltılırken, izleyenlere ve saha kenarındaki ekiplere anlık olarak sağlanan veriler sayesinde daha keyifli anlar yaşatılıyor.
Hakemler ve saha kenarındaki ekiplere kameralar ve sensörlerden alınarak analiz edilen verilerin gönderilmesiyle elde edilen değerli bilgiler, tüm spor ekosistemini kökten değiştiriyor. Bilindiği üzere çizgi teknolojileri tenis, futbol, hokey gibi sporlarda hatta yelken yarışlarında rüzgara karşı hangi pozisyonun alınacağı konusunda dahi yardımcı oluyor.
Dell EMEA Kurumsal Ürünler Pazarlama Müdürü Burak Ereren, “Daha fazla sensör kullanılması, birbiriyle bağlantılı sistemlere kameraların eklenmesiyle IoT teknolojilerinin hayatın her alanında çok daha fazla görülmesi bekleniyor. Gartner’ın öngörülerine göre, 2020 yılında IoT cihazların sayısı 21 milyara ulaşacak. Bu da çok daha hızlı işlem gücü ve değer katacak analiz ihtiyacı anlamına geliyor. Bu vizyon doğrultusunda Dell, hem IoT hem de büyük veri gibi alanlarda şimdiden tüm kurumların geleceğe adapte olabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
Doğru karar Dell sunucularından hakeme ulaştı
Avrupa Futbol Şampiyonası 2016’da da kullanılan çizgi teknolojilerinin bir benzeri Brezilya’da düzenlenen Dünya Kupası 2014’te kullanılmıştı. Dünya kupasındaki statlara aralarında çatının da bulunduğu birçok alana yerleştirilen 14 kamera topun pozisyonunun 3 boyutlu şekilde belirlenmesine olanak tanıdı.
Kameralardan elde edilen veriler Dell sunucularına gönderildi. Saniyeden kısa bir süre içerisinde ise topun çizgiyi geçip geçmediği titreşim ve sinyallerle hakemlerin kolundaki saatlere gönderildi. Böylece hakemler hiçbir tereddüt yaşamadan doğru kararı verme şansı yakaladılar. Aynı teknoloji 2015-2016 sezonunda Fransa Futbol Ligi’nde (Ligue 1) kullanıldı.
Benzer teknolojiler otomobil yarışlarında da kullanılıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde yarışlara devam eden RCR Racing de IoT’den elde edilen verileri avantaja dönüştürüyor. Örneğin otomobilin tekerleklerine yerleştirilen sensörler yardımıyla RCR takımı adına yarışan sürücünün başarısı diğer otomobillerle kıyaslanabiliyor.
Bunun yanı sıra otomobilin bilgisayarda modellemesini yapan RCR ekibi, otomobilin her pit stop sırasında veriyi alarak Dell Edge Gateway 5000 serisine gönderiyor. Ardından Dell Statistica analitik platformu üzerinde işlenen veri, takıma gerçek zamanlı olarak motor ve otomobil hakkında detaylı bilgiler veriyor.
İlerleyen dönemde de özellikle giyilebilir teknolojiler yardımıyla daha fazla teknolojinin sporda doğallığı bozmadan yer alması bekleniyor. Bu sayede daha az hata ile adil bir oyun fırsatı yakalanıyor.