VMware NSX çözümüyle sayıları gün geçtikçe artan sanal iş yüklerinin çok daha hızlı ve çevik bir şekilde kurulması, yönetilmesi ve coğrafi sınır tanımaksızın dinamik bir şekilde taşınması mümkün olurken, güvenliklerinin üst seviyede ve granüler olarak sağlanması, altyapı CAPEX ve OPEX maliyetlerinde yüzde 85’e varan düşüşler sağlanması ve ‘datacenter migration’ projelerinde yüzde 80’e varan RTO kazancı sağlanması gibi pek çok avantaj da söz konusu olabiliyor.
Teknoloji gelişimi ve buna bağlı altyapı ve veri büyümesinin kurumlara getirdiği en yüklü maliyet kalemleri arasında yer alan ağ altyapısını genişletme zorunluluğuna teknoloji şirketi VMware’in çözümü çare olacak. Sanal ağ topolojilerinin donanımlardan tamamen bağımsız bir şekilde oluşturulmasını ve yönetilmesini sağlayan VMware NSX çözümü sayesinde, tüm ağ modeli, yalnızca yazılım katmanı kullanılarak, tekrar tekrar oluşturabiliyor ve en basitten en karmaşığa kadar saniyeler içerisinde ayarlanabiliyor.
İşletme ve sahip olma maliyetleri düşecek
VMware NSX teknolojisi; sürekli artış eğiliminde olan iş yükleri nedeniyle kurumlarda yönetilmesi çok zor, maliyetli, riskli ve karmaşık hale gelen network altyapılarını dünyanın önde gelen servis sağlayıcılarının sahip olduğu çeviklik ve hıza kavuşturuyor. Ağ fonksiyonlarını (anahtarlama, yönlendirme, güvenlik duvarı vb) donanım katmanından ayırarak yazılım katmanına taşıyan VMware NSX çözümü, kurumların network donanımı tarafında hem başlangıç yatırım maliyetleri hem de operasyonel maliyetlerinde yüksek oranlarda tasarruf etmelerini sağlarken, ağ topolojilerinin tanımlanması ve iletişime başlanması süreçlerini de günlerden saniyelere düşürüyor. Böylelikle donanım katmanlı ağ yapısının gerektirdiği işletme ve sahip olma maliyetlerinden tasarruf eden kurumlar kaynaklarını işlerini büyütmek için kullanabiliyor.
NSX Roadshow İstanbullular ve Ankaralılarla buluştu
Ağ altyapılarının yapılandırılmasında çığır açan çözüm, VMware’in İstanbul ve Ankara’da düzenlediği NSX Roadshow etkinliğinde kurumlara tanıtıldı. NSX Roadshow’da Ülke Müdürü Murat Mediçeler, İş Geliştirme Müdürü Ayhan Turhan ve NSX Sistem Mühendisi Dumlu Timuralp NSX çözümü hakkında bilgiler verirlerken, yapılan online demolarla da NSX platformu ile ilgili bazı senaryolar katılımcılara gösterildi. Etkinlikte VMware’den konuşmacıların yanı sıra NSX ekosisteminde yer alan ve teknoloji dünyasının önde gelen üretici firmalarından olan HPE ARUBA, BROCADE, CHECKPOINT, IBM, INTEL SECURITY, JUNIPER, PALO ALTO NETWORKS, SYMANTEC, TREND MICRO ve TUFIN’den katılan firma temsilcileri de kendi çözümlerinin NSX platformu ile entegrasyonu hakkında bilgiler vererek demolar gerçekleştirdiler.
Hacker saldırıları sanallaştırma katmanında algılanabilecek
Son dönemlerde sayısı hızla artan hacker saldırılarına karşı kurumlar yüklü maliyetlerde güvenlik yatırımı yapmak durumunda kalırken VMware NSX’in kurumlara sunduğu yeni güvenlik yaklaşımında Hypervisor katmanı kullanılarak bu yük ortadan kaldırılıyor. Hypervisor sayesinde kuruma ait bir web sayfasının çalışmakta olduğu sanal makine grubuna bir saldırı durumu gerçekleştirildiğinde, bu saldırının ilgili uygulama veya sanal makine üzerinde ek bir yazılım veya çözüm kurmak zorunda kalmadan, sanallaştırma katmanında algılanabilmesi ve engellenebilmesi mümkün oluyor. Böylelikle kurumlar, güvenlik çözümlerine yönelik ajanları her iş yüküne ya da sanal makineye kurmak zorunda kalmadan mevcut üreticiler ile çalışmaya devam edebiliyorlar. Bilgi güvenliği ve ağ güvenliği sektörünün önde gelen üreticilerinin sürekli vurguladıkları “Lateral Movement” yani bir saldırganın veri merkezi ağında rahatça hareket edebilmesi engelleyebilen VMware NSX çözümü ilgili güvenlik üreticileri için oldukça verimli bir platform haline geliyor.
Her kurum kullanabilecek
VMware NSX Roadshow etkinliğinde konuşan VMware Türkiye Ülke Müdürü Murat Mediçeler, NSX çözümü ile önceleri yalnızca büyük servis sağlayıcılarının sahip olduğu hızlı ve çevik ağ altyapılarına her ölçekten kurumun sahip olabileceğini vurguladı. Mediçeler sözlerini şöyle sürdürdü: “Sermaye harcamaları ve işletme harcamaları kurumların BT altyapılarını genişletirken en çok katlanmak durumunda kaldıkları yükleri barındırıyor. VMware NSX ile birlikte ağ cihazları tarafında bu maliyetlerde yüksek oranlarda tasarruflar sağlamak ve tıpkı sunucu sanallaştırmada olduğu gibi yazılım tabanlı platformların hız ve çevikliğini ağ tarafında da sunmak istiyoruz. Dünyada NSX bugün itibariyle 1400’ün üzerinde müşteride kurulu olup bunlardan 400 kadarı üretim ortamında çalışmaktadır ve bu sayı bu çeyrek sonu itibariyle 500’ü de aşacaktır. Ülkemizde de artık büyük referanslara sahip olan NSX’in önümüzdeki yıllar içerisinde sürekli artan bir ivme ile büyüyeceğini öngörüyoruz. Bu etkinlikler aracılığıyla sektörümüzde yazılım çözümlerine dair bilinci artırmayı da hedefliyoruz.”
Daha sonra söz alan VMware İş Geliştirme Müdürü Ayhan Turhan ise konuşmasında, dünyanın önde gelen araştırma kuruluşlarının verilerine dayanarak önümüzdeki 5-10 sene içerisinde veri merkezlerindeki teknik gelişmelerin nasıl olacağına dair projeksiyonları paylaştı ve bunları temel alarak NSX’in bugüne kadar beklentilerin de çok ötesinde hızlı olan büyümesinin bundan sonra da devam edeceğini söyledi.
NSX Uzmanı Sistem Mühendisi Dumlu Timuralp ise, VMware NSX platformunun en büyük avantajının, kurumların veri merkezlerinde zaten kullanılmakta olan sanallaştırma katmanına bir ek yazılım kodu olarak eklenen, hiçbir ağ donanımı değişikliği gerektirmeden, herhangi bir kesintiye sebep vermeden devreye alınabilen bir çözüm olması sayesinde kurumların yazılım tanımlı veri merkezi dünyasındaki yeni nesil güvenlik ve ağ fonksiyonlarını oldukça kısa sürede test ederek pratik kazanabileceklerini vurguladı.