Türkiye Bilişim Derneği TBD Kamu-BİB Kamu Bilişim Platformu-18, 19-22 Mayıs 2016 tarihleri arasında Antalya Belek’te gerçekleştirildi. Kamu ve özel sektörden birçok üst düzey yönetici ve uzmanın katıldığı etkinlikte gündemdeki birçok konu detaylı olarak ele alındı.
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen, Türkiye’nin ilk ve en köklü kamu bilişim platformu olan Kamu-BİB’18, “2023 ve Ötesi “Akıllı Üretim, Verimli Devlet” ana temasıyla Antalya’da gerçekleştirildi. Kamu ve özel sektörden üst düzey yönetici ve uzmanların katıldığı iki gün süren etkinlikte bilişim her yönüyle ele alındı. Türkiye’nin bilişim alanında acil olarak yapması gereken atılımların da masaya yatırıldığı etkinlikte kamu verisi ile geliştirilen akıllı uygulamalardan, kamu projelerinin değerine, büyük veri uygulamalarından siber güvenliğe kadar gündemdeki birçok önemli konu tartışıldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından desteklenen “TBD Kamu-BİB Kamu Bilişim Platformu-18″ 19-22 Mayıs 2016 tarihleri arasında Belek Xanadu Otel’de bilişim dünyasını bir araya getirdi. Açılışına Antalya Valisi Muammer Türker, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, Türksat Genel Müdür Yardımcısı Halil Yeşilçimen, Türk Telekom Grubu Kamu Satış Direktörü Erkan Musa Mızrak’ın yanı sıra kamu ve özel sektörden çok sayıda üst düzey yönetici ve uzman katıldı.
TBD Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tabak, açılış konuşmasında bilişim toplumuna dönüşme iddiasını taşıyan Türkiye’de her eve elektrik, su ve doğalgaz gibi fiber internet bağlantısının da girmesi gerektiğini söyledi. Bunun için internetin alım gücüne oranla makul fiyatta olması gerektiğini belirten İlker Tabak, “Fiber bağlantısı olmayan binaya belediyelerin ruhsat vermemesi, bu dönüşüm için önemli bir adım olabilir. Ancak kazı ücretleri gibi birtakım uygulamalarla belediyelerin burayı rant kapısı haline getirmemesi gerekir. Artık bilgiye ulaşım ekmek, su, hava gibi bir ihtiyaç” dedi.
Siber saldırıların yeni savaş konsepti olduğuna dikkat çeken TBD Başkanı Tabak, “Dünyada siber saldırılara karşı erken önlem alan birkaç ülkeden birisiyiz. Ülkelerin nükleer santrallerine saldırılıyor, iletişim ağları çökertiliyor. Bunlar tamamen ekonomik olarak darbe vurmak için kullanılan bir araçlar silsilesi olarak değerlendiriliyor” diye konuştu.
Bu konuda kişisel olarak doğrudan doğruya bir tehlikenin söz konusu olmadığını vurgulayan Tabak, bankaların finans bilgilerini çok iyi şekilde koruduğunu anlattı. Bilişim suçlarıyla ilgili yeni düzenlemeler yapılmasını gerektiğinin altını çizen Tabak, siber saldırıların çoğunun yurt dışından geldiğine ve bunun da uluslararası bir işbirliği ihtiyacını ortaya çıkardığına dikkat çekti. Bilişim teknolojilerinin yatırım yapılacak en son sıradaki alan olarak kurumların önünde durduğunu kaydeden Tabak, tasarruf tedbirleri gündeme geldiğinde üstü ilk çizilen konunun da bilişim yatırımları olduğunu kaydetti.
Antalya Valisi Muammer Türker de açılış konuşmasında bilişimin kalkınma açısından önemine değinerek Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfusla 3 kıta ortasında ulaşılabilirlik ve pazar olarak avantajlarına dikkat çekti. Vali Türker,şunları söyledi:
“Bilişim sektörünü ekonomik gelişmemizin ve kalkınmamızın önemli bir enstrümanı haline getirebiliriz. Dünyanın her tarafında faaliyet gösteren müteşebbislerimiz, firmalarımız var. Bilgiye hızla erişebilen genç nüfusun avantajını kullanmamız, devlet ve özel sektör olarak büyük yol kat etmemiz anlamına gelecek. Bu bağlamda bilişimle alakalı vergi avantajları ve teşvik sistemleriyle ilgili olarak da atılım yapmamız lazım.”
BEYİN, ZİHİN VE YAŞAM İLİŞKİSİ
Açılış konuşmalarının ardından Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Tıp Fakültesi Dekanı, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Türker Kılıç, “Beyin–Zihin&Yaşam” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Nobel ödüllü bilim insanlarının yer aldığı Avrupa Bilim ve Sanat Akademisi üyeliğine seçilen dünyanın sayılı beyin cerrahlarından biri olan Türker Kılıç, “Beyin, Zihin ve Yaşam İlişkisi” üzerine son gelişmeleri katılımcılarla paylaştı. “Beyin-zihin ilişkisi çok karışık, çok tartışmalı ve çok bilinmezli” diyen Prof. Dr. Kılıç, insan beyninin diğer organlardan daha cazip ve üzerinde düşünmeye davet eden bir yönü olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Hepimiz kendi zihin alanımız içerisinde yaşıyoruz. Bu nedenle zihinle beyin arasında ne tür bir ilişki olduğunu henüz tam olarak bilmesek de beynin, zihin yaratan bir organ olduğunu kabul etmeliyiz. Yetkinleşmek; bilmek, bilgiyi beyinde tutmak değil, bilgiyi yaşam içinde uygun şekilde kullanabilmektir. İnsanı insan yapan özellikler gen yapısından mı yoksa zihin yapısından mı geliyor? Sorusunun cevabına gelince; Yaşamı genom belirlemez. Yaşamı belirleyen insan genomu değil zihnidir. Kendinizi klonlasanız daklon ilk farklı seçimde artık başkasıdır”
İki gün süren etkinlikte “Kamu Verisi Kullanılarak Geliştirilen Akıllı Uygulamalar”, “Kamu Verisinin Paylaşılması Politika ve Mevzuatı”, “Kamu BT Projelerinin Yarattığı Ekonomik Değer”, “Büyük Veri Uygulamaları” konularında hazırlanan raporlar ele alındı.
AKILLI KENTLER VE KAMUDA AKILLI UYGULAMALAR
Kamu, özel sektör ve belediyelerin akıllı uygulamalar kapsamında gerçekleştirdikleri proje ve çalışmaları paylaşıldı “Kamu Verisi Kullanılarak Geliştirilen Akıllı Uygulamalar” panelinde akıllı kentler ve akıllı uygulamalar ile dünyadaki ve Türkiye’deki başarılı akıllı uygulamalar örnekleriyle anlatıldı.
Atılım Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Yazıcı moderatörlüğündeki panelde, Konya Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Yaşar İncikli, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Süleyman Alata, Türk Telekom Grubu Kamu Teknik Satış Grup Müdürü Murat Eraslan, İş Geliştirme Uzmanı Dr. Mert Özarar, Artı&Artı şirketinden yönetici Mümin Ayten ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Murat Özbayoğlu konuyla ilgili proje ve deneyimlerini paylaştı.
Kamu kurumları, üniversiteler ve özel sektörün akıllı uygulamalar geliştirme konusunda işbirliği yapmalarının sağlanması ve ortak projeler, çalışma grupları oluşturulmasının öneminin altını çizen konuşmacılar, kamu verilerinin paylaşımı ve kullanımı ile ilgili mevzuatların dikkatlice gözden geçirilerek, teknolojik gelişmelere uygun bir yapıya uyarlanmasının gerekliliğini dile getirdiler. Ayrıca veri mahremiyeti ve veri güvenliğinin sağlanmasına yönelik altyapı ve kaynak kullanımına ağırlık verilmesini ve bilişim suçları, gizli verilerin kullanımı, paylaşımı ile ilgili alanlarda kanun, mevzuat, vb. çalışmaların hızlandırılmasına olan ihtiyaca dikkat çektiler.
Panele konu olan akıllı kent uygulamaları, kentlerde ortaya çıkan sorunların çözülmesinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin en üst düzeyde ve yenilikçi bir şekilde kullanılıyor. Akıllı uygulamalar ise sağlık, ulaştırma, binalar, enerji yönetimi ve afet yönetimi gibi birçok konuda kent sakinlerinin yaşam standartlarının iyileştirilmesine olanak sağlıyor. Örneğin trafikte alternatif yollarla ilgili bilgi veren uygulama sayesinde sürücüler, hızlı bir şekilde trafiğin daha uygun olduğu yollara yönlendirilebiliyor böylece trafik sıkışıkları önleniyor. Benzer şekilde sürücüler kendisine en yakın park yerini de bu uygulama sayesinde hemen öğrenebiliyor ve hiç zaman kaybetmiyor.
BÜYÜK VERİDE SİBER GÜVENLİK
İstanbul Üniversitesi Teknopark İstişare Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekte olan eski BTK Başkanı Tayfun Acarer’in moderatörlüğünü yaptığı panelde ise siber güvenliğin bireysel, toplumsal ve kurumsal olarak her alanda hayatımızı etkileyen yatay bileşen olduğu vurgulandı. TBD Sayısal Gündem 2020 Koordinatörü ve Gazi Üniversitesi Bilgi Güvenliği Mühendisliği ABD Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alkan, Türk Standardları Enstitüsü Bilişim Teknolojileri Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mariye Umay Akkaya ve Türksat Siber Güvenlik Yönetimi Direktörü M. Ali Ortayatırtmacı, Türkiye’nin siber saldırı yaratan ve saldırıya uğrayan ülkeler arasında ilk sıralarda yer almasının nedenlerini ve “güvenli internet” kullanımı konularını ele aldılar.
Panelde siber güvenliğin ülke genelinde sürdürülebilirliği için, ulusal seviyede siber güvenlik ekosisteminin nasıl oluşturulacağı ve siber güvenlik farkındalığının yaratılmasının önemine dikkat çekildi.
SİBER DEVLET YASASI HAZIRLANMALI
Açık kamu verisi ve bu verinin paylaşılmasıyla elde edilen kazanımların ele alındığı panelde ise Yüksek Seçim Kurulu Üyesi Ali Kaya, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Güven, Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi Başkanı Furkan Civelek ve Coğrafi Bilgi Dairesi Başkanı Dr. Akın Kısa ve Aselsan Uydu Görev Yükleri Program Müdürü Ali Yazıcı bilgi ve deneyimlerini aktardı.
Panelde Türkiye’de henüz açık kamu verisinin paylaşılmasına yönelik güçlü bir siyasi iradenin olmadığı ve bu konuya yönelik yasal düzenlemelerinde bulunmadığına dikkat çekildi. Mevcut durumda kamu kurumlarınınkendileri ile ilgili kanunlar kapsamında sadece bazı verileri zorunlu olarak kamuoyuyla paylaştığı kaydedilen konuşmalarda bu nedenle mevcut paylaşımın akademi ve bilişim sektörünün beklentilerini karşılamaktan uzak olduğu vurgulandı. Hedeflenen ekonomik ve sosyal değerlerin yaratılmasında da yetersiz kaldığı ifade edelin panelde ‘Siber Devlet Yasası’nın hazırlanması ve kamu verisi kataloğunun oluşturumasına yönelik bir enstitünün kurulması önerildi.
KAMU BİLİŞİM PROJELERİ EKONOMİK DEĞER YARATIYOR
Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz’ın moderatörlüğünü yaptığı ve Noterler Birliği Bilgi Teknolojileri Müdürü Necati Etlacakuş ve Orman Yangınları Dairesi Başkan Yrd. İlhami Aydın Türksat Yazılım Geliştirme Direktörü Ahmet Savaş ve TODAİE’den Dr. Nihat Yurt’un konuşmacı olarak katıldığı panelde ise kamu bilişim projelerinin yarattığı ekonomik değer ele alındı. Uluslararası tanıtım ve pazarlamaya yönelik önerilerin de sunulduğu panelde Sağlık, Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Adalet Bakanlığı başta olmak üzere Bakanlıkların ekonomik değer yaratan bilişim projeleri de gündeme geldi. Konuşmacılar, bakanlıkların hayata geçmiş ya da geçmek üzere olan bilişim projelerinin kamu açısından ciddi tasarruf sağladığı gibi vatandaşların hayatını da kolaylaştırdığına işaret ettiler.
BÜYÜK VERİ BÜYÜK FIRSATLAR
Büyük Veri konulu panelde ise dünyada ve Türkiye’de kamudaki büyük veri içerikli projelere ilişkin bilgi paylaşımı yapıldı. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Suat Baysan moderatörlüğündeki panele, Türksat Genel Müdür Yrd. Halil Yeşilçimen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Hakkı Tok, özel sektörden AIMS Genel Müdürü Dr. Tülin Güzel, Datamind şirketinden Dr. Özgür Dolgun, DECE Yazılım şirketinden Hüseyin Candan ve Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erdoğan Doğdu konuşmacı olarak katıldı
Yerel yönetimler, şehircilik Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-bildirge, MEDULA, Veri Ambarı projeleri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın MEBSİS, e-Okul, Fatih ve e-Yaygın projeleri, Sağlık Bakanlığı’nın ise e-Nabız, Sağlık. Net (UBYS), Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve Aşı Takip Sistemi projeleri anlatıldı. Ayrıca Başbakanlık Elektronik Kamu Bilgi Yönetimi Sistemi (KAYSİS)’in de ele alındığı panelde “Kamu Kurumlarında Büyük Veri Kullanımı ve Büyük Veri Algısı” üzerine yapılan anket sonuçları da katılımcılarla paylaşıldı.