BSA | The Software Alliance’ın yeni Küresel Yazılım Araştırmasına göre Türkiye’deki bilgisayar kullanıcıları lisanssız yazılım ile siber saldırılar arasındaki bağlantıya rağmen endişe verici oranda lisanssız yazılım kullanmaya devam ediyorlar.
Lisans Uyumluluğu Sayesinde Fırsat Yakalama adlı araştırma, Türkiye’de bilgisayarlarda kurulu olan uygun biçimde lisanslanmamış yazılım oranının %58 olduğunu ortaya koyuyor. Bu oran BSA’nın 2013 tarihli, bir önceki küresel araştırmasına kıyasla 2 puanlık bir düşüşe karşılık geliyor.
Bu erişim oranı kısmen Türkiye’de mevcut olan başlıca eğilimler tarafından etkilenmiş. Tek başına iki puanlık düşüş sağlayan itici güç ise tüketicilerin sevkiyat payında ve kurulu sistemdeki tüketicilerin payında meydana gelen azalma olmuş.
BSA |The Software Alliance Başkan ve CEO’su Victoria A. Espinel, “Raporda vurgulandığı gibi, bir firmanın kendi ağında hangi yazılımların var olduğunun farkında olması son derece önemli. Birçok CIO (bilişim teknolojilerinden sorumlu başkan) sistemlerinde kullanılan yazılımların kapsamından veya yasal olup, olmadığından tümüyle haberdar değil.
Tüketiciler, bilgi işlem yöneticileri ve firmalarda bulunan PC kullanıcılarını kapsayan araştırma lisanssız yazılım kullanımının hala yüksek olduğu ve bireylerin yanı sıra firmaların da lisanssız yazılım kullanarak ateşle oynadıkları olgusunu destekliyor. Bunun ardında yatan neden siber saldırılar ve lisanssız yazılım kullanımı arasındaki güçlü ilişki. Lisanssız yazılımın kullanımda olduğu her yerde kötü amaçlı yazılım ile karşılaşma olasılığı önemli ölçüde artış gösteriyor. Kötü amaçlı yazılım ile baş etmenin maliyeti ise sarsıcı olabiliyor. Örneğin, sadece 2015 senesinde, siber saldırıların işletmelere olan maliyeti 400 milyar $’ın üzerinde.