Cuma, Kasım 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Mitsubishi Electric’in e-F@ctory konseptine büyük ödül

Mitsubishi Electric GlobaltechmagazineOtomasyon alanında dünyanın önde gelen markalarından Mitsubishi Electric’in e-F@ctory uygulaması, Frost & Sullivan tarafından “En İyi Uygulama Ödülleri” kapsamında ödüllendirildi. Bu ödül, Mitsubishi Electric’in e-F@ctory konseptini, ”Fabrika Otomasyonunda Endüstriyel Nesnelerin İnterneti” alanında teknoloji sağlayıcısı olarak tescilledi. 

Mitsubishi Electric’in yeni endüstri evresine yanıtı olan e-F@ctory konsepti, Frost & Sullivan tarafından Singapur’da düzenlenen ödül töreninde, “En İyi Uygulama Ödülleri” kapsamında “2015 Frost & Sullivan Güneydoğu Asya Etkinleştirici Teknoloji Ödülü”ne layık görüldü. Bu ödül, yeni iş modelleri, yıkıcı teknolojiler ve mega trendler gibi değişimi hızlandıran unsurların hakim olduğu bugünün ekonomik ortamında, şirketlerin dönüşüme dayalı büyüme elde etmesine yardımcı olan gelişim ortaklığı şirketi Frost & Sullivan’ın pek çok endüstri ve uygulama sahasında en iyi uygulamaları belirleyen saygın programının bir parçası. Mitsubishi Electric Corporation’ın Fabrika Otomasyon Sistemleri Başkan Yardımcısı Masayuki Yamamoto bu önemli ödülü, Frost & Sullivan’ın Başkan Yardımcı Ravi Krishnaswamy’den aldı.

“Mükemmel çözüm e-F@ctory”

Ödül töreninde Frost & Sullivan’ın Başkanı David Frigstad, ”Etkinleştirici teknoloji liderliğine erişmek hiç kolay bir iş değil. Hatta bu iş, fikri mülkiyet açısından zorlukların arttığı bir ortamda, yenilikçiliğin zorluğuna ek olarak, günümüzün rekabet yoğunluğu, talep dalgalanmaları ve ekonomik belirsizlikler yüzünden daha da zor bir iş haline geldi. Bu anlamda Frost & Sullivan, Mitsubishi Electric’in e-F@ctory konseptini, genel protokol ve ağları kullanarak fabrika otomasyon ekipmanını tamamen entegre edebilme becerisi sebebiyle ödüllendirdi” şeklinde konuştu. Frost & Sullivan’ın Kıdemli Araştırma Analisti Krishnan Ramanathan ise Mitsubishi Electric’in e-F@ctory konseptinin ”şirket çapında görünürlük” sağlamak açısından mükemmel çözüm olarak görüldüğünü ifade etti.

Üretimde dördüncü sanayi devrimi

Son yıllarda bilgi teknolojileri, 3 boyutlu baskı, simülasyon, modelleme ve ileri fabrika otomasyonunun birleşim süreciyle birlikte üretimde dördüncü sanayi devrimine girildi. Bu noktada e-F@ctory konsepti çok daha önemli bir hale geldi. Bu platformun temelinde, Programlanabilir Akıllı Kontrol Cihazları (PLCler), İnsan Makine Arayüzleri (HMIlar), robotlar ve kumandalar yer alıyor. Bu sistemler, İmalat Yürütme Sistemleri (MES) ve kurumsal uygulamalar için ideal hale gelecek şekilde bilgi teknolojileri sistemlerine bağlanmak için ilgili donanım bileşenleri ile birleştiriliyor. 

e-F@ctory küresel rekabette önde olmayı sağlıyor

e-F@ctory, Frost & Sullivan tarafından da belirtildiği üzere, geniş bir uygulama sahasında ölçeklendirilebilir bir etkinleştirici teknoloji olduğundan, örnekler belirli bir sektör veya bölgeyle sınırlı değil. Daha şimdiden pek çok model fabrika kurulumu ile yüzlerce müşteri kurulumu tamamlamış durumda. Mitsubishi Electric’in e-F@ctory konsepti; otomotiv, ambalaj, gıda ve ilaç gibi birçok sanayinin üretim aşamasında kullanılan dijital fabrika ürünlerini, mekanik, elektronik ve yazılım hizmetleri bir arada yani mekatronik biçimde sunuyor.

e-F@ctory konseptinde, fabrika otomasyon alanındaki robotlar dahil tüm yeni nesil ürünler internette haberleşebiliyor. Böylece üretim hatlarını kişisel bazı ihtiyaçlara göre optimize ederek pazardaki rekabet koşullarına ayak uydurmak hiç olmadığı kadar kolaylaşıyor. Yönetimden üretim katına kadar tüm fabrika katmanlarını optimize etmek için ileri teknolojileri kullanan ve üretimde çok ciddi maliyet tasarrufu sağlayan e-F@ctory, küresel rekabette bir adım önde olmayı sağlıyor. 

Elektronik endüstrisine katkılarıyla bilinen Mitsubishi Electric, küresel erişimi ve yıllara dayanan tecrübesi sayesinde fabrika otomasyonu alanında özel bir yere sahip. e-F@ctory konseptini kendi üretim bantlarında 2003 yılından bu yana kullanan Mitsubishi Electric, bu sayede edindiği tecrübelerini ürünlerine ve dolayısıyla müşterilerine yansıtıyor.

Intel’in yaklaşık 9 milyon dolar tasarruf etmesini sağladı

Mitsubishi Electric ile bir fabrikayı yeni endüstri evresindeki tüm ihtiyaçları karşılayacak şekilde kurmak ve kurmadan önce bir sanal fabrika oluşturarak ortaya çıkacak fabrikayı ve üretimi test etmek mümkün.  Örneğin, Mitsubishi Electric ve Intel, Intel’in Malezya’da bulunan üretim tesisinde ortak bir pilot programa imza attılar. Mitsubishi Electric’in “e-F@ctory” otomasyon uzmanlığını Intel’in Nesnelerin İnterneti* (IoT: Internet of Things) konusunda çözüm üretme uzmanlığı ile birleştiren pilot program sayesinde, arızaların önceden fark edilerek arıza gerçekleşmeden müdahale edilmesi mümkün hale geldi. Pilot program; yüksek verimlilik, önleyici bakım faaliyetleri olanağı, düşük aksam arıza oranı, düşük maliyet ve kusursuz uyum ile sonuçlandı. Tüm bu sonuçlar ise Intel’in yaklaşık 9 milyon dolar tasarruf etmesini sağladı.

Teknoloji Makaleleri