Pazartesi, Kasım 25, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Vodafone ’dan İTÜ’ye Akıllı Konum Altyapısı

vodafone globaltechmagazine
Türkiye’nin Dijital Dönüşümü’ne liderlik etme vizyonu doğrultusunda üniversite-sanayi dayanışmasına önem veren Vodafone, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden İstanbul Teknik Üniversitesi ile yeni bir işbirliğine imza attı. Vodafone’un global inovasyon şirketi OKSİJEN tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar-Bilişim Fakülteleri’ne kurulan Beacon altyapısı, bina içinde yön ve konum belirlemeyi kolaylaştıracak. Bu altyapı ayrıca, öğrencilerin konum belirleme alanında yaptıkları araştırma-geliştirme çalışmaları için tüm binayı kapsayan bir laboratuvar ortamı da sunacak.   

Türkiye’nin Dijital Dönüşümü’ne liderlik etme vizyonu doğrultusunda üniversite-sanayi işbirliğine yönelik çalışmalarını aralıksız sürdüren Vodafone, global inovasyon şirketi OKSİJEN aracılığıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile yeni bir projeye imza attı. OKSİJEN mühendisleri tarafından İTÜ Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar-Bilişim Fakülteleri’ne, yön ve konum belirlemeyi kolaylaştıran Beacon altyapısı kuruldu. Kurulumu yapılan Beacon temassız Bluetooth cihazları, GPS sinyallerinin alınamadığı ve GSM sinyalleri ile pozisyonlama hassasiyetinin yetersiz olduğu kapalı alanlarda mikro-lokasyon konumlandırma altyapısı sağlıyor.

İTÜ Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar-Bilişim Fakülteleri’nde kurulan Beacon altyapısıyla, öğrencilerin konum belirleme alanında yaptıkları akademik araştırma-geliştirme projeleri için kullanabilecekleri bir laboratuvar ortamı oluşturuldu. Buna göre öğrenciler, kapalı alanda hassas konum belirlemeye yönelik kendi algoritmalarını geliştirebilecekleri gibi, Vodafone’un sağladığı Yazılım Geliştirme Kiti’ni (SDK) kullanarak iOS ve Android mobil uygulamalar da yazabilecekler. Yeni Beacon altyapısı, fakültelerde günlük hayatı da önemli ölçüde kolaylaştıracak. Üniversite duyuruları ve günlük etkinlikler öğrencilere bu altyapı üzerinden iletilirken, karşılama mesajları, dersliklerde yapılan yoklamalar, kantin ve kafeterya alanlarında çeşitli promosyon ve yeni ürün bilgilendirmeleri için de Beacon altyapısından yararlanılacak. Diğer yandan, öğrencilerin ve akademisyenlerin altyapıyı daha etkin kullanabilmeleri amacıyla OKSİJEN tarafından İTÜ’de bir eğitim verildi. Vodafone’un lokasyon platformu, ilgili Yazılım Geliştirme Kiti (SDK) ile mikro-lokasyon teknolojilerini kapsayan eğitim, Vodafone’un eğitim birimi olan Red Academy işbirliğiyle düzenlendi.

Murat Ekşioğlu: Her iki fakülteyi de kapsayan bir laboratuvar ortamı sunuyoruz

OKSİJEN Genel Müdürü Murat Ekşioğlu, şunları söyledi:

“OKSİJEN olarak sürdürdüğümüz inovasyon çalışmalarında akademi dünyasıyla yakın işbirliği içinde olmaya büyük özen gösteriyoruz. Bu kapsamda, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’ne kurduğumuz akıllı konum altyapısını şimdi de İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar-Bilişim Fakülteleri’ne kurarak üniversite-sanayi dayanışması kapsamımızı daha da genişletiyoruz. Fakültelere kurduğumuz Beacon altyapısıyla, öğrencilerimize algoritma çalışmalarında ve konum belirlemeye yönelik diğer araştırma projelerinde kullanabilecekleri, tüm binayı kapsayan bir laboratuvar ortamı sunuyoruz. Diğer yandan, üniversite yönetimine de öğrencilere yönelik duyurulardan karşılama mesajlarına kadar çeşitli alanlarda kullanabilecekleri bir alternatif iletişim platformu sağlıyoruz. Vodafone’un Dijital Dönüşüm vizyonu çerçevesinde üniversite-sanayi dayanışmasına yönelik başlattığımız bu işbirliğinin uzun soluklu olmasını diliyoruz.”

Prof. Dr. Sema Oktuğ: Beacon altyapısı, yaratıcı mobil uygulamalar geliştirilmesine imkân sağlayacak 

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sema Oktuğ ise şöyle konuştu:

“Günümüz mobil uygulamalarının pek çoğu konum bilgisine ihtiyaç duymaktadır. Ne yazık ki, kapalı alanlara GPS sinyalleri ulaşamıyor. GSM sinyalleri kullanarak gerçekleştirilen kapalı alan konumlandırma yöntemlerinin ise hassasiyetleri yeterli değil. Bu nedenle, kapalı alan konumlandırmalarında Bluetooth ve Wi-Fi teknolojileri yoğun olarak kullanılıyor. Fakültemize OKSİJEN firması tarafından kurulan Bluetooth Beacon altyapısı, öğrencilerimizin yaratıcı mobil uygulamalar geliştirmelerine imkân sağlayacaktır. Öğrencilerimiz, güncel teknolojileri yarattıkları algoritmalarla birleştirerek, hayatımızı kolaylaştıracak yeni uygulamalar geliştirirken problemlere farklı bir bakış açısı da kazanacaklar. OKSİJEN’e, fakültemize kazandırdığı Beacon altyapısı için teşekkür ediyor, işbirliğimizin yeni projelerle devamını diliyorum.”

OKSİJEN, Beacon uygulamalarındaki öncülüğünü sürdürüyor

Bluetooth tabanlı bir mikro-lokasyon altyapısı olarak tanımlanan Beacon teknolojisi, iOS ve Android uyumlu akıllı mobil cihazlar üzerinden konuma duyarlı uygulamalar geliştirilmesine imkân tanıyor. Düşük enerji tüketimi, yüksek kestirim kabiliyeti ve maliyet tasarrufu gibi avantajlarıyla dikkat çeken Beacon cihazları, geniş bir yelpazede konum bazlı yenilikçi hizmetlerin sunulmasını kolaylaştırıyor. Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü için de benzer bir altyapı kuran OKSİJEN, daha önce de Beacon ve Wi-Fi sinyalleri aracılığıyla geniş hacimli kapalı alanların 2D/3D haritasını çıkararak özellikle AVM ziyaretçilerine istedikleri lokasyona en uygun rotayla gidebilme imkânı sağlayan ve kaybolma riskinin önüne geçen bir Kapalı Alan Konumlama ve Navigasyon Platformu geliştirmişti.

Teknoloji Makaleleri