Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türk Telekom ile Fiber İnternet Altyapısı 40 Gigabit’e Çıkıyor

turk telekom globaltechmagazineTürk Telekom, Nokia’nın NG-PON2 teknolojisi ile mevcut fiber altyapısının veri taşıma hızını, Türkiye’de ilk kez simetrik olarak 40 Gigabit’e çıkarıyor. Türkiye’nin en yaygın fiber altyapısına sahip Türk Telekom’un bağlantı başına saniyede 10 Gigabit hizmet verebilmesini sağlayan bu yeni teknoloji, mevcut fiber altyapının yeni nesil servislere bugünden hazır olmasını sağlıyor.

Türk Telekom Türkiye’de tek fiber üzerinden iki kullanıcıya aynı anda hem indirme hem de yükleme yönünde ayrı ayrı 20 Gbps, toplamda ise 40Gbps hıza en gelişmiş fiber teknolojisi olan NGPON2 ile ulaşan ilk operatör oldu.

Türkiye’nin lider iletişim ve eğlence teknolojileri şirketi Türk Telekom, Nokia ile birlikte mevcut fiber altyapısıyla uyumlu “yeni nesil fiber” olarak adlandırılan NGPON2 (Next-Generation Passive Optical Network 2) teknolojisini kullanarak noter huzurunda gerçekleştirdiği testle Türkiye’de tek fiber üzerinden iki kullanıcıya aynı anda hem indirme hem de yükleme yönünde ayrı ayrı 20Gbps, toplamda ise 40Gbps hıza en gelişmiş fiber teknolojisi olan NGPON2 ile ulaşan ilk operatör oldu.

Yeni dalga boyları ekleyerek fiber kablo içindeki bant genişliği kapasitesini artıran bu teknoloji, aynı anda yüksek hızlı hizmet alabilecek kullanıcı sayısını artırarak Türk Telekom’un fiber altyapısının gücünü 40’a katlıyor. Türk Telekom, GPON şebekesinde dünyayla eş zamanlı olarak NGPON2, (diğer adıyla TWDM PON) denemelerini Teknoloji Merkezi’nde yapıyor. NGPON2 ile tek fiber lifinden simetrik olarak 40 Gbps’e (iki yön toplamında 80 Gbps) hıza ulaşılabiliyor.

Kurumsal ve bireysel müşterilerin hayatını değiştirecek

Hem kurumların hem de bireylerin faydalanabileceği NGPON2 teknolojisi, yüksek hızlı internet servisi sağlama, IPTV, noktadan noktaya servis, destek taşıyıcı ağ ile mobilde daha çok kullanıcıya hizmet vermek için kullanılabilecek. Türk Telekom bunların yanında yüksek hız gerektirebilecek yeni servislere de NGPON2 ile bugünden hazır olacak. Yeni teknolojiyle 10 Gbps fiber internet hizmeti ile Blu Ray film gibi büyük dosyalar eş zamanlı olarak çok hızlı indirebilecek, yüksek hızlı internet ile tüm cihazlardan 4K kalitesiyle TV izleme deneyimi mümkün olacak. Akıllı ev uygulamaları, bulut hizmetleri ve çevrimiçi oyun gibi yoğun bant genişliği ihtiyacı duyan servislerin yaygınlaşmasını sağlanacak.

NGPON2 teknolojisi Türk Telekom’un 4.5G baz istasyonlarına yaygın ve çok daha yüksek kapasiteli altyapı sağlayarak katkıda bulunacak. Teknoloji aynı zamanda mevcut fiber altyapıları üzerine doğrudan kurgulanabilen ve fiberde ilk yatırım maliyetini düşüren, tek bir fiber lifi üzerinde birden fazla dalga boyunun kullanılması ile aynı anda aktarımı yapılan veri miktarını artırıyor.

Coşkun Şahin: “Fiber yalnızca bir teknoloji değil, değer üreten bir platform”

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Coşkun Şahin, bu teknolojinin sadece fiber altyapıyı yaygınlaştırmaya değil, aynı zamanda mevcut altyapıyı yeni nesil teknolojiler için de hazır hale getirmeye hizmet edeceğini söyledi. Fiberin artık yalnızca bir genişbant teknolojisi değil, aynı zamanda değer üreten bir platforma dönüştüğüne dikkat çeken Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk Telekom olarak 81 ilde 213 bin kilometreye ulaşan fiber altyapımızla Türkiye’yi yeni nesil servislerle buluşturma ve geleceğe hazırlama konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bununla birlikte yalnızca fiberi yaygınlaştırmak değil, mevcut fiber altyapıdan en yüksek verimi almak da en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Yaptığımız bu testle tek fiber üzerinden iki kullanıcıya aynı anda download ve upload yönünde ayrı ayrı 20 Gbps, toplamda ise 40Gbps hıza en gelişmiş fiber teknolojisi ile biz ulaştık. Bu teknolojiyle sadece fiber kapasitemizi 10 katına çıkarabildiğimizi göstermekle kalmadık; 4.5G ve geleceğe yönelik diğer servisler için de en ideal platformu Türk Telekom olarak sunmaya devam edeceğimizi göstermiş olduk. Bu teknoloji daha düşük yatırımla fiber kablolarımızdan daha fazla ışık, daha fazla veri taşınacağı anlamına geliyor. Kablolarımızda daha fazla ışık demek, yaşamın her köşesine daha fazla aydınlık demek. Fiberimizden akan bu ışıkla Türkiye ekonomisinin köklerini besleyeceğiz.”

Teknoloji Makaleleri