Cisco, Siemens, Kale Grubu, Zorlu Holding, Akkök Holding, Sütaş ve Tosyalı Holding Uludağ Ekonomi Zirvesi kapsamında düzenlenen panelde ‘Sanayinin Geleceği & Endüstri 4.0’ tartıştılar. Panelin moderatörü Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım dijital dönüşüm ile üreticilerin arıza ve üretim kesintilerini yüzde 48 oranında azaltacağına dikkat çekti.
Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri ile Türkiye’nin öncü sanayi kuruluşlarının temsilcileri aynı panelde buluştu. “Sanayinin Geleceği & Endüstri 4.0” konusunun tartışıldığı panelin moderatörlüğünü yapan Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım, Türkiye’nin Endüstri 4.0’ı yakalayabilmesi için önümüzdeki süreci çok iyi değerlendirmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye bu dönüşümü lider şirketler, akademisyenler, yerel bilişim şirketleri, yerli girişimciler ile birlikte çalışma grupları oluşturarak gerçekleştirmeli” dedi.
Türkiye üretim sektörünün duayen isimlerini bir araya getiren panele Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Geliş ve Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Cenk Kıvılcım, Cisco’nun yaptığı araştırmalara göre, 2020 yılında 50 milyar cihazın internete bağlı olacağını söyledi. Kıvılcım, “Önümüzdeki 15 yılda dünyadaki her 10 şirketten 9’u önemli bir finansal kriz yaşayacağını, bunlardan sadece 1 tanesinin bu krizi atlatabileceğini düşünüyoruz Gelecek 25 yılda bugün var olan ilk 500 şirketin sadece 3’te 1’i var olmaya devam edecek. Her sektörün lideri 10 şirketten 4’ü 3 yıl içinde ilk 10’daki yerini yeni markalara bırakacak” dedi.
Üretimde arıza %48 azalacak
Tüm dünyada üretim sektörünün verimlilik, altyapı, kalifiye personel alanlarında zorluklarla mücadele ettiğini aktaran Kıvılcım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dijital dönüşüm ile arıza ve üretim kesintilerini yüzde 48 oranında azaltacak, hatalı ürün oranını yüzde 49 düşürecek, yeni ürün çıkarma süresini yüzde 23 kısaltacak. Öte yandan ekipman verimliliği yüzde 16, stok devir hızı yüzde 35 oranında artacak ve enerji maliyetlerinden yüzde 18 oranında tasarruf sağlanacak.”
Cisco araştırmalarına göre, dijital dönüşüm ile önümüzdeki 10 yıl içinde dünyada yaratılacak değerin 19 trilyon dolar olacağını, bu değerden Türkiye özel sektörünün alacağı payın ise sadece 169 milyar dolar olduğunu belirten Kıvılcım, Endüstri 4.0 ve dijitalleşmenin getirdiği tüm fırsatlardan yararlanmak için daha fazla yatırım yapılması ve bir dijital strateji oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
İlk 3’ü ıskaladık, 4’ü yakalayalım
Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ise Dördüncü Sanayi Devrimi’nin başlamasının tüm dengeleri değiştireceğini ifade etti. Okyay, “Türkiye olarak ilk 3 sanayi devrimini ıskaladık. Daha çok teknoloji transferi ile bu noktaya geldik. Ancak gördüğüm kadarı ile dördüncü devrimde Türkiye’nin şansı var. Gerekli dersleri çıkararak öncelikle nitelikli insan gücünü yetiştirip gerekli adımların atılması gerekiyor. Geleneksel sektörlerde inovasyonu mümkün kılmalı ve değer sunma gayreti içinde olmalıyız”dedi. Zeynep Bodur Okyay ayrıca eğitimin önemine dikkat çekerek “ Robotların yapamayacağı şey empati, yaratıcılık, merhamet ve hakkaniyet. Bu insani yönlenrin eğitim yoluyla geliştirilmesi lazım” dedi.
Çalışanları dönüşüme hazırlayalım
Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü ise Türkiye’nin yüksek teknolojiye dayalı ürünlerde rekabetçi olamadığını ve dışa bağımlı olduğuna dikkat çekerek, katma değeri yüksek ürünleri ve teknolojileri Türkiye’de üretmeye yönelmek gerektiğini kaydetti. Dördüncü, “Endüstri 4.0’u tam anlamıyla uygulayacaksak bütünselliği gözden kaçırmamamız lazım. Örneğin bu devrimde bizimle çalışacak insanlar. Çalışanlarımızı bu dönüşüm sürecinde eğitmezsek sanayi devrimi işgücü yaratmak yerine işsizliğe neden olacaktır” dedi. Türkiye sanayisinin geleceğinde dijital dönüşümün öneminden bahseden Dördüncü siber- güvenliğin öneminin altını çizdi.
Türkiye bölgenin teknoloji lideri olmalı
Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Geliş de Türkiye’nin Endüstri 4.0 konusunda geç kalmadığına inandığını ifade ederek, “Türkiye’nin bölgede yüksek teknolojide bir merkez rolünü alabileceğine inanıyorum. Bence en önemli fırsat bu…” dedi. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ahmet Nazif Zorlu, “Benim için sanayi 4.0 akıllı fabrikalar, akıllı işletmeler demek. Rekabetçi olmak için bunları yapmak mecburiyetindeyiz. Satış, fiyat rekabetini elde edemediğimiz takdirde sınıfta kalırız” diye konuştu.
Önce sanayi karnemizi düzeltmeliyiz
Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, sanayinin ekonomideki payının 2014 yılında yüzde 27 seviyesine gerilediğini işaret ederek, şunları söyledi: “Bunun tehlikeli sınırı yüzde 29. Bu sınırın altına düştüğümüz için Türkiye’nin karnesinde bir sıkıntı var. Ben bunu sanayicilerimize mal etmiyorum. Türkiye’nin bu sıralar sanayisini ihmal ettiğini düşünüyorum. Yeni bir devrime hazır olmak için sanayinin payını tekrar yüzde 35’lere çıkması lazım.”