Pazar, Aralık 22, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

E-ticaret Sektörü E-dönüşüme Öncülük Ediyor

etid globaltechmagazineElektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) tarafından organize edilen konferansta, birçok şirketin zorunlu olarak süreçlerini dijitalleştirmek için geçmesi gereken e-Fatura ve e-Arşiv sistemleri, özel sektör ve kamu tarafından katılımcıların gerçek deneyimleri üzerinden dinleyiciler ile paylaşıldı. Konferansa Gelir İdaresi Başkanlığı, hukuk ve özel sektörden konuklar eşlik etti.

Üye ağıyla Türkiye e-ticaret sektörünün yüzde 90’ını temsil eden Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) e-Fatura ve e-Arşiv sistemlerinin e-ticaret sitelerine getirdiği yükümlülükler ve geçiş süresince yapılması gerekenleri ele aldığı bir konferans düzenledi. Digital Planet sponsorluğundaki konferansa katılan özel sektör ve Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan konuklar ile birlikte, yürürlükteki mevzuat, entegrasyon süreçleri ve entegrasyonunu tamamlamış şirketlerin başarı hikayeleri yanında, ders niteliğinde dikkat edilmesi gereken örnekler de sunuldu.

ETID Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, ETID Hukuk Danışmanı Bora Gemicioğlu, Gelir İdaresi Elektronik Defter Bölge Yönetim Müdürü Engin Uysal, Digital Planet Yönetim Kurulu başkanı Adnan Vural, Positive A Digital Approach Kurucu Ortağı Caner Istı ve Proje Yöneticisi Faruk Sarıkaya’nın katıldığı konferansta e-Fatura ve e-Arşiv konularında detaylı sunumlar yaptı.

Konferansın önemini vurgulayan ETID Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, “e-Fatura ve e-Arşiv konusu e-ticaret için çok önemli konular. E-ticaret, bu iki sistemin öncülüğünü yapıyor. Bu yüzden, e-ticaret sektöründe bu mevzuatları ve yükümlülükleri anlamak çok önemli. Girişimciler için de en önemli fırsat kalemlerinden olan e-ticaret sektöründe, e-dönüşümün nasıl gerçekleştiği, neden gerçekleştiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konularında bilgilendirme yapmak için, konularında uzman katılımcılarımız ile birlikte bu etkinliği gerçekleştirdik” dedi.

e-Dönüşümün kapsamındaki e-Fatura ve e-Arşiv konularını değerlendiren Gelir İdaresi Elektronik Defter Bölge Yönetim Müdürü Engin Uysal’ın, özellikle e-Arşiv hakkında verdiği bilgiler dikkat çekti. Uysal, “e-Arşiv’e baktığımızda iki farklı yararlanma yöntemi olduğunu görüyoruz. Artık bir portal yöntemimiz yok; entegrasyon veya özel entegrasyon yöntemlerimiz var. Entegrasyon yapmak isteyenler e-Fatura’da olduğu gibi belli testlere giriyor ve buna göre bizden onay alıyor. Özel entegrasyonda ise Gelir İdaresi Başkanlığı ile kurumun hiçbir zorunlu bağlantısı olmuyor. Zaten e-Fatura’ya kayıtlı ve mali mührü olan işletmelerin bir özel entegratöre başvurması, e-Arşiv uygulamasına geçmesi için yeterli oluyor. e-Arşiv, hem maliyetleri düşürdüğü, hem de işlenebilir veri olarak işletmenin elinde kaldığı için çok tercih ediliyor. E-Arşiv konusunda belli bir dosya formatı dayatması yok. Ancak PDF yerine XML dosya formatı kaydı, verilerin daha rahat işlenebilmesi ve altıda bir oranında yer kaplaması yüzünden daha da avantajlı oluyor” dedi.

e-Fatura ve e-Arşiv’in yalnızca mevzuatta değil, e-ticaret sitelerinin teknolojik altyapılarında da farklılıklar yarattığını belirten Hakan Orhun, “Müşteri tarafından ödeme anında faturanın nasıl kesileceği, müşteriye ve ilgili mercilere nasıl gönderileceği, nasıl saklanacağı gibi temel unsurlar, e-dönüşüm zorunlulukları ile birlikte farklılaştı. Bu farklı düzenleme ve yönlendirmeler için e-ticaret siteleri ödeme sistemlerinde de yenileştirmeye gitmek durumunda kaldılar. Bu konular çok kritik ve hata kaldırmayan konular oldukları için, e-ticaret firmalarının kusursuz iş yapmaları gerekiyor. Biz, hem olumlu hem de dikkat edilmesi gereken örnekleri paylaşarak sürecin nasıl mükemmel şekilde yapılandırılması gerektiğini gözler önüne serdik. Bu işte yüzde 95’lik başarı, aslında başarısızlık anlamına gelir” dedi.

Teknoloji Makaleleri