Geçtiğimiz ay Türkiye’de ilk kez bilimsel bir yaklaşım ve sistematik bir metodoloji kullanılarak dijitalleşmenin ölçüldüğü, Accenture Dijitalleşme Endeksi araştırmasında şirketler, dijital strateji, dijital hizmetler ve dijital operasyonel yetkinlikler kategorilerinde değerlendirilerek hizmet verdikleri endüstri içinde elde ettikleri Accenture Dijital Endeks skoruna göre sıralanmışlardı. Borusan Mannesmann da bu kriterler doğrultusunda, hizmet verdikleri endüstri içinde en yüksek Accenture Dijital Endeks skorunu elde ederek sektör lideri olmuştu.
Biz de bu dijitalleşme yolculuğunda neler yaşadıklarını ve bu başarıyı nasıl elde ettiklerini merak ettik ve Borusan Mannesmann’ın dijitalleşme öyküsünün yaratıcısı Bilgi Sistemleri Müdürü Sinem Taşcı ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik:
Bize biraz kendinizden ve şirketinizden bahseder misiniz?
“ İTÜ Matematik Mühendisliğinden mezun olduktan sonra 1 yıl başka bir üretim firmasında çalıştım ve daha sonra Borusan Mannesmann’a girdim. Programcı olarak başladığım Borusan hayatıma şimdi IT Müdürü olarak devam ediyorum.
Borusan Mannesmann Türkiye’nin lider, Avrupa’nın ise önde gelen çelik boru üreticilerinden biridir. Yıllık 1,3 milyon tonu aşkın üretim kapasitemizi Türkiye, Avrupa ve ABD’deki 5 fabrikamızda gerçekleştiriyoruz. Gemlik’te bulunan iki fabrikamızdan birinde inşaat sektörüne yönelik ürünler, diğerinde petrol, gaz ve su projeleri için büyük çaplı hat boruları üretiyoruz. Halkalı ve İtalya’daki fabrikalarımız otomotiv, hidrolik ve mobilya sektörüne yönelik ürünler üretiyor. 2014 yılında faaliyete geçen ABD’nin Houston kentindeki tesisimizde ise petrol ve gaz çıkarmakta kullanılan özel kuyu ve sondaj boruları üretiyoruz.
Borusan Mannesmann olarak hedefimiz hayatın her alanında güvenle kullanılan, kaliteli, sağlam ve yenilikçi ürünler sunmaktır. Üretimin başlangıcından ürünün nihai müşteriye ulaşmasına kadar her aşamada yüksek kalite standartlarına tam uyumlu bir şekilde hareket ediyoruz. “
Yakın zamanda Accenture’ın Dijitalleşme endeksi kapsamında Ana Metal Sanayii kategorisinde birincilik ödülü aldınız. Sizce bu ödülü kazanmanıza sebep olan etkenler nelerdi?
” Türkiye’de ilk defa bilimsel bir yaklaşım ve sistematik bir metodoloji ile Dijitalleşme Endeksi Araştırması yapıldı. Dijital strateji, dijital hizmetler ve dijital operasyonel verimlilik konularında her sektörde şirketler aldıkları skorlara göre sıralandı ve biz, ana metal sanayii kategorisinde lider olduk. Aslında irili ufaklı bir çok projemiz vardı ama bu ödülü asıl alma sebebimiz, tüm süreçlerimizde müşterilerimizle, tedarikçilerimizle, bankalarla ve finansal paydaşlarımızla yapmış olduğumuz sistem entegrasyonlarımızdı. Bu bize operasyonel anlamda ciddi verimlilik sağlayan bir durum. İnsan hatalarının minimize edilebilmesi, iç süreçlerin koordine edilmesi, bunun yanı sıra satış, üretim, tedarik yönetimi gibi tüm süreçlerin entegrasyonunu gerçekleştirmemiz, bu ödülü almamızdaki en büyük etkendi. ”
Bu projelerin geliştirilme süreçlerinde neler yaşadınız ve hangi durumlarla karşılaştınız?
” Biz aslında projeleri sadece IT projesi olarak değerlendirmiyoruz. İşin sahiplerini, süreç sahiplerini ve o süreçte çalışan herkesi projenin içerisine dahil etmeye dikkat ediyoruz. Eğer duruma sadece bir IT projesi olarak yaklaşılırsa, bir süre sonra ister istemez yok olan bir proje haline geliyor. Bu sebeple süreç sahiplerini mutlaka bu projelere katmaya çalışıyoruz. Bu durum, başarılı olmamızı sağlayan en büyük etkenlerden biri. Bunun yanı sıra IT ekibimiz, tüm süreç sahipleri ile sürekli yakın bir temas içerisinde olmaya dikkat ediyorlar. Süreç sahiplerinin her bir durumunu analiz ederek, en çok faydayı nasıl sağlayabilecekleri hakkında stratejiler üretiyorlar. Bu sayede de daha başarılı projelere imza atmış oluyoruz. Tabiki de insanların iş yapış süreçlerine müdahele etmek gerçekten de zor bir durum. Bunu hayata geçirebilmek çok da kolay değil. Ama birlikte hareket eden, aynı amaç için birleşmiş, özverili bir ekiple tüm bu zorluklar kolay bir şekilde aşılabilmekte. Yaklaşık 20 yıldır bu şirkette çalışıyorum ve şimdiye kadar başladığımız hiç bir projenin yarım kaldığına ya da ani bir şekilde sonlandırılarak iptal edildiğine şahit olmadım. ”
Toplumumuzun teknolojik gelişmelere olan bakış açısına baktığımızda, çalışan tarafında bu yolculukta ne gibi zorluklarla karşılaştınız?
” Biz Borusan Mannesmann olarak genç bir ekiple çalışıyoruz. Şirket kültürümüz olarak daha yeni, daha yenilikçi neler yapabiliriz, nasıl bir verimlilik sağlayabiliriz tarzında bir düşünce yapısı içerisindeyiz. Ekibimiz daha çok genç bir jenerasyondan oluştuğu için, hali hazırda teknolojik gelişmeleri takip eden ve mobiliteye geçiş yapmış bir kitleye sahibiz. Bu yüzden de pek fazla bir zorlukla karşılaştığımız söylenemez. Ama bu süreçte gerçekten de çok büyük bir emek harcanmış olduğunu da belirtmek isterim. ”
Organizasyonunuz içerisindeki iletişim, iç süreç ve operasyonlarınızın entegrasyonu size ne gibi katkılar sağladı?
” İş yapış süreçlerinde çok büyük bir verimlilik sağladık. Gerçekleştirmiş olduğumuz entegrasyonlarla operasyonel süreçlerin çok kısa bir sürede gerçekleştirilmesini sağladık. Sahadaki personelimiz, merkez ofisimiz ve müşterilerimiz arasındaki entegrasyonun sağlanması, anlık talep bildirimlerinin merkez ofisimize bildirilerek hızlı çözüm süreçlerinin ve geri bildirimlerinin gerçekleştirilmesini olanaklı kıldı. Bu sayede de rekabette bir adım daha öne geçme fırsatına sahip olduk. ”
Dijitalleşme sizin için ne ifade ediyor? Beklentileriniz nelerdi?
” Bildiğiniz gibi günümüzde mobilitenin çok büyük bir önemi var. İnternet kullanımının da artması ile birlikte dijitalleşme adı verilen kavram herkesin ajandasında üst sıralara yerleşmeye başladı. Bu sebeple şirketler önemli yatırımlar yapmaları gerektiğinin bilincine vardı. Bizim şirketimiz için de bu kavram ciddi bir şekilde önem arz etmekte. Bu süreçte sahada çalışan satış ekiplerimizin ihtiyaçları doğrultusunda mobil uygulamalar geliştirdik. Daha önceleri tüm yönetim birimlerimiz farklı farklı sistemler üzerinde işlemler yaparken, şimdi tek bir yapı altında işlemlerin çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlandı. Şirket olarak her bir farklı işlemin tek bir ekrandan gerçekleştirilebilmesine olanak sağlayan sistemler geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Kişilerin zaman ve mekan bağımsız herhangi bir işi tek bir sistemden gerçekleştirebiliyor olması bence dijitalleşmenin en büyük faydalarından biri. Bunca verimliliğin yanı sıra tabiki de işin bir de maddi boyuta olan katkıları da göz ardı edilemez. Dijitalleşme sayesinde sağlanmış olan tasarrufun, yatırım anlamında da çok büyük geri dönüşleri olmakta. Aslına bakılırsa dijitalleşme konularının sanıldığı gibi çok büyük maliyetlerde olduğuna inanmıyorum. Eski sistemlerle gerçekleştirilmiş olan operasyonel süreçlerin maliyetlerine bakıldığında, dijitalleşmeye harcanan yatırımın çok daha fazlasının harcanmış olduğunu görüyoruz. Bu yüzden dijitalleşme iş verimliliğini artırmasının yanı sıra, büyük bir maddi külfeti de şirketlerin omuzlarından kaldıran bir yapı. Aslında tüm olay biraz hayal etmek, biraz da emek vermek. ”
Amerika’da da bir fabrikanız bulunuyor, orada bilişim teknolojileri açısından ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
” IT organizasyonlarımızın orada ayrı olmasına rağmen, sistemsel operasyonlarımızı organize eden programlarımız ortak. İhtiyaç durumunda iki IT departmanı birbirine destek olmaktadır. Ortak uygulamalarımız mevcuttur. Konsolide raporlama yaptığımız için ortak uygulama kullanımı kaçınılmaz oluyor. Ancak saat farkından dolayı ayrı ekiplerle çalışıyoruz. Amerika’daki fabrikamız geçen sene 2014 yılında hayata başladı. RFID teknolojisi ile örnek bir proje yaptı. Sektörde bu teknolojiyi kullanan ilk şirket olarak basında geniş yer aldı. Proje ile boru boyları etiket üzerine otomatik yazıldı ve sevkiyat sırasında hangi borunun yüklendiği etiketler aracılığı ile otomatize edildi. Sevkiyat sırasındaki İnsan hatasına sıfıra indirildi. Şuanda müşterilerine scanner vererek gönderilen boruların okunmasına bizim ulaştığımız her bilgiye müşterilerin de kolayca sahip olmasını sağlayacaklar. 2016 yılı içinde Drone ile havadan insan gücü kullanmadan sayım yapma hedefleri var.
Son olarak önümüzdeki süreçte bu alanda 2016 yılı için planladığınız projelerinizden bahsedebilir misiniz?
” Temiz bilgiye doğru ve hızlı bir şekilde ulaşabilmek ve yönetimin hızlı ve etkili kararlar alabilmesini sağlamak için önemli projelere başladık. Finansal ve satış süreçlerimize bunları yansıttık. 2016 yılında ise diğer departmanlarımızın iş süreçlerini bu sistem üzerine entegre etmeyi planlamaktayız. Mobil ihtiyaçlar hali hazırda gerçekleştirdiğimiz projeler arasında yer almakta. Tek ekran üzerinden tüm operasyonel süreçlerin gerçekleştirilebilmesi ve onay süreçlerinin de entegre edilebilmesi yine gerçekleştirmeyi amaçladığımız projelerimiz arasında. “
Röportaj : Serhan Türkmenoğlu