Vodafone, Türkiye’nin dijitalleşmesi için iki yıl önce başlattığı Dijital Dönüşüm Hareketi adlı stratejik yatırım programı ile 5 milyar TL’lik yatırım yaptığını açıkladı. Şirket böylece Türkiye için toplam yatırımlarını 17 milyar TL’ye çıkardı.
Türkiye’nin Dijital Dönüşümüne liderlik etme vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Vodafone, bu vizyonla 2013-14 mali yılının ikinci yarısında ilan ettiği “Dijital Dönüşüm Hareketi” kapsamında teknoloji, sosyal ve hizmet alanlarındaki yatırımlarına hız verdi.
Vodafone Türkiye’nin 2015-16 mali yılı ilk yarıyıl sonuçlarını değerlendirmek ve iki yılını dolduran “Dijital Dönüşüm Hareketi”nin sonuçlarını paylaşmak üzere düzenlenen toplantıya Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt ile Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcıları katıldı.
2015-16 mali yılının ilk yarısında toplam telekom pazarını en çok büyüten operatör
Türkiye’de 10’uncu yılını kutlayacağı 2016’ya toplam 17 milyar TL’lik yatırımla girecek olan Vodafone, 2013-14 mali yılının ikinci yarısında ilan ettiği ve 5 yıllık bir dönemi kapsayan “Dijital Dönüşüm Hareketi”nin ilk 2 yılını 5 milyar TL’lik yatırımla* kapattığını duyurdu.
Son 2 yılda bir yandan bireylerin ve kurumların dijitalleşmesine katkıda bulunurken, bir yandan da Dijital Dönüşüm hedefinin bir “sektör ve ülke vizyonu” haline gelmesinde önemli rol oynayan Vodafone Türkiye, bu süreçte %35,9 ile toplam mobil gelir pazar payında rekor seviyeye ulaştı. 2015-16 mali yılının ilk yarısında toplam telekom pazarını en fazla büyüten operatör olan Vodafone, aynı dönemde en fazla pazar payı kazanan operatör oldu.
Vodafone Türkiye olarak yatırım ve büyüme açısından başarılı bir yılı geride bıraktıklarını belirten Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, şöyle konuştu: “2015 yılı bizim için özellikle genişbant yatırımlarını hızlandırdığımız, ülkemizi mobil iletişimde yeni bir aşamaya taşıyacak olan 4.5G için hazırlıklarımıza heyecanla başladığımız bir dönem oldu. Çift haneli toplam gelir büyümesini 12 yarıyıldır sürdüren şirketimiz, bugüne kadarki en yüksek yarıyıl toplam geliri olan 4,4 milyar TL’ye ulaştı. Şirketimizin Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr’ı %29,6 artışla bugüne kadarki en yüksek yarıyıl seviyesi olan 848 milyon TL’ye yükseldi. Faaliyet kârımız ise aynı dönemde 301 milyon TL olarak gerçekleşti.”
Toplam abone sayısı 21,6 milyona ulaştı
2015-16 mali yılının ilk yarısında toplam 814 bin net abone kazanarak mobil telekom pazarında “en çok net abone kazanan operatör” olduklarına dikkat çeken Öğüt, “Toplam abone sayımız 21,6 milyona ulaşırken, faturalı abone sayımız da 9,2 milyona çıkarak toplam bazımızın %43’ünü oluşturdu.
Ocak 2015’te yaptığımız sabit internet lansmanı ile sabit genişbant abone sayımız da geçen yılın aynı dönemine göre üç katına çıkarak 183 bine ulaştı” dedi. Artan abone sayısına bağlı olarak Türkiye’de hızlı bir gelişim gösteren Veri Devriminin de lideri olduklarını ifade eden Öğüt, “Akıllı cihaz penetrasyonumuz %53 seviyesine çıkarken, her iki Vodafone abonesinden biri akıllı telefon sahibi oldu. Buna bağlı olarak, abonelerimizin veri kullanımı %140 artışla 43,9 bin terabayt’a yükseldi. Bu da mobil veri gelirlerimizde %92’lik artışı beraberinde getirdi” diye konuştu.
“Dijital Dönüşüm Hareketi” Türkiye’yi “Gigabit Toplumu”na taşıyacak
2016 yılında telekomünikasyon sektörünün en önemli gündem maddesinin 4.5G teknolojisi olacağına dikkat çeken Öğüt, şöyle devam etti: “Hem sektörümüz hem de ülkemiz 4.5G ile mobil iletişimde çağ atlayacak. Biz de Vodafone Türkiye olarak 10’uncu yaşımızı 4.5G gibi büyük ve anlamlı bir yatırımla taçlandıracak olmanın heyecanı içindeyiz. 4.5G ihalesi, satın alma ve 3G sonrası Türkiye pazarına yaptığımız üçüncü büyük yatırım niteliğini taşıyor. Herkesin hayatında köklü değişiklikler yaratacağına inandığımız 4.5G teknolojisine çekirdek şebekemiz, SIM kartlarımız, akıllı cihazlarımız, mağazalarımız ve insan kaynağımız dahil her anlamda hazırız. Diğer yandan, 4G ve üstü teknolojilerde 30 yıllık global deneyime sahibiz. Bugün 19 ülkede 4G, 5 kıtada ve 15 ülkede ise 4.5G hizmeti veriyoruz. 77 ülkede ise 4G uluslararası dolaşım hizmeti sunuyoruz. 5G’de de öncü çalışmalara imza atıyoruz. Dolayısıyla, tüketici ne ister, çok iyi biliyoruz. Şimdi bu deneyimimizi Türkiye’ye taşıyacağız. Aldığımız frekansları global deneyimimizle birleştirerek Nisan 2016 itibariyle tüketicilerimize en hızlı, kapasiteli, yaygın ve kaliteli 4.5G hizmetini sunacağız. Vodafone Türkiye olarak, Dijital Dönüşüm ile büyümeyi ve ülkemizde önce 4.5G ardından 5G teknolojileri ile şekillenecek, fiber ağların evlere, binalara kadar gitmesi ile oluşacak ‘Gigabit Toplumu’nun oluşmasına liderlik etmeyi sürdüreceğiz.”
2 yılda 10 milyon kişiyi dijital dünya ile tanıştırdı
Dijital Dönüşüm vizyonu doğrultusunda son 2 yılda 10 milyon Vodafone abonesinin dijital dünya ile buluştuğunun belirtildiği toplantıda bireylerde Dijital Dönüşümün lokomotifinin diğer abonelere göre 2,5 kat daha fazla mobil internet kullanan Vodafone Red aboneleri olduğu ifade edildi. Vodafone Red, son 2 yılda Vodafone abonelerine 833 milyon TL’lik tasarruf sağladı.
Toplantıda dijital bağlantılı yaşamı birey ve kurumlar için kolay ve erişilebilir kılma hedefleri doğrultusunda müşteri memnuniyetini odağına alan ürün ve servisler geliştiren Vodafone’un 5 yıldır “En Çok Tavsiye Edilen Operatör” olduğuna dikkat çekildi.
Kurumsal gelirleri %23 arttı
Kurumsal tarafta ise dijitalleşmenin Türk ekonomisinin büyümesindeki en önemli anahtar olduğu ve bu süreçte dijitalleşen şirketlere önemli rol düştüğü belirtilirken Vodafone’un Türkiye’de işletmelerin dijital haritasını çıkarmak üzere geliştirdiği Yarına Hazırım Platformu ile ilgili bilgi verildi. Vodafone’un, Türkiye’deki 36 bin işletme tarafından doldurulan anket sonucuna göre %53 olan ulusal dijitalleşme endeksini %75’e çıkarma hedefi paylaşılırken, bu platform sayesinde kurumsal alanda da istikrarlı büyümesini sürdürdüğü ve kurumsal segmentteki toplam gelirlerini 2015-16 mali yılının ikinci çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre %23 artırdığı kaydedildi.
1.258 mağaza için 200 milyon TL’lik yatırım
Hızla dijitalleşen tüketicilere aynı hızda dijitalleşen mağazalarla hizmet vermeyi hedefleyen Vodafone Türkiye, bu kapsamda sadece son 6 ayda her gün 3 mağaza yenileyerek toplam 1.258 mağazasını Vodafone Grubu’nun yeni global tasarımıyla yeniledi. Vodafone Türkiye’nin perakende ağındaki değişimi için bugüne kadar toplam 200 milyon TL’lik yatırım yapıldı.
“Dijital Dönüşüm” kurum kültürü haline geldi
Toplantıda ayrıca, Vodafone’un Dijital Dönüşüm vizyonunu şirket kültürü haline getirmek amacıyla oluşturduğu “Dönüşümsel Liderlik Programı” ile insan kaynakları alanında attığı adımlara da vurgu yapıldı.
Vodafone’un gelecek vizyonunda kadın-erkek eşitliğine verilen önemin altının çizildiği toplantıda şirketin 2015 yılında %46,3’ü kadın olmak üzere toplam 527 kişiyi işe aldığı kaydedildi. Kadın-erkek eşitliğine yönelik çalışmalarıyla KAGİDER’in “Fırsat Eşitliği Modeli” sertifikasına hak kazanan ilk GSM şirketi olan Vodafone, %41 kadın oranı ile bu alanda sektör liderliğini elinde tutuyor.
Öte yandan Vodafone Türkiye, Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında kadınların bilişim teknolojileri ve özellikle mobil iletişim imkânlarından yararlanarak ekonomik hayata katılmalarına da destek vermeye devam ediyor. Kadınların sosyal ve ekonomik hayattaki varlıklarını artırmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle başlatılan “Girişimcilikte Önce Kadın” projesinde şu ana kadar 10 ilde danışman öğretmenler aracılığıyla 8 bini aşkın kadına ulaşıldı.
HeForShe için hedef 100 bin kişi
Birleşmiş Milletler’in (BM) toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için tüm erkekleri harekete geçmeye davet ettiği HeForShe küresel dayanışma hareketine de destek veren Vodafone, bu kampanya ile uluslararası platformda 100 bin erkeğin HeForShe destekçileri arasında yer almasını ve böylece bu hareketin tüm dünyada 1 milyar erkeğe ulaşma hedefine %1’lik katkıda bulunmayı hedefliyor.